Iz medija

Otkazi u Večernjem listu: Gasi se riječko dopisništvo?; Filić: Za Tamaru Opačak–Klobučar Radničko vijeće neće dati suglasnost za otkaz

03.05.2016.
Link na članak

Direktor Večernjeg lista i direktor Styrije Hrvatska, Mario Vrgoč odlazi s navedenih funkcija krajem srpnja na vlastiti zahtjev, izvijestio je prošli tjedan, 27. travnja portal večernji.hr. Nova direktorica Večernjeg lista je Andrea Borošić, dosadašnja članica Uprave Večernjeg lista i direktorica Poslovnog dnevnika. No, osim promjene direktorske stolice, prošli tjedan je u Večernjem listu uručeno sedam otkaza, među kojima je otkaze dobilo šest stalno zaposlenih i jedan honorarac. Fairpress saznaje da je novinarka Tamara Opačak–Klobučar iz riječkog dopisništva Večernjeg lista dobila otkaz. U kratkom telefonskom razgovoru, nije željela komentirati isti. 

Kako bismo saznali o čemu je riječ i koji su razlozi nevedeni za otkaze, kontaktirali smo predsjednika Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i novinara Večernjeg lista, Antona Filića, koji se za Fairpress osvrnuo na otkaze.

"Uprava i glavni urednik u razgovoru s nama priznali su samo sedam otkaza. Šest stalno zaposlenih i jedan honorarac. U biti kane ugasiti riječko dopisništvo gdje je i kolegicaTamara Opačak–Klobučar. Kažu da nam je prodaja tamo očajna i da ne može pokriti njihove plaće. Dvojica kolega (od tih šest) dobrovoljno odlaze u prijevremenu mirovinu uz stimulativnu otpremninu. Razlozi su loši poslovni rezultati i smanjeni prihodi od oglasa i prodaje novina. Za Tamaru (i neke druge) Radničko vijeće neće dati suglasnost za otkaz, rekao nam je Filić." 

Jesu li poslovni rezultati zaista loši te jesu li smanjeni prihodi od oglasa i prodaje novina, može se vidjeti prema poslovnoj bazi, gdje su zabilježeni posljednji podaci za 2014. godinu. Podaci poslovne baze sugeriraju da je Večernji list 2014. poslovao s ukupnim godišnjim prihodom u iznosu od189.171.105 kuna, što predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda od -12.795.209,00 kn u odnosu na prethodno razdoblje, odnosno 2013. godinu, kada je poslovni subjekt ostvario ukupne godišnje prihode u iznosu od 201.966.314 kuna. Večernji list je tijekom posljednje dvije godine poslovao s dobiti. U 2014. ostvario je dobit poslovanja u iznosu od 83.543 kuna dok je ostvarena neto marža iznosila 0,04%, a godine 2013. dobit je iznosila 3.965.700 kuna. Zatim, Večernji list je u 2014. povećao broj zaposlenih na 130 zaposlenika, dok je 2013. godine imao 88 zaposlenika. Prema Godišnjem izvješću Večernjeg lista za 2014. godinu istaknuto je da je uslijed općih negativnih kretanja na tržištu u 2014. godini realizirano manje prihoda od oglašavanja od 1% u odnosu na 2013. godinu te je ostvaren manji prihod od prodaje novinskih izdanja. Financijska izvješća za 2015. godinu još nisu javno dostupna.

Glavni urednik i Uprava lista do zaključenja članka nisu odgovorili na naše upite o otkazima i mogućnosti gašenja riječkog dopisništva.

Autorica: Ana Gavranić