Iz medija

Oružje političara i moćnika protiv onih koji propituju njihov rad: Odvjetnica Vanja Jurić za RTL.hr piše o tzv. SLAPP tužbama

11.04.2021.
Link na članak

Odvjetnica Vanja Jurić u ožujku je imenovana u Stručnu skupinu Europske komisije za tzv. SLAPP tužbe. Riječ je o "strateškim" tužbama koje su neutemeljene ili pretjerane, a usmjerene su prema zastrašivanju i ušutkivanju onih koji postavljaju pitanja od javnog interesa - novinara, aktivista i udruga. Riječ je o pravoj prijetnji za slobodu izražavanja i demokraciju, kaže Vanja Jurić koja u Otvorenom uvodniku RTL.hr-a piše o tužbama koje pokreću moćni dužnosnici, političari i poslovni ljudi protiv novinara koji problematiziraju njihovo javno djelovanje.

Hrvatsko novinarsko društvo počelo je prije nekoliko godina javno objavljivati godišnje podatke o broju postupaka koji se u Hrvatskoj vode protiv novinara, urednika i medijskih nakladnika. Za javnost je taj broj, koji se kreće oko tisuću aktivnih postupaka, vjerojatno bio šokantan, međutim, Hrvatska je već dugo, na razini Europe, jedna od zemalja u kojoj su mediji izloženi najvećem broju tužbi. Radi se o različitim vrstama postupaka, ali najčešće o tužbama za naknadu štete, u kojima se od medija ili novinara traži isplata novčane odštete, radi tzv. duševnih boli. Značajan broj tih postupaka pokreću političari, dužnosnici, suci, moćni biznismeni i korporacije zbog tekstova u kojima novinari problematiziraju njihovo javno djelovanje.

Aktualni i bivši ministri tuže medije zbog izvještavanja o neskladu u njihovoj imovini, dužnosnici podnose tužbe zbog tekstova o njihovoj ranijoj osuđivanosti za kaznena djela, velike korporacije traže isplatu štete radi objave njihove e-mail prepiske s državnim vrhom, suci tuže zbog problematiziranja sudskih odluka koje su donijeli, a javni servis zbog izvještavanja o programu i trošenju novca pretplatnika.

 

Cijeli tekst možete pročitati na  rtl.hr.