Aktualno > Vijesti

Organizacije civilnog društva protiv SLAPP tužbi

16.11.2020.

-Stvarnost je takva da se svakog novinara ili aktivista kojem se prijeti nasiljem u Europi, a ima ih na stotine,  diskretno ušutkava pismima koja odašilju odvjetnička društva, izopačujući zakone kojima zapravo  treba zaštititi ugled nevinih od napada kriminalnih moćnika, stoji između ostalog u priopćenju osamdeset sedam organizacija civilnog duštva protiv SLAPP tužbi.

-Jednog vrućeg proljetnog poslijepodneva na Malti, novinarka se dovezla do svoje kuće kako bi pronašla sudskog dostavljača kako obljepljuje duck-tapeom stotine listova papira na njezina ulazna vrata. Iako ometan s dva obiteljska psa čuvara koji su nekontrolirano lajali i nasrtali prema njemu kroz rešetke vrata, bio je odlučan. Sud je naredio da novinarki Daphne Caruana Galizia, mora biti dostavljeno 19 tužbi za klevetu, koje su sve odjednom protiv nje pokrenute od strane bogate i moćne poslovna figure. Nekoliko mjeseci kasnije bila je mrtva, ubijena daljinski aktiviranom automobilskom bombom, stoji u uvodu priopćenja organizacija civilnog društva koje spomenuti slučaj smatraju najgrubljim slučajem SLAPP tužbi koje postoje , što je pogoršano i činjenicom da su se postupci nastavili i nakon smrti Caruane Galizie,  protiv njezinog muža i tri sina.

Inače,  SLAPP (Strategic Lawsuit against Public Participation) je kratica za Stratešku tužbu protiv sudjelovanja javnosti. To je oblik pravnog uznemiravanja namijenjen zastrašivanju i utišavanju kritičkih glasova. Skupe i beskrupulozne odvjetničke tvrtke ovo plasiraju na tržište napadačkih usluga moćnih i bogatih pojedinaca koji si mogu priuštiti da se odugovlače postupci godinama samo da bi se zaštitili od neželjenog nadzora javnosti.

-Nadzor javnosti, koji je žila kucavica zdravih demokratskih društava. Europski sud za ljudska prava i drugi nacionalni i regionalni sudovi dosljedno i izričito priznaju u svojim presudama važnu ulogu koju imaju  slobodni mediji, a i šire civilno društvo držeći moćnike odgovornima. Njihove presude potvrđuju obvezu kojom države moraju stvoriti okruženje koje pogoduje slobodi govora, jer bez toga demokracija slabi, i umire.  Rupe u našim zakonima koje moćnicima omogućuju da svoje kritičare natjeraju na pokornost su rupa u europskoj demokraciji. Slučajevi zlostavljanja kontaminiraju kontinent. Poljske druge najveće dnevne novine, Gazeta Wyborcza, primile su preko 55 pravnih prijetnji i tužbe brojnih aktera, uključujući poljsku vladajuću stranku. Od 2015. francuski poduzetnik Vincent Bollore i tvrtke povezane s Bollore Group zatrpavale su novinare i nevladine organizacije tužbama za klevetu kako bi ih spriječio da prate i okrivaju njegove poslovne interese u Africi. U Španjolskoj proizvođač mesa Coren traži milijun odšteta od ekološkog aktivista zbog kritiziranja njegove prakse gospodarenja otpadom, nakon što je prethodno zaprijetio aktivistima i znanstvenicima koji su istraživali razinu nitrata u njezinim lokalnim vodama, nabraja se u zajedničkom priopćenju civilnih organizacija, koje se zalažu i traže medijske slobode. 

U priopćenju se ističe kako ljudi o kojima ovisimo zbog informacija o tome što se događa oko nas bivaju rastrojeni, spriječeni ili u potpunosti blokirani u obavljanju svog posla zbog ovih opasnih, skupih i izdašnih napada koji zahtijevaju velike resurse, a situacija postaje iskrivljena do neprepoznatljivosti.

-Kada su u pitanju određeni ljudi, vlade, tvrtke i teme, to nisu pisci, filmaši ili novinari koji odlučuju o tome što ćemo čitati, gledati i razgovarati. Čak nije ni do sudova, jer SLAPP-ovi rijetko dolaze do ročišta, a kamoli do sudske presude. Dapače, to je do oligarha i njihovih suradnika u politici, putem odvjetnika koje plaćaju, a koji oblikuju priopćavanje i sprječavanje isticanja istine. Vidjeli smo kako se u Europi pojavljuje zabrinjavajući obrazac državnih službenika ili nositelja velikih javnih ugovora usvajajući taktiku slavnih lica i oligarha da se zaštite od povišene razine nadzora nad njihovim položajima ili financijskim vezama s vladom. Činjenica da su prijetnje često prekogranične, povećavaju troškove za novinare i aktiviste koji su pozvani na sud daleko od kuće u Europi, na skupe pravne jurisdikcije, navodi se u priopćenju i dodaje kako svijest o ovom problemu raste.

-Potpredsjednica Europske komisije Vera Jourová dala je obećanje da će razmotriti sve moguće opcije za suzbijanje prijetnji koju SLAPP tužbe predstavljaju za razvoj europske demokracije. Jedno od obećavajućih rješenje leži u institucijama Europske unije i to bi moglo pomoći u uspostavljanju ravnoteže između progonitelja koji podnose SLAPP tužbe  i prava javnosti na informiranost o temama i stvarima od javnog interesa.  Zakonodavstvo treba usvojiti legislativu na razini EU kako bi se ljude zaštitilo širom Europske unije od SLAPP-ovih tužbi i to mora biti prioritet. Kao i u drugim dijelovima svijeta, pravila bi trebala biti na snazi diljem EU-a kako bi se omogućilo odbacivanje tužbi za SLAPP u ranoj fazi postupka, kako bi se sankcioniralo stranke SLAPP-a zbog zlouporabe zakona i sudova i pružiti mjere omogućavanja žrtvama da se brane. Kada uzmemo u obzir važnost javnih djelatnosti kao što su istraživačko novinarstvo, aktivisti i zviždači vladavine zakona i borbe protiv korupcije, nepostojanje zaštitnih mjera predstavlja prijetnju ne samo slobodi medija već i pravilnog funkcioniranja Europske Unije, europskog unutarnjeg tržišta, a sve više i europskog demokratskog života. Stvarnost je takva da za svakog novinara ili aktivista kojem se prijeti nasiljem u Europi, a stotinu ih diskretno ušutkavaju pisma koja su poslala odvjetnička društva, izopačujući zakone kojima je trebalo zaštititi ugled nevinih od napada kriminalnih moćnika. SLAPP-ove tužbe su daleko manje barbarsko sredstvo za ušutkivanje nekoga od automobila bombe ili metka u glavu, ali njihov efekt prigušivanja često je jednako destruktivan, smatraju u organizacijama civilnog društva.

 

Ovo pismo potpisale su sljedeće organizacije civilnog društva:

 

Access Info Europe

Amnesty International

ARTICLE 19

ANTICOR (France)

Blueprint for Free Speech

Centre for Free Expression (CFE) (Canada)

CEE Bankwatch Network

Chceme zdrav~ krajinu (³We want a healthy country´, Slovakia)

Citizens Network Watchdog Poland

Civil Liberties Union For Europe

Civil Rights Defenders (CRD)

Civil Society Europe

Clean Air Action Group (Hungary)

Committee to Protect Journalists

Common Weal

Corporate Europe Observatory

Defend Democracy

Earth League International

Environmental Paper Network (EPN)

ePaĔstwo Foundation

Eurocadres ± Council of European Professional and Managerial Staff

European Center For Not-For-Profit Law (ECNL)

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Coalition for Corporate Justice (ECCJ)

European Environmental Bureau (EEB)

European Federation of Journalists (EFJ)

European Trade Union Confederation (ETUC)

FIDH (International Federation for Human Rights)

Forest Initiatives and Communities (Ukraine)

Forum Ökologie & Papier

Four Paws International

Free Press Unlimited (FPU)

Global Forum for Media Development (GFMD)

Global Justice Ecology Project

GMWatch

Government Accountability Project

Greenpeace EU Unit

Human Rights House Foundation (HRHF)

Human Rights Without Frontiers

IFEX

Index on Censorship

Institute for Sustainable Development Foundation

International Media Support

International Partnership for Human Rights (IPHR)

International Press Institute (IPI)

Iraqi Journalists Right Defence Association

Journalismfund.eu

Justice and Environment

Justice Pesticides

Maison des Lanceurs d¶Alerte (France)

Mighty Earth

Milieudefensie - Friends of the Earth Netherlands

MultiWatch (Switzerland)

Netherlands Helsinki Committee

Nuclear Consulting Group (NCG)

OBC Transeuropa

OGM dangers

Oåivent (Czech Republic)

Piãtaljka (Serbia)

Polish Institute for Human Rights and Business

Protect

RECLAIM

Rettet den Regenwald (Rainforest Rescue)

Reporters Without Borders (RSF)

Sherpa

Sciences Citoyennes

Society for Threatened Peoples (STP) ( Switzerland)

SOLIDAR and SOLIDAR Foundation (European networks, based in Belgium)

Speakout Speakup Ltd (United Kingdom)

Stefan Batory Foundation (Poland)

SumOfUs

The Daphne Caruana Galizia Foundation

The Good Lobby Italia

The International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT)

The New Federalist

The Signals Network

Transnational Institute

Transparency International - Bulgaria

Transparency International EU

Transparency International Italy

Umweltinstitut Mnchen

Vouliwatch

Whistleblower Netzwerk (WBN) (Germany)

Whistleblowing International Network

Women Engage for a Common Future - WECF International

Xnet (Spain)

Young European Federalists (JEF Europe)

 

Izvor: HND

-Stvarnost je takva da se svakog novinara ili aktivista kojem se prijeti nasiljem u Europi, a ima ih na stotine,  diskretno ušutkava pismima koja odašilju odvjetnička društva, izopačujući zakone kojima zapravo  treba zaštititi ugled nevinih od napada kriminalnih moćnika, stoji između ostalog u priopćenju osamdeset sedam organizacija civilnog duštva protiv SLAPP tužbi.

-Jednog vrućeg proljetnog poslijepodneva na Malti, novinarka se dovezla do svoje kuće kako bi pronašla sudskog dostavljača kako obljepljuje duck-tapeom stotine listova papira na njezina ulazna vrata. Iako ometan s dva obiteljska psa čuvara koji su nekontrolirano lajali i nasrtali prema njemu kroz rešetke vrata, bio je odlučan. Sud je naredio da novinarki Daphne Caruana Galizia, mora biti dostavljeno 19 tužbi za klevetu, koje su sve odjednom protiv nje pokrenute od strane bogate i moćne poslovna figure. Nekoliko mjeseci kasnije bila je mrtva, ubijena daljinski aktiviranom automobilskom bombom, stoji u uvodu priopćenja organizacija civilnog društva koje spomenuti slučaj smatraju najgrubljim slučajem SLAPP tužbi koje postoje , što je pogoršano i činjenicom da su se postupci nastavili i nakon smrti Caruane Galizie,  protiv njezinog muža i tri sina.

Inače,  SLAPP (Strategic Lawsuit against Public Participation) je kratica za Stratešku tužbu protiv sudjelovanja javnosti. To je oblik pravnog uznemiravanja namijenjen zastrašivanju i utišavanju kritičkih glasova. Skupe i beskrupulozne odvjetničke tvrtke ovo plasiraju na tržište napadačkih usluga moćnih i bogatih pojedinaca koji si mogu priuštiti da se odugovlače postupci godinama samo da bi se zaštitili od neželjenog nadzora javnosti.

-Nadzor javnosti, koji je žila kucavica zdravih demokratskih društava. Europski sud za ljudska prava i drugi nacionalni i regionalni sudovi dosljedno i izričito priznaju u svojim presudama važnu ulogu koju imaju  slobodni mediji, a i šire civilno društvo držeći moćnike odgovornima. Njihove presude potvrđuju obvezu kojom države moraju stvoriti okruženje koje pogoduje slobodi govora, jer bez toga demokracija slabi, i umire.  Rupe u našim zakonima koje moćnicima omogućuju da svoje kritičare natjeraju na pokornost su rupa u europskoj demokraciji. Slučajevi zlostavljanja kontaminiraju kontinent. Poljske druge najveće dnevne novine, Gazeta Wyborcza, primile su preko 55 pravnih prijetnji i tužbe brojnih aktera, uključujući poljsku vladajuću stranku. Od 2015. francuski poduzetnik Vincent Bollore i tvrtke povezane s Bollore Group zatrpavale su novinare i nevladine organizacije tužbama za klevetu kako bi ih spriječio da prate i okrivaju njegove poslovne interese u Africi. U Španjolskoj proizvođač mesa Coren traži milijun odšteta od ekološkog aktivista zbog kritiziranja njegove prakse gospodarenja otpadom, nakon što je prethodno zaprijetio aktivistima i znanstvenicima koji su istraživali razinu nitrata u njezinim lokalnim vodama, nabraja se u zajedničkom priopćenju civilnih organizacija, koje se zalažu i traže medijske slobode. 

U priopćenju se ističe kako ljudi o kojima ovisimo zbog informacija o tome što se događa oko nas bivaju rastrojeni, spriječeni ili u potpunosti blokirani u obavljanju svog posla zbog ovih opasnih, skupih i izdašnih napada koji zahtijevaju velike resurse, a situacija postaje iskrivljena do neprepoznatljivosti.

-Kada su u pitanju određeni ljudi, vlade, tvrtke i teme, to nisu pisci, filmaši ili novinari koji odlučuju o tome što ćemo čitati, gledati i razgovarati. Čak nije ni do sudova, jer SLAPP-ovi rijetko dolaze do ročišta, a kamoli do sudske presude. Dapače, to je do oligarha i njihovih suradnika u politici, putem odvjetnika koje plaćaju, a koji oblikuju priopćavanje i sprječavanje isticanja istine. Vidjeli smo kako se u Europi pojavljuje zabrinjavajući obrazac državnih službenika ili nositelja velikih javnih ugovora usvajajući taktiku slavnih lica i oligarha da se zaštite od povišene razine nadzora nad njihovim položajima ili financijskim vezama s vladom. Činjenica da su prijetnje često prekogranične, povećavaju troškove za novinare i aktiviste koji su pozvani na sud daleko od kuće u Europi, na skupe pravne jurisdikcije, navodi se u priopćenju i dodaje kako svijest o ovom problemu raste.

-Potpredsjednica Europske komisije Vera Jourová dala je obećanje da će razmotriti sve moguće opcije za suzbijanje prijetnji koju SLAPP tužbe predstavljaju za razvoj europske demokracije. Jedno od obećavajućih rješenje leži u institucijama Europske unije i to bi moglo pomoći u uspostavljanju ravnoteže između progonitelja koji podnose SLAPP tužbe  i prava javnosti na informiranost o temama i stvarima od javnog interesa.  Zakonodavstvo treba usvojiti legislativu na razini EU kako bi se ljude zaštitilo širom Europske unije od SLAPP-ovih tužbi i to mora biti prioritet. Kao i u drugim dijelovima svijeta, pravila bi trebala biti na snazi diljem EU-a kako bi se omogućilo odbacivanje tužbi za SLAPP u ranoj fazi postupka, kako bi se sankcioniralo stranke SLAPP-a zbog zlouporabe zakona i sudova i pružiti mjere omogućavanja žrtvama da se brane. Kada uzmemo u obzir važnost javnih djelatnosti kao što su istraživačko novinarstvo, aktivisti i zviždači vladavine zakona i borbe protiv korupcije, nepostojanje zaštitnih mjera predstavlja prijetnju ne samo slobodi medija već i pravilnog funkcioniranja Europske Unije, europskog unutarnjeg tržišta, a sve više i europskog demokratskog života. Stvarnost je takva da za svakog novinara ili aktivista kojem se prijeti nasiljem u Europi, a stotinu ih diskretno ušutkavaju pisma koja su poslala odvjetnička društva, izopačujući zakone kojima je trebalo zaštititi ugled nevinih od napada kriminalnih moćnika. SLAPP-ove tužbe su daleko manje barbarsko sredstvo za ušutkivanje nekoga od automobila bombe ili metka u glavu, ali njihov efekt prigušivanja često je jednako destruktivan, smatraju u organizacijama civilnog društva.

 

Ovo pismo potpisale su sljedeće organizacije civilnog društva:

 

Access Info Europe

Amnesty International

ARTICLE 19

ANTICOR (France)

Blueprint for Free Speech

Centre for Free Expression (CFE) (Canada)

CEE Bankwatch Network

Chceme zdrav~ krajinu (³We want a healthy country´, Slovakia)

Citizens Network Watchdog Poland

Civil Liberties Union For Europe

Civil Rights Defenders (CRD)

Civil Society Europe

Clean Air Action Group (Hungary)

Committee to Protect Journalists

Common Weal

Corporate Europe Observatory

Defend Democracy

Earth League International

Environmental Paper Network (EPN)

ePaĔstwo Foundation

Eurocadres ± Council of European Professional and Managerial Staff

European Center For Not-For-Profit Law (ECNL)

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Coalition for Corporate Justice (ECCJ)

European Environmental Bureau (EEB)

European Federation of Journalists (EFJ)

European Trade Union Confederation (ETUC)

FIDH (International Federation for Human Rights)

Forest Initiatives and Communities (Ukraine)

Forum Ökologie & Papier

Four Paws International

Free Press Unlimited (FPU)

Global Forum for Media Development (GFMD)

Global Justice Ecology Project

GMWatch

Government Accountability Project

Greenpeace EU Unit

Human Rights House Foundation (HRHF)

Human Rights Without Frontiers

IFEX

Index on Censorship

Institute for Sustainable Development Foundation

International Media Support

International Partnership for Human Rights (IPHR)

International Press Institute (IPI)

Iraqi Journalists Right Defence Association

Journalismfund.eu

Justice and Environment

Justice Pesticides

Maison des Lanceurs d¶Alerte (France)

Mighty Earth

Milieudefensie - Friends of the Earth Netherlands

MultiWatch (Switzerland)

Netherlands Helsinki Committee

Nuclear Consulting Group (NCG)

OBC Transeuropa

OGM dangers

Oåivent (Czech Republic)

Piãtaljka (Serbia)

Polish Institute for Human Rights and Business

Protect

RECLAIM

Rettet den Regenwald (Rainforest Rescue)

Reporters Without Borders (RSF)

Sherpa

Sciences Citoyennes

Society for Threatened Peoples (STP) ( Switzerland)

SOLIDAR and SOLIDAR Foundation (European networks, based in Belgium)

Speakout Speakup Ltd (United Kingdom)

Stefan Batory Foundation (Poland)

SumOfUs

The Daphne Caruana Galizia Foundation

The Good Lobby Italia

The International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT)

The New Federalist

The Signals Network

Transnational Institute

Transparency International - Bulgaria

Transparency International EU

Transparency International Italy

Umweltinstitut Mnchen

Vouliwatch

Whistleblower Netzwerk (WBN) (Germany)

Whistleblowing International Network

Women Engage for a Common Future - WECF International

Xnet (Spain)

Young European Federalists (JEF Europe)

 

Izvor: HND