Iz medija

Optužbe za seksualno uznemiravanje protiv Stipića vodstvo HRT-a mjesecima je zataškavalo i ignoriralo, a Zovku su dali otkaz zbog povišenog tona

10.03.2021.
Link na članak

Slučaj otkaza novinaru HRT-a Hrvoju Zovku, inače predsjedniku HND-a, pokazuje da vodstvo HRT-a bahato izigrava vlastite propise te da na HRT-u postoje dvostruki kriteriji kad su u pitanju optužbe za mobing i seksualno uznemiravanje. Naime, u slučaju Hrvoja Zovka vodstvo HRT-a na čelu s glavnim ravnateljem Kazimirom Bačićem ekspresno je reagiralo na anonimnu prijavu u kojoj se opisuju događaji od prije pune četiri godine, dok je prethodno mjesecima ignoriralo prijave za seksualno uznemiravanje protiv Mislava Stipića koje su im bile upućene od novinarke Informativnog programa HRT-a pod punim imenom i prezimenom.

Nakon što je detalje tog slučaja objavio Nacional, nastavili su sve zataškavati i štititi Mislava Stipića, izigravajući nalog Nadzornog odbora i preporuku Ministarstva kulture o osnivanju Neovisnog povjerenstva koje bi ispitalo slučaj.

Isto tako, u daljnjem pokušavanju zataškavanja, “vadili” su se na okolnost da novinarka nije slučaj prijavila ni jednom od četiri povjerenika na HRT-u. Štoviše, Kazimir Bačić je prije desetak dana na saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije naglasio kako na HRT-u postoje četiri povjerenika kojima se mogu obratiti svi zaposlenici, no da u slučaju seksualnog uznemiravanja niti jedan od tih povjerenika nije zaprimio prijavu.

U slučaju anonimne prijave protiv Hrvoja Zovka – također nije kontaktiran niti jedan od povjerenika pa je Kazimir Bačić svejedno ekspresno reagirao.

Štoviše, Kazimir Bačić osobno je predvodio istragu protiv Zovka, pozvao svjedoke – ali samo one koji su govorili protiv Zovka, i ekspresno zaključio da je Zovko kriv te odlučio da mu treba dati otkaz – u čemu je dobio podršku Radničkog vijeća koje, prema tvrdnjama visokih izvora s HRT-a, velikim dijelom kontroliraju on i Mislav Stipić.

Cijeli tekst možete pročitati na nacional.hr.