Iz medija

O novom Zakonu o elektroničkim medijima bez HND-a – krovne organizacije medijskih profesionalaca

06.11.2019.
Link na članak

12. Dani elektroničkih medija, ujedno i 25. Dani radija, 12. Dani televizije i 12. Dani interneta upravo se odvijaju u Zadru, i to u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Nakon svečanog otvaranja u Svečanoj dvorani za kojega su se predugo međusobno pozdravljali višebrojni čelnici, ravnatelji, predsjednici, izaslanice itd. uslijedio je i prvi panel koji se ticao zasad nepostojećeg Zakona o elektroničkim medijima, a koji se ‘priprema’ već dulje od deset godina.

Na tom panelu je bio Josip Popovac, predsjednik Vijeća za elektroničke medije, a umjesto najavljene dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ministrice kulture Republike Hrvatske, stigao je njezin suradnik državni tajnik Krešimir Partl, a koji je ministričin nedolazak ispričao nekim drugim važni(ji)m neodgodivim ministarskim poslovima. Nadalje, tu su sjedili i pričali i Željko Švenda, predsjednik Hrvatske udruge radijskih nakladnika, Denis Mikolić, predsjednik Nacionalne udruge televizija, Nenad Marčec, glavni direktor Hrvatskog društva skladatelja (HDS) – Služba zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP), te Ivana Vukinovac Gelo – pravna savjetnica Nove TV te članica tzv. radne skupine Ministarstva kulture RH za izradu novog Zakona o elektroničkim medijima.

Moderatorica panela koja je žustro vodila glavnu riječ, često u pravom smislu pojma ‘glavna riječ’, bila je Katja Kušec, članica Vijeća za elektroničke medije, a koja je vrlo energično i sugestivno reagirala na potencijalni nagovještaj kritike prijedloga novog Zakona, a koji je dolazio iz smjera Željka Švende i Denisa Mikolića. Mogao se steći dojam, odnosno pokazalo se kasnije, kako su svi sudionici tog panela sretni, složni i zadovoljni, te kako ozbiljnije rasprave o novom Zakonu u tom sastavu panelista nije ni moglo biti.

 

Više možete pročitati i pogledati na tris.com