Iz medija

Novinari se više ne usude reći da su novinari

26.10.2020.
Link na članak

Nizozemski servis vijesti NOS zbog sve više napada na novinare svoje ekipe sada na zadatke šalje još samo "anonimno", u vozilima bez oznaka tog servisa. Je li nasilje nad novinarima postalo "normalno"? "Uvijek. Svuda. NOS" je do sad stajalo, s velikim narančastim "O", na reportažnim vozilima Nederlandse Omroep Stichting, servisa koji stvara informativne emisije za više kanala nizozemske javne televizije i radija. Jer kako objašnjava glavni urednik NOS-a Nieuws Marcel Gelauff, sve je više napada na tehničare i novinare servisa.

 Kolege se svakodnevno vrijeđa i psuje, na njih se baca smeće, druga vozila na cesti "režu" put njihovim reportažnim i novinarskim vozilima, a kad vozila stoje neki i uriniraju na njih.

Bilo je već više od stotinu takvih incidenata samo ove godine. Servis već duže šalje i zaštitare sa svojim ekipama, ali ostaje još jedino ukloniti sve natpise po kojima se vidi kako je riječ o novinarima. Mjesecima se o tome razmišljalo, jer javni medij zapravo mora biti vidljiv i pristupačan, kaže se na stranici NOS-a. "Ali tako više ne može ići."

Cijeli tekst možete pročitati dw.com/hr/.