Iz medija

Novinare se mora zaštititi od prijetnji, pritisaka i napada

24.06.2015.
Link na članak

HND upozorio na sve učestalije prijetnje i zastrašivanja i pozvalo državu da zaštiti novinare

Božena Matijević
Pritisci na novinare, otkazi, napadi, prijetnje, pa čak i smrću, opet su učestali pa su nužni veća solidarnost novinara, prozivanje odgovornih i javni novinarski prosvjedi. Sažet je to zaključak konferencije za medije koju je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organiziralo nakon niza posljednih slučajeva raznih pritisaka na novinare.

Čelnik HND-a Saša Leković, navevši da je i sam primio prijetnju smrću, kazao je da mu se stalno javljaju novinari, urednici, pa čak i glavni urednici, koji su izloženi raznim pritiscima i zastrašivanjima, no zbog straha za egzistenciju nisu spremni o svemu javno govoriti.

Javnost mora znati...

– Prvi put su urednici i novinari izloženi pritiscima ne toliko stranke na vlasti već stranke koja pretendira doći na vlast. Zove se iz središnjice HDZ-a i radi pritisak osobito na političke novinare – kazala je potpredsjednica HND-a Slavica Lukić, a čelnik Sindikata novinara Anton Filić nadovezao se tvrdnjom da se radi o pokušaju politike da u svoje ideološke ratove uvuče i novinare, što je pogubno, pa je pozvao novinare na međusobnu solidarnost, ali i javne prosvjede kako bi upozorili javnost čemu su sve novinari izloženi. Istraživački novinar Domagoj Margetić podsjetio je da je lani u kolovozu fizički napadnut, a primio je i prijetnju smrću, pa je dobio policijsku zaštitu, no unatoč tome što su policija i on prije mjesec dana u njegovu poštanskom sandučiću pronašli omču i dio dokumenta o aferi Hypo koji su mu ukradeni, policijska zaštita mu je prošli tjedan ukinuta “bez ikakve najave”.

Pokazavši fotorobot svog napadača Margetić je rekao da policija već 11 mjeseci taj fotorobot nije objavila, ustvrdivši da su očevidi policije bili amaterski te da krim-policija dosad nije saslušala nijednu osobu iz njegova slučaja. Njegova kolegica Iva Anzulović ustvrdila je da je novinarski posao trenutačno najopasniji u zemlji. Glavni urednik Radija 101 Daniel Berdais, koji je nedavno dobio otkaz, zapitao je zašto institucije koje se brinu o medijima ne rade svoj posao, dok je novinar Novog lista Boris Pavelić, kojemu je izvanredni otkaz zamijenjen opomenom pred otkaz, rekao da mu nije drago što je postao vijest.

Centar za zaštitu

Jelena Berković iz GONG-a uputila je ministrima Ostojiću, Mrsiću, Šipušu, Lalovcu i Miljeniću, te Karamarku i K. Grabar-Kitarović niz pitanja: zašto je Margetiću ukinuta zaštita, zašto nema nacionalnog kolektivnog ugovora za novinare, što je s medijskom strategijom, što misle o napadima na novinare.

Kazavši da političarima presice služe za PR, a ne za to da bi im novinari postavljali pitanja, Leković je najavio pokretanje Centra za zaštitu slobode izražavanja.

Božena Matijević