Iz medija

Novi skandal u HND-u: organiziraju pressicu protiv nepodobnog člana U Hrvatskom novinarskom društvu okrenuli su se protiv svoje članice i svrstali uz udrugu Zagreb Pride, iako time krše statut

11.07.2015.
Link na članak

Direktno.hr u posjedu je interne prepiske unutar Hrvatskog novinarskog društva. Naime, neki članovi pobunili su se protiv odluke vrha Društva da organiziraju konferenciju za medije na kojoj se praktički obračunavaju sa svojom članicom koja dijeli drugačije stavove. Riječ je o bivšoj novinarki HRT-a Karolini Vidović Krišto.

Direktno.hr u posjedu je interne prepiske unutar Hrvatskog novinarskog društva. Naime, neki članovi pobunili su se protiv odluke vrha Društva da organiziraju konferenciju za medije na kojoj se praktički obračunavaju sa svojom članicom koja dijeli drugačije stavove. Riječ je o bivšoj novinarki HRT-a Karolini Vidović Krišto.

Razlog je odluka Županijskog suda u Osijeku koji je potvrdio presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu prema kojoj Zagreb Pride mora obeštetiti Vidović Krišto zbog povrijeđenog joj dostojanstva, časti i ugleda. Tako će udruga Zagreb Pride morati bivšoj djelatnici HRT-a, koja je bila nominirana za homofoba 2013., isplatiti 30.000, uvećano za zatezne kamate i odvjetničke troškove Odvjetničkom uredu Zvonimir Hodak, sveukupno 41.018,91 kuna.

Međutim, HND se odlučio svrstati na stranu Zagreb Pridea i organizirati konferenciju za medije kojom upozorava na sužavanje prostora slobode govora.

"Poštovani, obavještavamo vas da će se u organizaciji Zagreb Pridea i Hrvatskog novinarskog društva, u ponedjeljak, 13. srpnja 2015. godine, s početkom u 10 sati, u Novinarskom domu (mala dvorana) održati konferencija za novinare povodom pravomoćne presude protiv Zagreb Pridea koja je samo posljednji u nizu udaraca na slobodu govora u Hrvatskoj", pozvali su iz HND-a te dodali da će na konferenciji "o sužavanju prostora slobode govora, cenzuri medija i urušavanju sustava zaštite ljudskih prava u tom kontekstu govoriti" Saša Leković, predsjednik HND-a, Vesna Alaburić, odvjetnica, Marko Jurčić, Zagreb Pride, Sandra Benčić, Centar za mirovne studije, Nataša Bijelić, CESI- Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Međutim, u vrhu HND-a ili su zaboravili ili ignorirali da je Karolina Vidović Krišto članica HND-a, čime su prekršili statut. Iz tog razloga javili su se članovi HND-a nezadovoljni ovakvim postupkom

"Nadam se kako znate kako je Karolina Vidović Krišto o čijoj tužbi i presudi po toj tužbi planirate govoriti članica Hrvatskog novinarskog društva. Koliko znam, a tako mi je potvrdila i naša tajnica prije nekih mjesec dana, ona iz toga društva nije istupila niti je iz njega izbačena. Ako u međuvremenu statut nije promijenjen, naše društvo ima i tijelo koje se zove Sud časti, a nikoga iz tog tijela ne vidim da je pozvan na tiskovnu konferenciju koju ovim putem sazivate.Nadam se kako predsjednik HND-a neće na sebe osobno preuzeti i funkcije tog tijela te samostalno izricati javne osude protiv svojih članova. Također se nadam kako ste o ovoj tiskovnoj konferenciji obavijestili, prije nego što ste poziv poslali, i vlastitu članicu Karolinu Vidović Krišto. Dalje se nadam kako u Hrvatskom novinarskom društvu još uvijek vrijedi pravilo kako svatko ima pravo iznijeti i svoju stranu priče i kako to pravo nećete oduzeti Karolini Vidović Krišto koja je, ponavljam, uz Sašu Lekovića, jedina članica našeg društva od pet osoba koje će na toj tiskovnoj konferenciji istupiti u ime našeg društva. Ima li ona pravo na obranu ili naslov iz ovog maila nije tek lapsus? Želim vjerovati kako naše društvo nije "novnarsko" nego novinarsko i kako u tom vašem lapsusu nedostaje slovo i, a ne slovo g. Ovo vam pišem i kao predsjednik Ogranka internet novinara grada Zagreba i kao predsjednik Zbora internet novinara HND-a čiji je Karolina Vidović Krišto član", poručio je Tomislav Galović u odgovoru vrhu HND-a.

S njim se složio i predsjednik Ogranka slobodnih novinara Mario Ćužić, koji je istaknuo da je prvo trebalo obavijestiti Sud časti, a tek onda uz suglasnost Izvršnog odbora HND-a i SO, za koji tvrdi da još uvijek nije imao konstituirajuću sjednicu, organizirati ovakvu konferenciju za medije. Jednostrane osude članova HND-a bez konzultiranja i druge strane je nedopustivo, dodao je.
Ostaje vidjeti hoće li upozorenje članova na kršenje statuta HND-a imati učinka i hoće li se HND početi ponašati onako kako bi trebao - objektivno i nepristrano.

Pozadina tužbe Karoline Vidović Krišto

Podsjetimo, Zagreb Pride na svojoj je web stranici u sklopu \'Izbora za homofoba 2013. godine\', uz fotografiju Vidović Krišto objavio sljedeće:

\'Ova bivša urednica emisije \'Slika Hrvatske\' na HRT-u uključila se u histeričnu antihomoseksualnu kampanju tako što je u eter nacionalne TV kuće pustila propagandni prilog \'Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?\'. Pokazalo se da se zaista radi o propagandnoj i neobjektivnoj emisiji koja nema veze s novinarstvom već se zloupotrebljava za radikalni aktivizam. Naravno, dijelovi tog priloga sadržavali su snimke filma za koje HTV nije imao osigurana autorska prava. A znate kako već ide – tko krade, taj, valjda, i laže\', preneseno je u presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Na stranicama portala crol.hr podsjećaju  da je upravo prikazivanja tog priloga, emisiju Slika Hrvatske Programsko vijeće HRT-a skinulo je s programa Hrvatske televizije, a nekoliko mjeseci nakon, u lipnju 2013. godine, Zagreb Pride je Karolinu Vidović Krišto uvrstio na listu za izbor Homofoba/kinje godine.

Krišto je navela da su joj tekstom Zagreb Pridea povrijeđena prava osobnosti - dostojanstvo, čast i ugled. Navela je da je bila izložena stalnim pitanjima i provokacijama te je počela izbjegavati socijalne kontakte kako bi se zaštitila od neugodnosti izazvanih objavljenim.

Udruga Zagreb pride na svojim je službenim stranicama povodom sudske presude objavila i priopćenje pod nazivom \'Udar sudbene vlasti na slobodu govora u Hrvatskoj: Od Ustavnog suda Zagreb Pride traži zaštitu temeljnih prava za sve građane/ke".

\'\'Svojim postupanjem, Karolina Vidović Krišto svjesno je, skrivajući se iza fasade novinarske profesije, ciljala poniziti dostojanstvo LGBTIQ građana i građanki te potaknuti javnost da o nama misli kako ne zaslužujemo bolje od statusa građana/ki drugog reda\'\'.