Iz medija

NOVI LIST DOBIVA NOVOG GLAVNOG UREDNIKA KOJI BI, BOJE SE NOVINARI, MOGAO UGASITI ZAGREBAČKO DOPISNIŠTVO

18.05.2018.
Link na članak

Novi list će dobiti novog glavnog urednika. Premda priča još nije potvrđena, iz više izvora doznajemo da se radi o Anti Ravliću, dugogodišnjem novinaru riječkog dnevnog lista koji je zadnje godine radio kao dopisnik iz Crikvenice. „Priča se svašta, ali ne bih davao izjave za medije. Nisam imenovan, pa ništa ne mogu komentirati“, rekao je Ravlić jučer za Forum.tm.

U zadnje dvije godine on će biti već treći glavni urednik Novog lista. Na toj funkciji će zamijeniti Edija Prodana. Ravlić je, kako kaže, u Novom listu prošao praktički sve. Uređivao je više rubrika – od crne kronike i regije do gradske rubrike i sporta, što je ujedno i njegov odgovor na pitanje o kompetenciji i potrebnom iskustvu za funkciju glavnog urednika. Iz Rijeke je otišao u dopisništvu u Crikvenicu, jer, kako kaže, nije više mogao gledati „nerad i još neke stvari“. Spekulira se da će se njegovim imenovanjem Novi list još više okrenuti riječkoj regiji, a novinarskim krugovima prostrujala je vijest da se ozbiljno razmišlja o gašenju zagrebačkog dopisništva u kojem radi cijeli niz kvalitetnih i vrsnih novinara. Ukidanjem dopisništva u kojem rade, da nabrojimo samo neke, Sanja Modrić, Boris Pavelić, Tihomir Ponoš, Dražen Ciglenečki, Siniša Pavić, Jagoda Marić, Bojana Mrvoš, Zlatko Crnčec, Novi list bi zabio još jedan čavao u lijes novinarske profesije.

Ravlić je, između ostalog, uređivao i mjesečni podlistak Novog lista o prometnoj kulturi „Žmigavac“, a povodom nedavnog gostovanja pjevača Marka Perkovića Thompsona u Kostreni napravio je intervju s njegovim menadžerom Denisom Pletikosom u kojem ga je, između ostaloga, pitao i ovo: „Stoji li teza da su najglasniji protivnici Thompsonovih koncerata oni koji su najžešći promotori sveopće tolerancije?“ i ovo: „Kad je riječ o toleranciji, UEFA, kao jedna od najprepoznatljivijih europskih institucija nema ni najmanju dozu tolerancije prema bilo kakvoj netoleranciji. Na Euru 2012, u jednoj Poljskoj koju je gazio nacizam, uoči utakmice s Italijom, na službenom razglasu stadiona Thompsonova 'Lijepa li si' jer ne vidi ništa sporno, no dio hrvatske javnost vidi. Je li logično da se Thompsonovi spotovi puštaju na crnogorskoj televiziji, a s HTV-om ovisi tko je na vlasti?“ ili ovo: „Vrijede li dvostruki kriteriji i kad je riječ o povicima na javnim okupljanjima? Drekne li netko s tribina 'ubij' i spomene bilo kakvu manjinu, sve pršti od osuda. Skandiranje tribina poput ubi Riječana, Tovara, Purgera, nitko ne registrira. Dakle, nigdje nema problema ako se Hrvati verbalno 'ubijaju', ali ako su drugi u pitanju...“.

Autor: Goran Borković