Iz medija

NOVA SPORNA ODLUKA Uprava HRT-a prije odlaska vratila Hloverku na posao

21.02.2017.
Link na članak

Jedna od posljednjih odluka v.d. ravnatelja HRT-a Blage Markote, osim slučaja "Grička vještica" bila je i povratak Hloverke Novak Srzić na državnu televiziju.

"S kolegicom Hloverkom Novak Srzić sklopljena je izvansudska nagodba temeljem koje su stranke, odnosno Hrvatska radiotelevizija i Hloverka Novak Srzić, okončale svoj međusobni spor pred Općinskim radnim sudom u Zagrebu", službeni je odgovor HRT-a na pitanje Indexa o okolnostima povratka Hloverke Novak Srzić na javnu televiziju.

Umjesto novog suđenja - nagodba

Hloverka Novak Srzić prošlog tjedna izrazila je zadovoljstvo presudom Županijskog suda i povratkom na HRT, a u izjavi za Index rekla je kako za to "mora posebno zahvaliti dojučerašnjem v.d. ravnatelju Blagu Markoti". Tada se još nije znalo da je riječ o nagodbi.

"Moram posebno pohvaliti Blagu Markotu koji je pred saborskim odborom rekao da ukida verbalni delikt koji je nametnuo Goran Radman", rekla je Hloverka Novak Sržić prošlog tjedna za Index.

Krajem siječnja  ove godine Županijski sud u Osijeku ukinuo je zbog "pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja" prvostupanjsku presudu kojom je Općinski radni sud u Zagrebu, u kolovozu prošle godine, presudio u korist HRT-a nakon tužbe bivše novinarke i urednice javne radiotelevizije Hloverke Novak Srzić. 

Od zagrebačkog Općinskog radnog suda zatraženo je novo suđenje u tom slučaju. No od toga neće biti ništa. Što je točno dogovoreno izvansudskom nagodbom, nije jasno.

Uvjeti nagodbe su tajni

"Sadržaj nagodbe koji regulira sadržaj radnopravnoga statusa naše zaposlenice ne možemo komentirati", kažu nam s HRT-a. No čini se da je nagodba sklopljena u zadnjih nekoliko tjedana u vrijeme mandata, sada već bivšeg,  v.d. glavnog ravnatelja Blage Markote. 

Podsjetimo na to kako je Hloverka Novak Srzić dobila otkaz u proljeće 2015. nakon istupa u javnosti, u kojima je izrazila nezadovoljstvo prijenosom inauguracije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Hloverka Novak Srzić i Elizabeta Gojan dobile su otkaze na HRT-u zbog neovlaštenog javnog istupanja.

Mediji bliski HDZ-u tada su pokrenuli hajku protiv Elizabete Gojan tvrdeći da je prijenos inauguracije odradila neprofesionalno. U taj slučaj se uključila i Hloverka Novak Srzić koja je pokrenula peticiju kojom je tražila sankcije za Elizabetu Gojan.

Hloverka može u nagodbu, Elizabeta Gojan ne!?

Elizabeta Gojan vraćena je na posao na HRT-u nakon što je Općinski sud u Zagrebu izrekao privremenu mjeru, kojom se traži da se dugogodišnja novinarka i urednica u roku od osam dana vrati na radno mjesto komentatorice HRT-a.

Elizabeta Gojan po toj odluci vratila se na HRT, no taj sudski postupak i dalje traje jer se HRT žalio na tu odluku.

Autor: Ilko Ćimić