Iz medija

Nova famozna presuda protiv novina: Božo Alić uvjerio je sud da svojom monodramom nije veličao NDH. Dobit će odštetu

06.03.2019.
Link na članak

Doznali smo za još jednu kontroverznu sudsku presudu protiv medija. Naime, 24 sata moraju platiti deset tisuća kuna glumcu Božidaru Aliću zbog teksta iz listopada 2016. u kojem je najavljena njegova monodrama ‘Bez lustracije nema Kroacije’. Tekst je objavljen pod naslovom: ‘U Lisinskom će Alić vikati Za dom spremni’, a među ostalim u njemu piše: “Izvedbom svoje mondrame ‘Bez lustracije nema Kroacije’ glumac želi obraniti fašističku NDH”, te “Glumac žestoko brani NDH”.

Alića je tekst jako zasmetao, tvrdio je da ga se namjerno klevetalo. Kaže da monodramom, koju na kraju nije uspio odigrati u Lisinskom jer ju je Gradski ured otkazao, nije želio braniti fašističku NDH, niti to inače čini. Posebno ga je uznemirilo što je novinarka napisala da će u predstavi vikati “Za dom spremni”, tvrdeći da to nije istina. No, pritom je tijekom cijelog suđenja ipak objašnjavao zašto taj pozdrav zapravo nije nimalo problematičan, priznavši da inače svoje prijatelje i obitelj tako pozdravlja.

Novinarka koja je napisala najavu predstave, objasnila je kako je prije objave zvala Alića, kao i Dražena Siriščevića, direktora dvorane Lisinski, a čula se i s kolegama s Maxportala gdje je uoči monodrame objavljen Alićev autorizirani intervju.

“Božidar Alić rekao mi je da će na predstavi vikati ‘Za dom spremni’ i da je NDH bila puno poštenija zemlja od Hrvatske. Zato se zalagao za lustraciju. Decidirano mi je rekao da će u Lisinskom odigrati monodramu u obranu NDH”, svjedočila je na sudu autorica teksta naglašavajući kako su u to vrijeme, dakle u listopadu 2016. svi mediji izvještavali o najavi monodrame i svi tekstovi bili su isto intonirani. Alić je tužio i portal Novosti, no taj spor pravomoćno je izgubio.

Predstavnici 24 sata u sudski spis predali su kao dokaz i cjeloviti Alićev intervju s Maxportala u kojem je objašnjavao kako njegov projekt ‘Bez lustracije nema Kroacije’ predstavlja njegovo žestoko političko promišljanje tog pogubnog vremena po njegov hrvatski narod.

Govoreći o pozdravu ‘Za dom spremni’ Alić je kasnije na sudu rekao kako je to “pozdrav njega i njegovih prijatelja, te njegove obitelji”. Još je dodao: “Taj pozdrav se kriminalizira iako ne postoji niti jedan propis koji bi ga zabranio. Taj pozdrav u današnjem svijetu nikoga ne vrijeđa. Nastao je u 7. stoljeću i njime su se Hrvati zakleli papi Agatonu da neće ratovati i posezati za tuđim zemljama već braniti dom svoj. NDH je prije svega bila izraz težnji, volje i želje hrvatskog puka za samostalnom državom. U toj državi događali su se zločini kao i u drugim zemljama. Ja svoje objave na društvenim mrežama završavam pozdravima ‘Hvaljen Isus i Marija’ i ‘Za Dom Spremni’.”

 

Više možete pročitati ovdje.