Iz medija

NEZAPAMĆENI GOVOR MRŽNJE VODITELJA Z1 TELEVIZIJE 'Cvjetni trg trebalo bi obilježiti tablama 'Pazi oštar četnik u blizini'!'

20.01.2016.
Link na članak

Marko Jurič, voditelj emisije Markov trg na Z1 televiziji, na kraju svog izlaganja prošlog tjedna gledatelje je pozdravio na nezapamćeni način koji je klasičan primjer rasizma i govora mržnje. U emisiji su mu bili gosti publicist Damir Borovčak i povjesničar Josip Jurčević, a na kraju se Jurič obratio svojim gledateljima:

- Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama 'pazi oštar četnik u blizini - rekao je Jurič i odjavio se.

I sama emisija obilovala je kontroverznim sadržajem. U jednom trenutku Jurič je upitao Jurčevića:

- Treba spomenuti da je Srpska pravoslavna crkva 2005. godine proglasila dvojicu srpskih četničkih zločinca Milorada Vukojičića zvani pop Maca (deminutiv od macola) ili pop Koljač i četnika Slobodana Šiljka svecima. Kako razumjeti da se u centru Hrvatske koja je ratovala s četnicima nalazi crkva koja veliča i proglašuje svetima te četnike, a čiji zagrebački mitropolit pjevanjem veliča četnike? - pitao je Jurič, a Jurčević mu odgovorio.

- U srcu hrvatske metropole, to je potpuno evidentno, uz pomoć najvažnijih hrvatskih institucija priprema se ponavljanje masakra, klanja od strane mitraljezaca u odorama svećenika i sl. Trebalo bi vidjeti taj multimedijalni projekt terora iz osamdesetih u kojemu je sudjelovala upravo ta Srpska pravoslavna crkva.

Bizarna emisija nije promakla novinaru i filmašu Igoru Mirkoviću koji je Juriča već prijavio Agenciji za elektroničke medije. Na svome Facebooku pozvao je i ostale da to naprave...

- Upravo sam podnio pritužbu Agenciji za elektroničke medije zbog emisije Markov trg televizije Z1, zbog širenja govora mržnje u odjavi (urednik poziva gledatelje da budu oprezni kada prolaze Cvjetnim trgom, jer je tamo pravoslavna crkva u kojoj su četnici koji im mogu nauditi).

Nikada nisam molio da se bilo koji moj post dijeli, ali ovoga puta vas molim da to učinite. Svatko od vas, tko osjeća potrebu, može podnijeti sličnu pritužbu. Uzet će vam 5 minuta vremena, a osjećat ćete se bolje. Govna dižu glave i ne smije se šutjeti - napisao je Mirković.