Aktualno > Vijesti

Nataša Božić Šarić novinarka GODINE - Mislavu Bagi i Vladimiru Matijaniću posthumno NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

03.05.2023.

Odlukom članova Hrvatskog novinarskog društva, ovogodišnju titulu novinara, odnosno novinarke godine ponijela je Nataša Božić Šarić, koja je u do kraja neizvjesnoj utrci glasovanja elektroničkim putem pobijedila sa 125 dobivena glasa, dok su Hrvoje Šimičević i Dora Kršul dobili po 116, a Ilko Ćimić  79 glasova. Od 454 članova HND-a, koliko ih je ove godine glasalo, 18 je bilo nevažećih glasova. 

I dok se do kraja iščekivalo rezultate za najboljeg novinara, odnosno novinarke godine, na svečanoj dodjeli HND-ovih godišnjih nagrada održanoj u Novinarkom domu, Nagrada za životno djelo Otokar Keršovani dodijeljena je prerano preminulim kolegama Mislavu Bagi i Vladimiru Matijaniću. 

Ostali ovogodišnji dobitnici su: Hrvoje Ivančić, Igor Kralj, Ilko Ćimić, Zdravko Fuček, Barbara Majstorović Ivezić, Marino Grgurev i Dora Kršul.

Novinarka godine Nataša Božić šarić

Također su dodijeljena i priznanja Milan Grlović zaslužnim članovima HND-a: Ottoneu Novosel – Franz, Luku Brailu, Giacomu Scottiju i Danijelu Popoviću. Ova nagrada se dodjeljuje zaslužnim novinarkama i novinarima, članovima i članicama HND-a za dugogodišnji rad i značajan doprinos razvitku novinarske organizacije i ugledu profesije te jačanju medijskih sloboda; novinarkama i novinarima koji su se istaknuli u radu i aktivnostima HND-a.  Odluku o dodjeli Priznanja Milan Grlović donio je Središnji odbor HND-a. Obrazloženja dodijeljenih priznanja Milan Grlović i nagrada HND-a možete pročitati ovdje. 

Danijel Popović, dobitnik priznanja Milan Grlović

U uvodu svečanosti predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, poželjevši svima dobrodošlicu na godišnju dodjelu nagrada Hrvatskog novinarskog društva za 2022., je kazao kako smo i današnji Svjetski dan slobode medija dočekali s najmanje 945 tužbi protiv novinara, novinarki i medija. Zovko je dodao kako ta brojka od najmanje 945 tužbi svjedoči o zastrašujućem pritisku na našu profesiju.

-U stvarnosti je ona veća od 1000. Sada već možemo govoriti o kulturi tužakanja s ciljem da nas se zastraši i uništi. Tužba protiv jednog novinara, novinarke ili medija – tužba je protiv svih nas. To uvijek moramo imati na umu i pritom ponovo pokazati solidarnost jedni prema drugima.  Borba protiv cenzure, raznih pritisaka i za bolje uvjete rada borba je koja će nas pratiti cijeli život. Ali s ovog mjesta jasno poručujemo moćnicima: gospodo, neće vam proći. Nećete ušutkati hrabre novinare i novinarke, ni one na lokalnoj razini, bez obzira na pritiske raznih lokalnih šerifa.  Na Svjetski dan slobode medija šaljemo i jasno poruku premijeru i svima onima koji žele sankcionirati takozvano curenje informacija ne bi li tako sanirali političku štetu svojih afera. Borit ćemo sve svim legalnim sredstvima koji nam stoje na raspolaganju protiv te opasne nakane usmjerene protiv zviždača, novinara i medija koji objavljuju informacije od javnog interesa. Bez obzira na sve slabosti naše profesije, ona ovo društvo čini boljim. Zamislimo kako bi izgledalo društvo u kojem živimo da nema novinara? Bio bi to potpuni mrak. Želimo li takvo društvo? Ne! Nikad ne smijemo izdati novinarsku profesiju ni sve one hrabre generacije kolegica i kolega koje su je stvarale. Hrvatsko novinarsko društvo, koje je osnovano prije 113 godina, u tome ostaje ključna institucija obrane novinarstva, kazao je Zovko i dodao kako je prošla godina bila jako teška.

-Na žalost, napustili su nas i najbolji iz naših redova, koji nisu bili samo vrhunski novinari, nego i dobri ljudi, naši prijatelji koje nikad nećemo zaboraviti. Kao što nikad nećemo prestati tražiti istinu i odgovornost za smrt Vladimira Matijanića, kazao je Zovko i napomenuo kako lista svih nominiranih, kao i onih nagrađenih te finalista za izbor novinarke, odnosno novinara godine, pokazuje ono najbolje što imamo. - Odvažne su to kolegice i kolege koji su se nebrojeno puta do sada dokazali hrabrim i beskompromisnim radom, radom za javnost, koja je naš jedini saveznik. Jer novinarstvo je javno dobro, i tu nema kompromisa... Borba se nastavlja! Živjeli!, poručio je Zovko.

Hrvoje Ivančić - Dobitnik nagrade Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo

U nastavku svečanosti uslijedila je dodjela nagrada, a dakako najnapetije se iščekivalo rezultate tko će pobijediti u utrci za novinara godine. Predsjednik žirija Hrvoje Krešić naveo je kako donesene odluke nisu bile ni lake ni jednostavne, ali vjeruje da su napravili dobar posao i da su nagrade otišle u prave ruke.

Ovogodišnja dobitnica nagrade novinar godine Nataša Božić Šarić primajući nagradu kazala je kako se u ovako jakoj konkurenciji nije nadala da će je i dobiti. – Zato nisam ni pripremila govor i mislim da su moje kolege svojim radom pokazali što znači pravo novinarstvo, kazala je Božić zahvalivši svima koji su dali svoj doprinos da dobije nagradu.

-Bešćutnost onih koje plaćamo i koje biramo, kao i nezainteresiranost za najranjivije među nama, oduvijek su baš žuljali Natašu Božić šarić. Beskompromisna borba za slabije, za one u nevolji, koji bez pomoći sustava ne mogu, dok sustav za njih ne mari, njoj je urođena, a zatvaranje očiju pred nesrećom slabijih, slijeganje ramenima ili okretanje glave za nju nije opcija, nego upravo suprotno, triger za akciju. Ako sustav ne valja, a sasvim je jasno da ne valja u toliko mnogo slučajeva, ona će dati sve od sebe da svojim radom, temama koje otvara, sugovornicima i sugovornicama i, najvažnije, pravim pitanjima i inzistiranju na odgovorima prodrma i javnost i sustav i tako pomogne onima kojima pomoći treba, stoji u obrazloženju žirija u nominaciji Nataše Božić šarić te se dodaje kako je njezin rad u magazinu "TNT" N1 televizije, primjer kako odgovorno novinarstvo usmjereno na javno dobro i građane može mijenjati društvo na bolje.

Posebno emotivno je bilo za dodjele dviju nagrada životno djelo, kolegama koji više nisu među nama. Nagradu u ime obitelji Bago primila je nećakinja Paula Bago, dok je Andrea Topić primila nagradu kao životna partnerica Vladimira Matijanića. – Uvijek je na poslu davao sve od sebe i mogu reći da je Vlado bio najbolji novinar, kazala je Topić dodavši kako novinari radeći svoj posao gube zdravlje te bi se puno više trebali boriti za sebe i za svoja prava. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko pročitao je i pismo majke Dunje Matijanić u kojem se zahvalila prijateljima i kolegama te navela kako očekuje i nada se da će se nastaviti borba s ciljem da krivci odgovaraju za smrt prerano preminulog Vlade. 

  

Zdravko Fuček, dobitnik Nagrada Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo 

Kako stoji u obrazloženju nagrade za životno djelo Mislavu Bagi u proteklih 30 godina bio je najutjecajnija televizijska ličnost.

-Nepovratno je promijenio način televizijskog izvještavanja, posebice u praćenju rada najviših državnih dužnosnika. Bio je poput boksača koji u ringu stoji nasuprot jačih protivnika, ali se srcem i mozgom bori za pobjedu i nikad ne dopušta da ga strah ili oportunizam, tako česti u životu nas novinara, blokiraju, kako ga je lijepo opisao kolega Boris Rašeta, navodi se te dodaje kako je nesebično svoje znanje dijelio s mladim kolegicama i kolegama, bio je skroman i pošten kolega koji je svojim radom zadužio novinarsku profesiju. Godinama je bio aktivan u Hrvatskom novinarskom društvu – i kao njegov potpredsjednik – a dobitnik je četiriju HND-ovih nagrada, uključujući i onu za novinara godine.

Za Vladimira Matijanića ističe se da je bio zasigurno najbolji novinar svoje generacije, jedan od posljednjih Mohikanaca na medijskoj sceni, čovjek pun empatije, koji je bez kompleksa razobličavao nacionalne mitove i velikane, do kraja potpuni novinar. - Beskompromisni borac protiv nepravde i laži bio je cijelu svoju karijeru, od Studentskog lista i Feral Tribunea preko Slobodne Dalmacije do Indexa, u kojem je radio do prerane smrti. Uporan i tvrdoglav čovjek koji se danima i tjednima posvećivao temi. Najčešća meta njegova zanimanja bili su lokalni moćnici, koje je razobličavao s posebnom novinarskom strašću i hrabrošću, stoji, između ostalog, u obrazloženju nagrade te se dodaje da je na žalost, postumno Matijanić dokazao i svu trulost i nemoć hrvatskog zdravstvenog sustava.

Nagrada Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo pripala je Hrvoju Ivančiću, koji je protekle godine u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista objavio četiri briljantne reportaže iz Ukrajine, koja je s početkom rata u toj zemlji postala medijski najzanimljiviji dio svijeta. Primajući nagradu Ivančić je kazao kako mu je izuzetna čast držati je u rukama te se zahvalio redakciji večernjeg lista i uredniku Vladimiru Barišiću na potpori i prostoru.

-Ivančićeve reportaže izvrsno su čitateljima opisivale situaciju na ratom pogođenim područjima, bile pune informacija koje su objektivno oslikavale vojno stanje, ali i svakodnevni život građana. Posebno je važno istaknuti da je Ivančić veliku pažnju pridavao običnim ljudima uhvaćenim u klopku iznenadnog rata te njihovim razmišljanjima, pogledima i strahovima s kojima su se suočavali, stoji u obrazloženju nagrade.

Nagrada Nikša Antonini za novinsku fotografiju dodijeljena je Igoru Kralju za fotografiju impozantnog Pelješkog mosta, koja je objavljena 27. srpnja 2022. godine na naslovnici Večernjeg lista, ali i u nizu drugih medija. Kralj je kazao kako će mu ova nagrada biti dodatna motivacija za nastavak rada.

Nagrada Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo dopala je Zdravka Fučeka za reportažu "Brod Galeb" emitiranu na Trećem programu Hrvatskog radija. - Autor, sa svojim sugovornicima, šetajući po brodu, koji je sada u rekonstrukciji, vrlo slikovito, odmjereno, sugestivno, dočarava prostor i nekadašnja zbivanja u njemu. Istodobno, navješćuje i njegovu planiranu buduću namjenu, stoji u ocjeni žirija. Fuček je naveo da mu je jedan od sretnijih dana bio ona kada je dobio vijest da je dobitnik HND-evo nagrade.

Nagrada Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo pripala je Ilku Ćimiću koji se tijekom 2022. godine temeljito bavio regulatorima financijskog tržišta – Hrvatskom narodnom bankom (HNB) i Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga (HANFA) te agencijama za naplatu potraživanja. – Znali smo da u Hrvatskoj štošta ne funkcionira od pravosuđa, školstva, zdravstva, a eto vidimo i da je isto slučaj i s regulatorima, kazao je Ćimić, koji je u više od 50 tekstova objavljenih na portalu Index.hr istražio i dokazao kako je u posljednja dva desetljeća u HNB-u bilo pravilo, a ne izuzetak, da zaposlenici tog regulatora trguju vrijednosnim papirima banaka za čiji su nadzor bili zaduženi. - Nakon niza napisa, HNB je promijenio regulativu, a HANFA preuzela istragu, koja je pokazala da su zaposlenici HNB-a zaista trgovali vrijednosnim papirima banaka koje nadziru, ali nisu pronađeni dokazi za tzv. povlašteno trgovanje. Ćimić je pritom sve vrijeme bio na udaru kritika i vladajućih i regulatora, koji su se našli pogođeni takvim napisima, stoji u obrazloženju Žirija.

Nagrada Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo otišla je u ruke Barbare Majstorović Ivezić za televizijsku priču o najugroženijoj kategoriji građana, starima i nemoćnima. Ona je navela kako nagrada ne pripada samo njoj nego i brojnim snimateljima, montažerima kao i djelatnicama doma koje su sudjelovale u ovoj tužnoj priči.

 -Početkom veljače 2022. godine novinarki Nove TV Barbari Majstorović Ivezić javile su se bivše djelatnice doma za starije u Stupniku pokraj Zagreba otkrivši nehumane uvjete u kojima štićenici žive, ali i protuzakonit rad vlasnice doma i njezine pomoćnice, naveo je žiri.

Nagrada za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić pripala je snimatelju Nove TV Marinu Grgurevu,  koji je u veljači 2022. s novinarkom Majom Medaković portretirala život dviju žena, majke i kćeri, Nade i Dragane Boromise iz okolice Dvora na Uni. Priča koju su snimali govori o ženama koje u 21. stoljeću žive u trošnoj kući, gdje problem propuha rješavaju selotejpom. Podovi su zemljani, ali čisti i uredni. Susjeda nema. Kao ni dovoljno sredstava za život.

Nagradu Jasna Babić za istraživačko novinarstvo dobila je Dora Kršul, koje je potkraj 2022. godine kao novinarka portala Telegram.hr objavila serijal istraživačkih tekstova u kojima je detaljno opisala razmjere neshvatljivog trošenja javnog novca na zagrebačkom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Serijal je iniciran rezultatima Proračunskog nadzora Ministarstva financija, do kojeg je pak došlo zahvaljujući ranijim otkrićima ove novinarke.

Autor: I.B

Foto: Nikola Šolić/HND 

Odlukom članova Hrvatskog novinarskog društva, ovogodišnju titulu novinara, odnosno novinarke godine ponijela je Nataša Božić Šarić, koja je u do kraja neizvjesnoj utrci glasovanja elektroničkim putem pobijedila sa 125 dobivena glasa, dok su Hrvoje Šimičević i Dora Kršul dobili po 116, a Ilko Ćimić  79 glasova. Od 454 članova HND-a, koliko ih je ove godine glasalo, 18 je bilo nevažećih glasova. 

I dok se do kraja iščekivalo rezultate za najboljeg novinara, odnosno novinarke godine, na svečanoj dodjeli HND-ovih godišnjih nagrada održanoj u Novinarkom domu, Nagrada za životno djelo Otokar Keršovani dodijeljena je prerano preminulim kolegama Mislavu Bagi i Vladimiru Matijaniću. 

Ostali ovogodišnji dobitnici su: Hrvoje Ivančić, Igor Kralj, Ilko Ćimić, Zdravko Fuček, Barbara Majstorović Ivezić, Marino Grgurev i Dora Kršul.

Novinarka godine Nataša Božić šarić

Također su dodijeljena i priznanja Milan Grlović zaslužnim članovima HND-a: Ottoneu Novosel – Franz, Luku Brailu, Giacomu Scottiju i Danijelu Popoviću. Ova nagrada se dodjeljuje zaslužnim novinarkama i novinarima, članovima i članicama HND-a za dugogodišnji rad i značajan doprinos razvitku novinarske organizacije i ugledu profesije te jačanju medijskih sloboda; novinarkama i novinarima koji su se istaknuli u radu i aktivnostima HND-a.  Odluku o dodjeli Priznanja Milan Grlović donio je Središnji odbor HND-a. Obrazloženja dodijeljenih priznanja Milan Grlović i nagrada HND-a možete pročitati ovdje. 

Danijel Popović, dobitnik priznanja Milan Grlović

U uvodu svečanosti predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, poželjevši svima dobrodošlicu na godišnju dodjelu nagrada Hrvatskog novinarskog društva za 2022., je kazao kako smo i današnji Svjetski dan slobode medija dočekali s najmanje 945 tužbi protiv novinara, novinarki i medija. Zovko je dodao kako ta brojka od najmanje 945 tužbi svjedoči o zastrašujućem pritisku na našu profesiju.

-U stvarnosti je ona veća od 1000. Sada već možemo govoriti o kulturi tužakanja s ciljem da nas se zastraši i uništi. Tužba protiv jednog novinara, novinarke ili medija – tužba je protiv svih nas. To uvijek moramo imati na umu i pritom ponovo pokazati solidarnost jedni prema drugima.  Borba protiv cenzure, raznih pritisaka i za bolje uvjete rada borba je koja će nas pratiti cijeli život. Ali s ovog mjesta jasno poručujemo moćnicima: gospodo, neće vam proći. Nećete ušutkati hrabre novinare i novinarke, ni one na lokalnoj razini, bez obzira na pritiske raznih lokalnih šerifa.  Na Svjetski dan slobode medija šaljemo i jasno poruku premijeru i svima onima koji žele sankcionirati takozvano curenje informacija ne bi li tako sanirali političku štetu svojih afera. Borit ćemo sve svim legalnim sredstvima koji nam stoje na raspolaganju protiv te opasne nakane usmjerene protiv zviždača, novinara i medija koji objavljuju informacije od javnog interesa. Bez obzira na sve slabosti naše profesije, ona ovo društvo čini boljim. Zamislimo kako bi izgledalo društvo u kojem živimo da nema novinara? Bio bi to potpuni mrak. Želimo li takvo društvo? Ne! Nikad ne smijemo izdati novinarsku profesiju ni sve one hrabre generacije kolegica i kolega koje su je stvarale. Hrvatsko novinarsko društvo, koje je osnovano prije 113 godina, u tome ostaje ključna institucija obrane novinarstva, kazao je Zovko i dodao kako je prošla godina bila jako teška.

-Na žalost, napustili su nas i najbolji iz naših redova, koji nisu bili samo vrhunski novinari, nego i dobri ljudi, naši prijatelji koje nikad nećemo zaboraviti. Kao što nikad nećemo prestati tražiti istinu i odgovornost za smrt Vladimira Matijanića, kazao je Zovko i napomenuo kako lista svih nominiranih, kao i onih nagrađenih te finalista za izbor novinarke, odnosno novinara godine, pokazuje ono najbolje što imamo. - Odvažne su to kolegice i kolege koji su se nebrojeno puta do sada dokazali hrabrim i beskompromisnim radom, radom za javnost, koja je naš jedini saveznik. Jer novinarstvo je javno dobro, i tu nema kompromisa... Borba se nastavlja! Živjeli!, poručio je Zovko.

Hrvoje Ivančić - Dobitnik nagrade Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo

U nastavku svečanosti uslijedila je dodjela nagrada, a dakako najnapetije se iščekivalo rezultate tko će pobijediti u utrci za novinara godine. Predsjednik žirija Hrvoje Krešić naveo je kako donesene odluke nisu bile ni lake ni jednostavne, ali vjeruje da su napravili dobar posao i da su nagrade otišle u prave ruke.

Ovogodišnja dobitnica nagrade novinar godine Nataša Božić Šarić primajući nagradu kazala je kako se u ovako jakoj konkurenciji nije nadala da će je i dobiti. – Zato nisam ni pripremila govor i mislim da su moje kolege svojim radom pokazali što znači pravo novinarstvo, kazala je Božić zahvalivši svima koji su dali svoj doprinos da dobije nagradu.

-Bešćutnost onih koje plaćamo i koje biramo, kao i nezainteresiranost za najranjivije među nama, oduvijek su baš žuljali Natašu Božić šarić. Beskompromisna borba za slabije, za one u nevolji, koji bez pomoći sustava ne mogu, dok sustav za njih ne mari, njoj je urođena, a zatvaranje očiju pred nesrećom slabijih, slijeganje ramenima ili okretanje glave za nju nije opcija, nego upravo suprotno, triger za akciju. Ako sustav ne valja, a sasvim je jasno da ne valja u toliko mnogo slučajeva, ona će dati sve od sebe da svojim radom, temama koje otvara, sugovornicima i sugovornicama i, najvažnije, pravim pitanjima i inzistiranju na odgovorima prodrma i javnost i sustav i tako pomogne onima kojima pomoći treba, stoji u obrazloženju žirija u nominaciji Nataše Božić šarić te se dodaje kako je njezin rad u magazinu "TNT" N1 televizije, primjer kako odgovorno novinarstvo usmjereno na javno dobro i građane može mijenjati društvo na bolje.

Posebno emotivno je bilo za dodjele dviju nagrada životno djelo, kolegama koji više nisu među nama. Nagradu u ime obitelji Bago primila je nećakinja Paula Bago, dok je Andrea Topić primila nagradu kao životna partnerica Vladimira Matijanića. – Uvijek je na poslu davao sve od sebe i mogu reći da je Vlado bio najbolji novinar, kazala je Topić dodavši kako novinari radeći svoj posao gube zdravlje te bi se puno više trebali boriti za sebe i za svoja prava. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko pročitao je i pismo majke Dunje Matijanić u kojem se zahvalila prijateljima i kolegama te navela kako očekuje i nada se da će se nastaviti borba s ciljem da krivci odgovaraju za smrt prerano preminulog Vlade. 

  

Zdravko Fuček, dobitnik Nagrada Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo 

Kako stoji u obrazloženju nagrade za životno djelo Mislavu Bagi u proteklih 30 godina bio je najutjecajnija televizijska ličnost.

-Nepovratno je promijenio način televizijskog izvještavanja, posebice u praćenju rada najviših državnih dužnosnika. Bio je poput boksača koji u ringu stoji nasuprot jačih protivnika, ali se srcem i mozgom bori za pobjedu i nikad ne dopušta da ga strah ili oportunizam, tako česti u životu nas novinara, blokiraju, kako ga je lijepo opisao kolega Boris Rašeta, navodi se te dodaje kako je nesebično svoje znanje dijelio s mladim kolegicama i kolegama, bio je skroman i pošten kolega koji je svojim radom zadužio novinarsku profesiju. Godinama je bio aktivan u Hrvatskom novinarskom društvu – i kao njegov potpredsjednik – a dobitnik je četiriju HND-ovih nagrada, uključujući i onu za novinara godine.

Za Vladimira Matijanića ističe se da je bio zasigurno najbolji novinar svoje generacije, jedan od posljednjih Mohikanaca na medijskoj sceni, čovjek pun empatije, koji je bez kompleksa razobličavao nacionalne mitove i velikane, do kraja potpuni novinar. - Beskompromisni borac protiv nepravde i laži bio je cijelu svoju karijeru, od Studentskog lista i Feral Tribunea preko Slobodne Dalmacije do Indexa, u kojem je radio do prerane smrti. Uporan i tvrdoglav čovjek koji se danima i tjednima posvećivao temi. Najčešća meta njegova zanimanja bili su lokalni moćnici, koje je razobličavao s posebnom novinarskom strašću i hrabrošću, stoji, između ostalog, u obrazloženju nagrade te se dodaje da je na žalost, postumno Matijanić dokazao i svu trulost i nemoć hrvatskog zdravstvenog sustava.

Nagrada Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo pripala je Hrvoju Ivančiću, koji je protekle godine u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista objavio četiri briljantne reportaže iz Ukrajine, koja je s početkom rata u toj zemlji postala medijski najzanimljiviji dio svijeta. Primajući nagradu Ivančić je kazao kako mu je izuzetna čast držati je u rukama te se zahvalio redakciji večernjeg lista i uredniku Vladimiru Barišiću na potpori i prostoru.

-Ivančićeve reportaže izvrsno su čitateljima opisivale situaciju na ratom pogođenim područjima, bile pune informacija koje su objektivno oslikavale vojno stanje, ali i svakodnevni život građana. Posebno je važno istaknuti da je Ivančić veliku pažnju pridavao običnim ljudima uhvaćenim u klopku iznenadnog rata te njihovim razmišljanjima, pogledima i strahovima s kojima su se suočavali, stoji u obrazloženju nagrade.

Nagrada Nikša Antonini za novinsku fotografiju dodijeljena je Igoru Kralju za fotografiju impozantnog Pelješkog mosta, koja je objavljena 27. srpnja 2022. godine na naslovnici Večernjeg lista, ali i u nizu drugih medija. Kralj je kazao kako će mu ova nagrada biti dodatna motivacija za nastavak rada.

Nagrada Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo dopala je Zdravka Fučeka za reportažu "Brod Galeb" emitiranu na Trećem programu Hrvatskog radija. - Autor, sa svojim sugovornicima, šetajući po brodu, koji je sada u rekonstrukciji, vrlo slikovito, odmjereno, sugestivno, dočarava prostor i nekadašnja zbivanja u njemu. Istodobno, navješćuje i njegovu planiranu buduću namjenu, stoji u ocjeni žirija. Fuček je naveo da mu je jedan od sretnijih dana bio ona kada je dobio vijest da je dobitnik HND-evo nagrade.

Nagrada Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo pripala je Ilku Ćimiću koji se tijekom 2022. godine temeljito bavio regulatorima financijskog tržišta – Hrvatskom narodnom bankom (HNB) i Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga (HANFA) te agencijama za naplatu potraživanja. – Znali smo da u Hrvatskoj štošta ne funkcionira od pravosuđa, školstva, zdravstva, a eto vidimo i da je isto slučaj i s regulatorima, kazao je Ćimić, koji je u više od 50 tekstova objavljenih na portalu Index.hr istražio i dokazao kako je u posljednja dva desetljeća u HNB-u bilo pravilo, a ne izuzetak, da zaposlenici tog regulatora trguju vrijednosnim papirima banaka za čiji su nadzor bili zaduženi. - Nakon niza napisa, HNB je promijenio regulativu, a HANFA preuzela istragu, koja je pokazala da su zaposlenici HNB-a zaista trgovali vrijednosnim papirima banaka koje nadziru, ali nisu pronađeni dokazi za tzv. povlašteno trgovanje. Ćimić je pritom sve vrijeme bio na udaru kritika i vladajućih i regulatora, koji su se našli pogođeni takvim napisima, stoji u obrazloženju Žirija.

Nagrada Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo otišla je u ruke Barbare Majstorović Ivezić za televizijsku priču o najugroženijoj kategoriji građana, starima i nemoćnima. Ona je navela kako nagrada ne pripada samo njoj nego i brojnim snimateljima, montažerima kao i djelatnicama doma koje su sudjelovale u ovoj tužnoj priči.

 -Početkom veljače 2022. godine novinarki Nove TV Barbari Majstorović Ivezić javile su se bivše djelatnice doma za starije u Stupniku pokraj Zagreba otkrivši nehumane uvjete u kojima štićenici žive, ali i protuzakonit rad vlasnice doma i njezine pomoćnice, naveo je žiri.

Nagrada za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić pripala je snimatelju Nove TV Marinu Grgurevu,  koji je u veljači 2022. s novinarkom Majom Medaković portretirala život dviju žena, majke i kćeri, Nade i Dragane Boromise iz okolice Dvora na Uni. Priča koju su snimali govori o ženama koje u 21. stoljeću žive u trošnoj kući, gdje problem propuha rješavaju selotejpom. Podovi su zemljani, ali čisti i uredni. Susjeda nema. Kao ni dovoljno sredstava za život.

Nagradu Jasna Babić za istraživačko novinarstvo dobila je Dora Kršul, koje je potkraj 2022. godine kao novinarka portala Telegram.hr objavila serijal istraživačkih tekstova u kojima je detaljno opisala razmjere neshvatljivog trošenja javnog novca na zagrebačkom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Serijal je iniciran rezultatima Proračunskog nadzora Ministarstva financija, do kojeg je pak došlo zahvaljujući ranijim otkrićima ove novinarke.

Autor: I.B

Foto: Nikola Šolić/HND