Iz medija

Najmoćnije novinske fotografije godine, dobitnici World Press Photo Awardsa

16.04.2021.
Link na članak

Više od 74.000 snimaka nekih 4300 fotografa iz cijelog svijeta pristiglo je na natječaj, a njih 45 imenovali su suci, navode organizatori natječaja sa sjedištem u Amsterdamu. Danski fotograf Mads Nissen dobitnik je glavne nagrade uglednog natječaja World Press Photo za 2021. za snimku starije žene u Brazilu u zagrljaju medicinske sestre, a članove žirija osvojila je svojom porukom "nade". 

Autor snimke Mads Nissen dobio je glavnu nagradu natječaja za novinsku fotografiju World Press Photo jer je svojom kamerom ovjekovječio prvi zagrljaj nakon pet mjeseci izolacije koji je uspjela ostvariti 85-godišnja štićenica doma za starije i nemoćne u Sao Paulu u kolovozu 2020.

Dugotrajno izolirana zbog pandemije koronavriusa, ta žena je konačno dobila prigodu doživjeti prvi zagrljaj medicinske sestre zahvaljujući plastičnoj zaštiti. 

"Ta simbolična slika covida-19 slavi sjećanje na najčudesniji trenutak naših života, posvuda", ocijenio je Kevin WY Lee, član žirija.

Fotografija pokazuje "ranjivost, odvojenost i preživljavanje" istodobno, a ujedno je i simbol "nade".

"Za mene je to priča o nadi i ljubavi u najtežim trenucima", rekao je autor Mads Nissen koji radi za danski dnevnik Politiken. Nagradu je dobio u kategoriji "opće informacije" u samo jednoj snimci.

Nissenu koji radi u Kopenhagenu ovogodišnja nagrada nije i prva jer mu je je 2015. World Press Photo dodijelio nagradu za snimku homoseksualnog para u Rusiji.

 

Više možete pročitati i pogledati na rtl.hr.