Iz medija

Moćni mediji Ruperta Murdocha napustili Trumpa

11.11.2022.
Link na članak

Moćno medijsko carstvo konzervativnog milijardera Ruperta Murdocha čini se da je okrenulo leđa Donaldu Trumpu, nazvavši bivšeg predsjednika "gubitnikom" koji pokazuje "sve gore prosuđivanje" nakon izbora na sredini predsjedničkog mandata, piše u četvrtak AFP. Svega nekoliko dana prije nego što se očekuje da će Trump najaviti svoju kandidaturu za predsjedničke izbore 2024., Wall Street Journal, glavne novine Murdochove tvrtke News Corp, objavile su u kolumni da je "Trump najveći gubitnik Republikanske stranke", ukazavši na razočaravajuće rezultate stranke na izborima održanim u utorak.

NewsCorpov tabloid New York Post je Trumpa na svojoj naslovnici u četvrtak prikazao kao "Trumpty Dumptyja" koji nesigurno sjedi na zidu i koji je doživio "veliki pad" na izborima, optuživši ga time za neuspjeh republikanaca da prestignu svoje rivale, demokrate.

Utjecajna televizijska mreža Fox News je naveliko hvalila guvernera Floride Rona DeSantisa, koji se smatra glavnim Trumpovim suparnikom iz Republikanske stranke za predsjedničke izbore 2024.

"Najveći pobjednik izbora na sredini predsjedničkog mandata je nesumnjivo guverner Ron DeSantis, čija je neupitna pobjeda u saveznoj državi Floridi spektakularna. Najveći gubitnik? Donald Trump", napisala je Foxova kolumnistkinja Liz Peek.

U jednu ruku dobar, u drugu loš

Nakon što ga je podržavao tijekom njegovog predsjedništva između 2017. i 2021., Fox, također u Murdochovom vlasništvu, ali odvojen od News Corpa, nije u potpunosti napustio Trumpa, koji je i dalje bio najmoćniji akter u Republikanskoj stranci.

No, čak je i najveća zvijezda televizijske mreže, voditelj talk showa Tucker Carlson, napao republikanski establišment zbog neuspjeha na izborima u utorak i barem djelomice za to okrivio bivšeg predsjednika.

"Mnogi drugi govore da je Donald Trump razlog zašto republikanci nisu prošli onako dobro kako su očekivali. To je zamršenije pitanje", rekao je kasno u srijedu Carlson, dodavši da je Trump politički oduvijek bio u jednu ruku dobar, a u drugu ruku loš.

Murdochovi mediji su neki od najutjecajnijih izvora informiranja za američke konzervativce, pri čemu besramno podupiru republikance i napadaju demokrate.

Stoga bi kriviti Trumpa za izborno razočaranje, a pritom hvaliti DeSantisa moglo oblikovati javno mnijenje ususret predsjedničkim izborima 2024.

Očekuje se da će Trump najaviti svoju kandidaturu idućeg tjedna dok je DeSantis, koji je najprije morao ponovno biti izabran za guvernera Floride, tek natuknuo da bi mogao ući u trku za Bijelu kuću.

Cijeli tekst možete pročitati na hina.hr.