Iz medija

Mirjana Rakić: Neznanje uz prepolitiziranost je opasna pojava, od demokracije i tog polaganog procesa mijenjanja društva, stvorena je džungla gdje je sve moguće i to se tumači slobodom!

29.03.2016.
Link na članak

Predsjednica Vijeća za elektroničke medije i ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić podnijela je još 18. ožujka o.g. ostavku. Odluku o ostavci Rakić je donijela nakon što je Vlada 9. veljače ove godine poslala prijedlog Hrvatskom saboru da ne prihvati Izvješće o radu VEM-a i AEM-a za 2014. godinu. Mirjana Rakić našla se još krajem siječnja o.g. na udaru radi izricanja trodnevne zabrane emitiranja televiziji Z1 zbog govora mržnje nakon čega je i održan prosvjed. U razgovoru za Fairpress osvrnula se na svoju ostavku, na odbijanje Izvješća o radu Vijeća za elektroničke medije, na prosvjed te na trenutnu medijsku situaciju u Hrvatskoj.

FP: Za Fairpress ste 18. ožujka izjavili da ste podnijeli zahtjev za razrješenjem jer više nemate snage nositi se s tom količinom pritiska. Zašto ste donijeli tu odluku baš u vrijeme kada je Europska komisija odlučila da neće odšutjeti na smjenu Vijeća za elektroničke medije, istaknuvši da ako dođe do Vaše smjene, Hrvatska ide pred Europski sud?

Mirjana Rakić: Moja odluka je uslijedila nakon mišljenja Vlade o našim navodnim propustima u izvješću za 2014. godinu. Podsjećam da je ministar kulture zatražio smjenu kompletnog Vijeća za elektroničke medije. Kako se cijelo ovo događanje oko AEM-a i Vijeća najvećim dijelom odnosilo na mene kao predsjednicu smatrala sam da je na meni da povučem potez, zatražim razrješenje, i na taj način izuzmem ostale članove, kako ne bi postali kolateralnom žrtvom ovakvog postupka. Što se tiče EK oni su ionako upućeni u zbivanja s nama kao nezavisnim regulatorom! Naime, ja sam temeljem funkcije ove godine, velikom većinom ostalih 27 članica, izabrana za potpredsjednicu ERGA-e koja je savjetodavno tijelo EK u području audio – vizualnih medijskih usluga. Istodobno sam predsjednica Mediteranske mreže regulatora, u kojoj su također i neke zemlje EU: Francuska, Italija, Portugal, Španjolska, Cipar… Dakle, morala sam, zbog najavljene situacije sa smjenom, izvijestiti sva ta tijela kako više neću moći obnašati te funkcije i da pokrenu postupak za izbor novih. Naime, bilo bi krajnje necivilizirano čekati do kraja i tada izvijestiti: žao mi je, ali tražite nekog novog! Prema tome, EK dobro zna što se događa u nas, pogotovo jer je u tijeku razmatranje izmjena Direktive o audio – vizualnim medijskim uslugama, gdje se barem prema do sada rečenom neovisnost regulatora itekako naglašava. EK sigurna sam neće šutjeti!

FP: Povodom gostovanja na N1 televiziji 10. ožujka, izjavili ste kako je nad Vijećem za elektroničke medije proveden politički pritisak. Možete li nam precizirati o kakvim se pritiscima radi?

Mirjana Rakić: Osim onog, kako su ga organizatori nazvali, mirnog prosvjeda, nereagiranje nikoga od državnog vrha na to što se događalo, neodgovaranje Ministarstva na našu zamolbu za sastankom da pojasnimo što i kako radimo, do kojekakvih izjava i napisa, i onda se reagira sa zahtjevom da nas sve treba smijeniti, kako bi ste vi to nazvali? Podrškom radu neovisnog regulatora!

FP: Kako komentirate to što je ministar kulture Zlatko Hasanbegović odbio Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije te tražio Vašu smjenu i raspuštanje Vijeća?

Mirjana Rakić: To izvješće je lani dostavljeno u Vladu, bilo je na sjednici prošle Vlade i proslijeđeno je u Sabor odnosno nadležni odbor na raspravu i usvajanje. Na Sabor nije stiglo zbog obilnog dnevnog reda i mi smo prebačeni nasljednicima. Nakon prosvjeda očito se tražio način kako nas sve maknuti. Po zadatku ili na vlastitu inicijativu, ministar je obavio posao, ali loše! Argumenti za smjenu neovisnog regulatora, koje mu je savjetovala njegova stručna služba, jednostavno ne mogu nikako povući tu vrstu kažnjavanja. I ono najvažnije, za razliku od smjene glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana kojeg su smijenili bez izvješća, a on može nastaviti funkcionirati jedino ako se prihvati, Vijeću i Agenciji takvo ne prihvaćanje izvješća ne okončava mandat. Mi smo od vlasti neovisni regulator u području elektroničkih medija! Izvještavamo o svome radu jer dijelimo i novac prikupljen od HRT pretplate kroz Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnost medija, dajemo koncesije, pratimo provođenje zakona… Mogu nas upozoriti na nešto, ali … No, očito je zaključeno da brže i bolje zahtijevati smjenu prije dodatnih rasprava “gubitka” vremena na nešto što je već odlučeno!

FP: Smatrate li da je pritisak na Vas osobno i Vijeće počeo s prosvjedom zbog odluke Vijeća da se kazni Z1 televizija?

Mirjana Rakić: Da! Tolika količina neznanja odnosno nebrige u vezi govora mržnje, graniči s nevjerojatnim kod ljudi koji bi trebali poznavati propise. Tvrdnja: to je bio govor mržnje, ali odluka je dvojbena, mogli ste nešto drugo iskoristiti! Da, prema zakonu mogli smo trajno oduzeti koncesiju! Čita li itko ono što piše u zakonu?

FP: Kakvo je po Vašem mišljenju, stanje slobode medija u Hrvatskoj?

Mirjana Rakić: Loše, podjele na naše i vaše bjelodane su! To se nitko i ne trudi prikriti, uljuditi. Financijska gadna situacija, ovisnost nakladnika od politike, oglašivača, prijetnje otkazima novinarima, reguliranje domoljubnosti, selekcioniranje tko može, a tko ne dobiti sredstva državne potpore neovisno o sadržaju koji nude, javni servis koji ima utvrđene okvire za rad…

FP: Gledajući na aktualnu situaciju u hrvatskim medijima i povezanost s novom Vladom, slažete li se s medijskim napisima da je dolaskom te iste Vlade vraćena “praksa devedesetih” u hrvatske medije?

Mirjana Rakić: Kao da smo hodali u krug i sada smo ponovno tamo gdje smo bili prije više od dva desetljeća, razlika je u političarima, ovi sadašnji nas vode misleći da su upravo otkrili novi svijet. Neznanje uz prepolitiziranost je opasna pojava, od demokracije i tog polaganog procesa mijenjanja društva, stvorena je džungla gdje je sve moguće i to se tumači slobodom! Čijom?

FP: Kako komentirate posljednja događanja na Hrvatskoj radioteleviziji, smjene, nova imenovanja, ukidanje emisija?

Mirjana Rakić: Nažalost, ništa što do sada nije viđeno! Zanima me s kojim će izborima i godinom prestati ta praksa!