Iz medija

MILAS KLARIĆ “Nema govora mržnje, ali prava i interesi Hasanbegovićeve djece su povrijeđena”

22.07.2016.
Link na članak

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić u četvrtak je priopćenjem reagirala na pismo ministra kulture u tehničkoj Vladi Zlatka Hasanbegovića, koji je prijavio Zrinku Vrabec Mojzeš, zbog kolumneu novom broju Nacionala, u kojem spominje i njegovu djecu.

 

Hasanbegović je u srijedu pisao pravobraniteljici i tražio očitovanje zbog govora mržnje usmjerene prema njegovoj djeci. Očitovanje pravobraniteljice u četvrtak su zatražili i iz Udruge Hrvatskih novinara i publicista. “Bivša novinarka i bivša savjetnica za kulturu i društvene djelatnosti dvojice bivših predsjednika Republike Hrvatske, Zrinka Vrabec Mojzeš u svojoj se kolumni, osim što je izvrijeđala tehničkog ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegovića i njegovu suprugu, barbarski obrušila i na njihovo dvoje malodobne djece”, napisali su iz HNiP-a.

Milas Klarić je istaknula da bi u slučaju navedene objave u Nacionalu mogla biti povrijeđena prava i interesi djece Hasanbegovića, koju autorica članka spominje u negativnom kontekstu. “Ne možemo potvrditi da dio teksta koji se odnosi na djecu sadrži govor mržnje, ali izneseni opis može biti za njih uvredljiv i omalovažavajući”, piše pravobraniteljica, prenosi N1.

Tehnički ministar u jučerašnjem je pismu naveo i sporni dio kolumne Zrinke Vrabec Mojzeš.

“A kad smo već kod kampanje, ljubazno molim buduću vladu, ma tko je sastavljao, da prilikom imenovanja ministra kulture nastoji izabrati nekoga tko je bio barem na dva koncerta u životu i možda pokojoj kazališnoj predstavi, a ne samo na nogometnim utakmicama. Netko tko zna da nije zgodno u prvom redu gala koncerta na Stradunu razvaliti čeljust žvakaćom, s cijelom obitelji – ženom i djecom koja također marljivo žvaču. Možda od nervoze ili dosade zbog krajnje nenaviknutosti na takve čudne događaje, na kojima se ne možeš pošteno ni potući, a kamoli vikati ‘za dom spremni’ ili baciti neku baklju.

Bilo bi zgodno da ministar bude netko tko zna kada treba zapljeskati, kada se ustati i kako pozdraviti ljude oko sebe. Osim što podrazumijeva podrezane nokte, opranu kosu, pošišane dlake u nosu, čiste gaće i ‘zglancane’ cipele, ministarska funkcija zahtijeva i poneku društvenu vještinu, lakoću komunikacije, ležernost s medijima, a i određena doza simpatičnosti, bez luđačkog pogleda, dobro bi došla. Budući da sve to megapopularni Hasanbegović nema ni u tragovima, ovo je moj osobni dodatak zahtjevu Kulturnjaka 2016, koji su u otvorenom pismu zatražili da stranke već sada imenuju budućeg kandidata za ministra kulture…”