Iz medija

Lažne informativne stranice kreiraju i plasiraju dezinformacije na društvene mreže

11.09.2020.
Link na članak

Svjetska zdravstvena organizacija nigdje nije objavila kada će biti kraj pandemije, kako se posljednjih dana netočno tvrdi u naslovima na web stranicama takozvanih ‘farmi portala’. Riječ je o stranicama koje se trude izgledom imitirati informativne portale. Također, riječ je o stranicama koji dnevno proizvode velike količine sadržaja – često kopirajući stvarne agencijske vijesti pridodajući im eksplozivne naslove ili prekrajajući ih na način da im dodaju neprovjerene i netočne informacije. 

Najčešća svrha takvog tipa objava je uzrokovanje snažne emocionalne reakcije koja bi trebala dovesti do većeg broja podjela teksta na društvenim mrežama.

Ponekad bizarne, gotovo uvijek povezive s aktualnom stvarnom situacijom, “vijesti” ovakvog tipa za anonimne proizvođače sadržaja imaju samo jedan cilj: zarada od oglasa koji se nalaze na njihovom stranicama. Upravo iz tog razloga često djeluju koordinirano, kopirajući sadržaje i dijeleći ih na cijelom nizu stranica na društvenim mrežama.

Niže donosimo par nedavnih primjera takvih stranica, a koje su u izrazito malenom vremenskom razmaku kreirale i dijelile praktički identične dezinformacije.

 

Cijeli tekst možete pročitati na faktograf.hr.