Iz medija

"Lakše nam je bilo pod Tuđmanovim pritiscima nego danas"

03.11.2019.
Link na članak

Novinari riječkog Novog lista u 120. obljetnicu postojanja ulaze s više briga nego ikad: u tri godine broj se zaposlenih prepolovio, izmijenilo se šest glavnih urednika, a redakciju napuštaju vrsni novinari. Koliko je stanje loše možda najbolje objašnjava izjava jednog od novinara Novog lista s kojima smo razgovarali, a koji su iz razumljivih razloga nisu željeli biti imenovani: "Lakše nam je bilo pod Franjom Tuđmanom i njegovim pritiscima nego danas."

Samo u proteklih mjesec dana 10-ak novinara i urednika iz riječke redakcije i zagrebačkog dopisništva dalo je otkaze i potražilo nove poslove, a među njima je i sindikalni povjerenik pa trenutačne pregovore oko aneksa Kolektivnog ugovora vodi nacionalni Sindikat novinara. Novi list danas zapošljava 200-ak ljudi, slanje zaposlenima novih radnih ugovora s manjim pravima i plaćama je gotovo svakodnevno.

"Situacija u Novom listu jako je teška. Prava novinara stalno se smanjuju aneksima Kolektivnog ugovora, a sastanci koje smo imali s Upravom ne ostavljaju dobar dojam jer nije jasno što žele postići. Uglavnom čujemo samo floskule. Dodatni je problem razjedinjenost sindikata i činjenica da mnogi novinari nisu svjesni da se moraju boriti za svoja prava i koristiti opcije koje im omogućavaju naši zakoni“, ističe predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever. Dodaje i kako je situacija s poštivanjem novinarskih radnih prava u Hrvatskoj dramatična, a o tome najbolje svjedoči činjenica da samo dva medija i to državna - Hina i HRT - imaju i provode Kolektivne ugovore.

Situacija u Novom listu se dramatično pogoršala u rujnu, nakon što su se Redakcijsko vijeće, sindikat i ogranak HND-a usprotivili imenovanju još jednog v.d. glavnog urednika bez podrške redakcije čime je prekršen Statut Novog lista. Ovaj put, uprava je imenovala glavnog urednika koji nije ni novinar niti urednik što je šokiralo redakciju i sve relevantne novinarske organizacije. 

 

Više možete pročitati na dw.com