Iz medija

Kušec: Pozadina zahvale na dosadašnjoj suradnji Ivici Štoriću ima za cilj smanjenje nabujale vanjske suradnje; Štorić: To je izričito zbog toga što sam svakodnevno kritizirao HDZ

28.04.2016.
Link na članak

Čistke u sklopu javnog servisa dosežu vrhunce iz tjedna u tjedan. Ovaj put u pitanju je čistka u zadarskom centru HRT-a, u kojem je u petak, 22. travnja ove godine, otkazana suradnja s cijenjenim novinarom Ivicom Štorićem, novinarom koji je na HRT-u počeo raditi još 1994. godine. Šokantnu vijest daIvica Štorić nije više novinar HRT-a, zbog kritiziranja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), objavio je u subotu, 23. travnja o.g. portal zadarski.hr, a vijest se brzo proširila i u drugim medijima. Naime, Štoriću je 22. travnja o.g. prekinut honorarni odnos sa HRT-ovim centrom Zadar u kojem je radio zadnjih godinu dana. U honorarni odnos primljen je najprije na radiju, ali je ubrzo počeo surađivati i za televiziju javljanjem u emisiju „Dobro jutro Hrvatska“. 

Otkaz suradnje potenciralo je ono što je bilo prije mjesec dana, kada je Škorić u svojoj redovitoj jutarnjoj radijskoj emisiji, prenosio i komentirao vijesti iz drugih medija, te pritom pročitao i vijest iz tadašnjeg broja Slobodne Dalmacije o tome kako je premijer Tim Orešković okrenuo leđa predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i približio se predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Problem je nastao kada je Štorić pritom ironično komentirao novonastalu situaciju, u stilu “ma je li to moguće u HDZ-u?”, nakon čega je netko unutar kuće, navodno na poziv nekog izvan kuće, sve prijavio pravnoj službi. Štorić je ubrzo dobio zabranu suradnje s emisijom „Dobro jutro Hrvatska“, o čemu ga nitko nije obavijestio, a zatim, u petak 22. travnja, v.d. rukovoditeljice Radne jedinice HRT-ovi centri Katja Kušec nazvala je voditelja zadarskog centra Edija Škovrlja zatraživši od njega da Štorića makne i s radija napomenuvši pritom da je odluka došla „s vrha“.

U potrazi za konkretnim obrazloženjem za otkaz, kontaktirali smo v.d. rukovoditeljice Radne jedinice HRT-ovi centri Katju Kušec, koja je povodom našeg upita je li novinar Ivica Štorić dobio otkaz u zadarskom centru HRT-a zbog kritiziranja HDZ-a, istaknula da su to insinuacije koje kvalificira zlonamjernim podmetanjem.

"Rukovoditeljica sam u odjelu Produkcije HRT-a pa sukladno tome nemam niti mogu imati utjecaja na program. Kako radijskog tako i televizijskog. Tako nisam mogla ni utjecati  na  novinarske sadržaje u programu radio Zadra vanjskog suradnika Ivice Štorića. Pozadina zahvale na dosadašnjoj suradnji Ivici Štoriću ima za cilj smanjenje nabujale vanjske suradnje te jače aktiviranje stalno zaposlenih kolega i njihov doprinos u radu na svim platformama HRT-a pa tako i radija Zadar. Sve drugo su  insinuacije koje mogu kvalificirati zlonamjernim podmetanjem, odgovorila je Kušec."

Novinar Ivica Štorić osvrnuo se za Fairpress na cjelokupnu situaciju, kao i na razlog otkazivanja suradnje.

"Ovo što je rekla gospođa Kušec je apsolutna laž, to je išlo direkt protiv mene. Nisu mi dali konkretan odgovor na pitanje zašto sam maknut. Katja Kušec je tražila od voditelja zadarskog centra Edija Škovrlja da me se makne i istog trenutka sam maknut. To je izričito zbog toga što sam svakodnevno kritizirao HDZ, prije svega lokalni. A pritisci su počeli još za vrijeme predizborne kampanje kada je Kalmeta urgirao preko Zagreba da ih prestanem kritizirati i prozivati, na što mi je savjetovano da se malo primirim, a ja naravno savjet nisam poslušao. Nakon dolaska Siniše Kovačića vrlo brzo je uslijedila prijava pravnoj službi. Nedugo nakon toga je uslijedilo skidanje s televizijskih zadataka, također bez objašnjenja, rekao nam je Štorić."

Štorić je naglasio kako je sve kulminiralo otkazom bez ikakvog objašnjenja, te istaknuo da ima podršku svih kolega.

"Istina je da sam svakodnevno kritizirao i upozoravao na gluposti kojima se političari bave umjesto da se bave nama i našim životima, odnosno poboljšanjem istih. Sve je bilo u redu dok slušanost nije porasla, a ljudi počeli govoriti bravo, vi govorite ono što mi mislimo. U svakoj normalnoj firmi bi osoba poput mene, koja diže slušanost, koja svoj posao obavlja s guštom i profesionalno, bila nagrađena. Moja je nagrada otkaz. Ovo je još jedan dokaz da je istina ono što je jos u kampanji Karamarko najavio da će svi moći govoriti što misle, ali u svoja  četiri zida. HRT je postala kuća koja se trudi Karamarkove izjave učiniti pametnima."

Kako bismo saznali zašto je nagrada Ivici Štoriću u ovom slučaju otkaz, unatoč poslu koji je obavljao profesionalno i s guštom, kontaktirali smo Hrvatsku radioteleviziju, ali kao i obično, odgovor na pitanje oko svakog otkaza je isti.

"Obavješćujemo Vas kako Hrvatska radiotelevizija, kao ni dosad, ne komentira radnopravne odnose, odgovorili su nam iz RJ Komunikacije Hrvatske radiotelevizije."

Čistke na HRT-u su upravo realizacija onoga što je potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko najavio još u predizbornoj kampanji, a to je da će svatko moći govoriti i misliti što hoće, ali u svoja četiri zida, a novinar s 22 godine radnog iskustva na javnom servisu, Ivica Štorić, još samo jedan novinar u nizu koji se našao na listi „nepodobnih“, koji nisu u skladu s vladajućom ideologijom.

Autorica: Ana Gavranić