Iz medija

KULTURNJACI2016 KOVAČIĆU: SA ZEBNJOM PROMATRAMO VAŠE PRVE POTEZE VOĐENE IDEJAMA U NJEMAČKOJ 1933.

16.03.2016.
Link na članak

Kulturnjaci2016 uputili su otvoreno pismo v. d. ravnatelju HRT-a Siniši Kovačiću povodom smjene Deana Šoše s mjesta urednika Trećeg programa HTV-a. Pismo prenosimo u cijelosti:

"Ogorčeni smo saznanjem da Dean Šoša više nije urednik Trećeg programa Hrvatske televizije. U kratkom vremenu, vođen znanjem i entuzijazmom njegova glavnog urednika, Treći televizijski kanal izrasta u kultnu binu domaće umjetničke i znanstvene scene, kako suvremene tako i arhivske, te nezamjenjiv prozor u svjetsku filmsku i kulturnu baštinu.

Iz naše vizure Treći televizijski program najreprezentativnije je zrcalo moderne i progresivne Hrvatske i neprocjenjiv zamašnjak kulturnoj i kreativnoj produkciji. Zamijeniti njegovog pokretača i urednika Deana Šošu bilo kim drugim nije ništa drugo do osvetnička egzekucija demokratskim sredstvima. S čela udruženja HNIP nedavno ste poručili: 'Umjetnost se je mahom zatvorila u avangardno elitistički rezervat za malobrojnu publiku istomišljenika te promovira ružnoću i destrukciju umjesto klasičnih i trajnih vrijednosti istine, ljepote i dobra". Kako se istim idejama o umjetnosti vodila i Nacionalsocijalistička stranka u Njemačkoj 1933. sa zebnjom promatramo Vaše prve poteze i odluke na čelu predsjednika Uprave HRT-a.

Stoga vas pozivamo da Deana Šošu zadržite na mjestu glavnog urednika Trećeg programa Hrvatske televizije kako bi se održao kontinuitet kvalitetnog kulturnog i znanstvenog programa otvorenog kako baštinskoj kulturi, tako i novim i mladim generacijama umjetnika i stvaraoca".