Iz medija

Konferencija o obrazovanju o holokaustu: Izbaciti govor mržnje s interneta

09.11.2020.
Link na članak

Sudionici konferencije o obrazovanju o holokaustu ukazali su na potrebu dosljednog izbacivanja mrzilačkih sadržaja s interneta, navodeći da djeca ne mogu u školama učiti o holokaustu dok su s druge strane okružena porukama netolerancije i diskriminacije.

Međunarodnu konferenciju "Novi pristupi nasljeđu holokausta i obrazovanju o holokaustu“ organizirala je u ponedjeljak u Zagrebu, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma i 82. obljetnice Kristalne noći, udruga Documenta, uz potporu Veleposlanstva SAD-a i programa Europa za građane te Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu.

"Osim učenja o holokaustu važno je obrazovanje o ljudskim pravima i toleranciji ali i o ozbiljnim bavljenjem cijelog društva govorom mržnje, diskriminacijom i zločinima iz mržnje, što se odnosi i na političare i javne osobe, jer se sve to reflektira na djecu i mlade", rekla je zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter.

Ukazala je stoga na potrebu dosljednog izbacivanja mrzilačkih sadržaja s interneta i iz medija, učinkovito suzbijanje diskriminacije te učinkovito procesuiranje odgovornih jer djeca ne mogu, naglasila je, s jedne strane u školama učiti o holokaustu, a s druge strane primati različite poruke.

Zauzela se također za promicanje jasnih poruka s najviših mjesta u vlasti te zajedničko djelovanje donositelja odluka, nastavnika i profesora i organizacija civilnog društva.

 

Cijeli tekst možete pročitati na Hina.hr,