Iz medija

Konačno. Počinje suđenje Franji Luciću za nuđenje mita novinaru Telegrama

18.01.2020.
Link na članak

Saborskom zastupniku HDZ-a Franji Luciću u ponedjeljak, 27. siječnja ove godine, počet će suđenje za pokušaj podmićivanja novinara Telegrama Drage Hedla, potvrdio je glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac. Radi se o pripremnom ročištu, a suđenje će voditi sutkinja Kaznenog odjela Županijskog suda u Osijeku Azra Salitrežić. Optužnica koju je protiv Lucića podignuo USKOK još u ožujku 2018. potvrđena je tek 25. studenoga prošle godine.

Osječki Županijski sud u svibnju prošle godine, po drugi put, nije potvrdio istu tu optužnicu. Tada, sjednica Optužnog vijeća bila je prekinuta nakon odluke da se iz spisa, kao nezakonita, izdvoji snimka telefonskog razgovora na kojoj se čuje kako Lucić Hedlu nudi mito, pod uvjetom da ne piše o otkrićima do kojih je došao, vezano uz poslovanje njegovih propalih tvrtki TOFRADO i TOFRADO bačvarija.

Nudio tri puta više od redakcije

No, 18. rujna prošle godine Vrhovni je sud snimku telefonskog razgovora priznao kao zakonit dokaz, slično kao što je učinio i u slučaju snimke razgovora između bivšeg gradonačelnika Vukovara i saborskog zastupnika SDP-a Željka Sabe s izabranom gradskom vijećnicom Marijom Budimir. Vrhovni sud, s obzirom na prirodu kaznenog djela, smatra kako je u slučaju Lucić, kao što je to bilo i u slučaju Sabo, prevagnuo interes javnosti nad pravom na privatnost.

Cijeli tekst možete pročitati telegram.hr.