Iz medija

Kolindin posjet Americi proglašen je državnom tajnom

02.03.2017.
Link na članak

Nakon što je Ured predsjednice Indexu odbio dati protokol putovanja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u SAD, tvrdeći da on ne postoji, odbili su nam dostavu putnog obračuna pod izlikom da smo dosad previše toga pitali, ali sada su cjelokupno putovanje predsjednice proglasili najvećom tajnom i to zbog ugrožavanja njene osobne sigurnosti!?

U dokumentu s oznakom Ureda predsjednice stoji kako je "Savjetničko vijeće predsjednice" odlučilo da su papiri o putovanju predsjednice u SAD sada postali dokumenti najveće državne važnosti i tajne. Još nikad nismo imali slučaj da se sastanci tijekom službenog posjeta predsjednika stranoj zemlji proglašavaju tajnima i to zbog toga što bi šefu države mogla biti ugrožena sigurnost.

No krenimo redom.


Nisu htjeli dati, a sada sve proglasili službenom tajnom

Novinar portala Index tražio je putem Zakona o pravu na pristup informacija dva dokumenta. Prvi je bio službeni protokol s putovanje predsjednice u SAD, za koji je rečeno da ne postoji. Drugi dokument je dostava putnog naloga predsjednice s putovanja u SAD koji također nismo dobili jer smo s prethodnim upitima "opteretili redovno funkcioniranje Ureda"!? . 

Zbog takvih odgovora Ureda smo podnijeli tužbu protiv predsjednice, a naš predmet i dalje se nalazi u "postupku" kod povjerenice za informiranje.

Ali u međuvremenu je više čitatelja odlučilo Uredu predsjednice, također putem Zakona o pravu na pristup informacijama, zatražiti istovjetne odgovore, odnosno dokumente. Ovih dana počeli su stizati i prvi odgovori, iz kojih je razvidno kako je sada putovanje Kolinde Grabar Kitarović u SAD krajem prošle i početkom ove godine proglašeno najvećom tajnom od državnog interesa. 

Ugrozit će se sigurnost predsjednice

Ured predsjednice u tim odgovorima tvrdi kako su zatražili mišljenje Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost te su "utvrdili da postoji osnovana potreba da se podaci Ureda predsjednice koji formalno nisu klasificirani kao tajni sada potpuno zaštite".

Pantovčak se pozvao tako i na Ministarstvo unutarnjih poslova koje "povjerljivim" označuje podatke o planiranju putovanja i planu putovanja zbog osiguranja štićenih osoba. Objavom takvih podataka mogla bi nastati šteta, procijenili su u Uredu predsjednice.

"U provođenju testa razmjernosti i javnog interesa utvrđeno je kako bi otkrivanje traženih informacija koje se odnose na radni posjet predsjednice SAD-u, a uključuju službeni protokol putovanja predsjednice koji između ostalog sadrži popis osoba s kojima se predsjednica sastala, institucija u kojima je boravila te informacije o obvezama i poslovima koji uključuju i lokacije raspoređene po datumima kad su se odvijali, moglo neposredno ili posredno ugroziti istovjetne podatke koji se štite u okviru planiranja i provedbe mjera osiguranja i zaštite štićene osobe I. kategorije", stoji u odgovoru Uredu predsjednice, u kojem se dodaje da će se ovakvi i slični zahtjevi u budućnosti odbijati jer bi moglo ugroziti i povjerljive podatke iz djelokruga MUP-a.

Posjet stranoj zemlji i sastanci se uredno najavljuju, osim ako ste Kolinda

Običaj je da predsjednici država uredno najave posjete stranim zemljama i popis osoba s kojim će se sastati te o čemu će razgovarati. To je dosad u većini slučajeva činila i predsjednica, osim u slučaju dvaju odlazaka u SAD.

Zanimljivo je to kako se u odgovorima spominje i protokol posjeta predsjednice SAD-u, no Indexu je tada odgovoreno kako predsjednica ne posjeduje nikakvu dokumentaciju koja bi dokazala službene susrete tijekom njezina državničkog posjeta SAD-u.

Kao što smo napisali u uvodu, Index još uvijek čeka odgovor na tužbu protiv rješenje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o tome da nam ne želi dati podatke o putovanju u SAD.

Podsjetimo, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ove je godine, kao i prošle, proslavila Novu godinu u SAD-u. U oba slučaja bila je riječ o tajnovitom putovanju. Za posljednje putovanje u SAD predsjednica tvrdi kako je njezin put bio služben, iako do danas nije rekla ni s kim se točno sastala ni o čemu je razgovarala s tim osobama.

Do danas nema ozbiljnog odgovora

Hrvatska javnost do danas nije dobila ozbiljan odgovor ni na jedno pitanje oko razloga, sadržaja i rezultata boravka predsjednice Republike u SAD-u, iako su odgovori na takva pitanja obveza koju se predsjednici demokratskih država u pravilu ne usude ignorirati. Isto tako, posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović SAD-u predmet je interesa Povjerenstva za sukob interesa koje pokušava utvrditi je li riječ o službenom putu ili privatnom putovanju.

Autor: Ilko Čimić