Iz medija

Kako je Trump noćima potajno telefonirao s novinarom koji je srušio Nixona, i odavao mu najviše državne tajne

15.09.2020.
Link na članak

Telegramov dopisnik Đivo Đurović piše o iščekivanoj novoj knjizi Boba Woodwarda. Bijela kuća otišla je u stanje panike čim su odjeknuli prvi detalji. Krugovi u američkoj administraciji zinuli su kad se pročulo što je još Trump otkrio Woodwardu – u razgovorima za koje je znao da su snimani i da će biti iskorišteni za knjigu. Već u prvom intervjuu očito ga je htio impresionirati, pa je Woodwardu otkrio da je Amerika razvila dosad potpuno nepoznato nuklearno oružje o kojemu "Kina i Rusija nemaju pojma".

"Dao sam proizvesti nukl… jedno oružje, dao sam proizvesti jedan sistem koji nitko prije nije imao. To što mi imamo, to nikad niste vidjeli ni čuli! To je nešto nevjerojatno!", rekao je američki predsjednik o najvećoj državnoj tajni novinaru koji je snimao razgovor za svoju knjigu. Kina i Rusija, ako nisu znale za nju, sad znaju.

Sve je trebalo biti kao u priči: konačno će izaći knjiga koja će o Donaldu Trumpu progovoriti i iz njegove perspektive, barem malo ga pohvaliti, te ga svrstati među besmrtnike. Autor se jasno ističe među ostalim novinarima: mnogi od njih znaju pomoći političaru da uđe u Bijelu kuću, ali samo Bob Woodward zna i kako nekoga istjerati iz nje.

Njegov autoritet pomoći će Trumpu: ako je preživio Woodwardovu prvu knjigu “Strah”, preživljavanje druge, “Bijes” bit će ultimativna potvrda. Na tim klimavim nogama rodila se ideja koja je Trumpa zakopala dublje nego što se Joe Biden mogao nadati i da je bio na gljivama. Pojavio se dokaz ne samo da je Trump podbacio, nego da je pritom znao što radi. I dokaz je – snimka samoga Trumpa.

 

Cijeli tekst možete pročitati na telegram.hr.