Iz medija

KAKO JE RICKY GERVAIS POSTAO DŽEVAD ALIČIĆ Avaz objavio fotke poznatih uz 'izjave prolaznika' koji podupiru uhićenog vlasnika

15.03.2016.
Link na članak

Britanski komičar Ricky Gervais iznenada se, ni kriv ni dužan, našao u vatri bosanskohercegovačkih političkih obračuna, nakon što je objavljeno kako je on dao potporu političaru i medijskom tajkunu Fahrudinu Radončiću, koji je u pritvoru i optužen za ometanje pravosuđa i trgovinu utjecajem.

"Ubojice, silovatelje i ratne zločince pravosudna tijela puštaju iz pritvora nakon nekoliko dana, a ovo traje mjesecima. Očigledno je da sve ima političku pozadinu...", prenio je Radončićev list "Dnevni avaz" izjavu osobe uz koju je bila Gervaisova fotografija i potpisano ime stanovitog Dževada Aličića iz Zenice.

Radilo se o aketi provedenoj povodom prošlotjedne odluke Suda BiH da optuženog političara, zbog kršenja izrečenih mjera zabrane, vrati iz kućnog pritvora u zatvor i tamo ga drži do dvije godine, odnosno do okončanja očekivanog suđenja. Kazna je uslijedila nakon što je Radončić puštanje na ograničenu slobodu bučno slavio sa svojim suradnicima, a javnosti preko medija poručio da mu se montira sudski proces.

Bio je to dostatan razlog za novu medijsku ofenzivu "Avaza", čiji je Radončić stvarni vlasnik, a velika anketa objavljena u pondjeljak trebala je pokazati kako ga diljem BiH ljudi cijene i podupiru te kako su svjesni da mu se montira političko suđenje.

Među anketiranima se tako našao i lik britanskog komičara, kojega su odmah prepoznali korisnici društvenih mreža. No portal "Slobodna Bosna" potrudio se provesti još neke usporedbe pa su otkrili kako su, uz Gervaisovu, krivotvorene i fotografije drugih osoba, objavljene pod imenima Alme Kovačić, Maide Ćatić, Aleksandre Stapić i Sakiba Smrike.

Tako se uspostavilo da je, primjerice, navodna Zeničanka Stapić zapravo Rumunjka iz Bukurešta, čija je fotografija jednostavno skinuta s profila na jednoj društvenoj mreži. Razotkriveno je također da se na fotografijama nalazi i stanovita Iračanka Bahra te muškarac koji prodaje na tržnici u Teheranu.

Suočeni s očevidnim krivotvorinama u "Avazu" nisu imali izbora pa su objavili "duboku ispriku", a svu krivnju svalili na svog dopisnika iz Zenice Adnana Džonlića. Stigmatizirani dopisnik, kako stoji u isprici objavljenoj u utorak, priznao je krivnju urednicima uz isticanje kako je odgovornost "samo njegova", a navedeno je i kako se sada istražuje je li nešto slično radio i ranije.

Radončić bi se u sjeni ovog prvorazrednog medijskog skandala pred Sudom BiH trebao pojaviti u srijedu, kako bi se izjasnio o krivnji po podignutoj optužnici kojo ga se tereti da je pokušao utjecati na svjedokinju u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jednog od zloglasnih balkanskih kriminalnih klanova.

Radončićeva stranka Savez za bolju budućnost (SBB) članica je vladajuće koalicije u BiH, a on sam je zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH.