Iz medija

Kako Faktograf.hr otkriva lažne vijesti za Facebook

04.07.2019.
Link na članak

Facebook je uoči euroizbora odlučio pokriti cijeli EU 'fact checkingom'. Angažirao je tako i Faktograf.hr da surađuje na provjeri onoga što je objavljeno u Hrvatskoj. Detektiraju neku priču koja se širi Facebookom te ocjenjuju njenu točnost ili netočnost. 

Faktograf.hr jedini je hrvatski medij specijaliziran za provjeru činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru (fact checking), a od kraja travnja takvu provjeru za ono što je objavljeno u Hrvatskoj obavlja i za Facebook.

– Već se godinama uviđa da globalne društvene mreže utječu na politiku pa su neki mediji zbog sve češće pojave lažnih vijesti počeli osnivati odjele za provjeru činjenica, “čekiranje” lažnih vijesti. Paralelno su se počele javljati i samostalne inicijative posvećene samo takvoj provjeri činjenica. Kako je rastao broj medija koji su se time bavili, oni su se udružili u Međunarodnu mrežu organizacija posvećenih provjeri činjenica (International Fact Checking Network – IFCN).

Postoje vrlo čvrsti kriteriji koje netko mora ispuniti da bi postao član mreže: neutralnost, transparentnost financiranja i organizacije, jednako tretiranje svih političkih aktera. Faktograf.hr u tu je mrežu ušao u listopadu 2017. Kako je ocijenjeno da zadovoljavamo sve kriterije, dobili smo licenciju koja jamči da smo vjerodostojan medij – uvodno nam kaže glavna urednica Faktograf.hr-a Sanja Despot nastavljajući da je s približavanjem nedavnih izbora za EU parlament Europska komisija pritisnula društvene mreže, pa i Facebook, da odgovornije počnu provjeravati vijesti objavljene na svojim mrežama.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.