Iz medija

Jane Whyatt: “Zabrinjavajuće je da se novinarke i medijske radnice u 2016. godini boje progovoriti o seksualnom uznemiravanju, napadima i cyber zlostavljanju”

10.03.2016.
Link na članak

Povodom obilježavanja Dana žena, Europsko udruženje novinara (EFJ) zajedno s Europskim centrom za novinare i medijsku slobodu (ECPMF) pokrenulo je platformu pod nazivom Women’s Reporting Point pomoću koje će se pratiti prijetnje upućene novinarkama, koje su sve učestalije, izvijestio je na svojoj stranici EFJ. Ova će platforma omogućiti žrtvama da prijave prijetnje putem šifrirane poruke. Izvješća napravljena na ECPMF-u prikupljat će se u bazu podataka koja će činiti osnovu analize opsega ovog problema na razini cijele Europe

Inicijativa je nastala kao odgovor na rastući broj dokaza koji ukazuju na to kako je sve veći broj novinarki suočen s nasiljem i online prijetnjama na rodnoj osnovi. Istraživanja pokazuju da, iako je broj ovakvih napada sve učestaliji, žrtve nerado prijavljuju takve napade, posebice kada se radi o online prijetnjama, navodi EFJ.

U svom globalnom izvješću INSI navodi da je gotovo dvije trećine (64,8%/597 od 921) ispitanica izjavilo da su “doživjele zastrašivanje, prijetnje ili zlostavljanje vezano za njihov rad”. Više od jedne petine ispitanica reklo je kako su iskusile fizičko nasilje (21.6%/118 od njih 547) dok je nešto više od 14% (78 od njih 546) iskusilo seksualno zlostavljanje vezano za posao kojim se bave. Manje od jedne trećine napada, uznemiravanja i online prijetnji prijavljeno je poslodavcima, policiji ili vlasti.

Kada su pak ispitanice upitane koji je rezultat prijave, tek je mali broj odgovora ukazivao na pozitivan ishod, velika većina ukazuje na ozračje nesankcioniranja.

Primjerice, jedna pakistanska novinarka odgovorila je kako “nema pravde za žene u njezinoj zemlji” dok je indijska novinarka rekla da joj šef nije vjerovao te joj je rekao da pretjeruje i da treba odrasti.

Jane Whyatt, projekt menadžerica ECPMF-a komentirala je za Fairpress ovu inicijativu:

„U ECPMF-u smo svjesni da su novinarke i medijske djelatnice često mete rodno uvjetovanog nasilja, uznemiravanja i zlostavljanja. Zabrinjavajuće je da se novinarke i medijske radnice u 2016. godini boje progovoriti o seksualnom uznemiravanju, napadima i cyber zlostavljanju. Iskustvo srpskih novinara i novinarki koji su prisilili ministra obrane da podnese ostavku nakon njegove seksističke uvrede dobar je primjer onoga što se može dogoditi kada žene pokažu solidarnost i brane svoje pravo da budu tretirane ravnopravno“.

Nadalje, Whyatt se osvrnula na gore spomenuto istraživanje INSI-ja koje pokazuje koliko je uistinu rasprostranjeno zlostavljanje novinarki te je dodala:

„Stoga smo pokrenuli posebnu platformu za žene gdje one mogu slati detalje o incidentima ili online nasilju, koristeći šifriranu mail adresu. Povjerljivost podataka je zajamčena, a svaka žena kojoj je hitno potrebna pomoć bit će upućena na odgovarajuću agenciju. ECPMF ima sredstva za pružanje pravne pomoći kao i za praktičnu pomoć, također, možemo ponuditi solidarnost i lokalnu podršku kroz našu mrežu članstava te našu suradnju s Europskim udruženjem novinara i talijanskim udruženjem FNSI“.