Iz medija

Imamo dokaz da HRT-ovo obrazloženje ukidanja “Hrvatske uživo” nema smisla

12.09.2017.
Link na članak

Hrvatska radiotelevizija (HRT) naprasno je odlučila ugasiti Hrvatsku uživo, jednu od svojih dugovječnijih i prepoznatljivijih emisija. A da se pritom nisu niti potrudili javnosti ponuditi uvjerljivo obrazloženje takve radikalne odluke. Portal Index.hr je od HRT-a dobio objašnjenje da je Hrvatska uživo bila previše politična za termin u kojem se emitirala. Gašenje emisije ništa kvalitetnije nije objašnjeno ni redakciji Hrvatske uživo kojoj je, javlja Novi list, tek telefonom priopćeno da ih od idućeg tjedna više nema u programu.

“Gledatelji Hrvatske radiotelevizije, naime, prema podacima koje smo prikupili tijekom posljednjih nekoliko godina, zamjerali su da u poslijepodnevnome terminu, u kojemu se među ostalima emitirala i emisija Hrvatska uživo, prevladavaju politički sadržaji”, službeni je razlog koji je HRT ponudio za ukidanje emisije koju se u široj javnosti poistovjećuje prvenstveno s novinarskim radom Maje Sever.

Tragom HRT-ove argumentacije, odlučili smo provjeriti jesu li pritužbe gledatelja doista mogle poslužiti kao valjani razlog za ukidanje Hrvatske uživo. U tu svrhu poslužili smo se godišnjim izvješćima HRT-ovog Povjerenika za korisnike, javno dostupnim dokumentima koji se Saboru podnose u sklopu godišnjih izvještaja o radu HRT-ovog Programskog vijeća. Iz HRT-a tvrde da su pritužbe gledatelja na račun Hrvatske uživo prikupljene “tijekom posljednjih nekoliko godina”, ali nisu specificirali koje su točno godine bile predmet njihove analize. Proučili smo stoga izvješća za 2014., 2015. i 2016. godinu.

Ako su kriterij prigovori gledatelja, ukinite Dnevnik

U izvješću za 2014. godinu tako se može doznati da je na račun Hrvatske uživo zaprimljeno ukupno 13 prigovora, ali njihov sadržaj nije specificiran. U oči međutim upada činjenica da su gledatelji znatno učestalije prigovarali na neke druge HRT-ove emisije. Šampion je emisija Dobro jutro, Hrvatska s 45 prigovora, središnji Dnevnik zaradio je 44 prigovora, 28 gledateljica i gledatelja prigovaralo je zbog sadržaja emisije TV kalendar, njih 18 poslalo je prigovore na emisiju Nedjeljom u dva, 16 prigovora zaprimljeno je zbog Dnevnika 3…

U izvješću za 2015. godinu se emisija Hrvatska uživo ne spominje niti na jednom mjestu, pa tako ni među programskim sadržajima zbog kojih su gledatelji HRT-ovom Povjereniku za korisnike najviše slali prigovore. Uvjerljivo najviše prigovora pretprošle godine skupili su HRT-ovi Dnevnici i Vijesti, ukupno čak 160. Istaknuto je i da je 17 prigovora stiglo zbog emisije Dobro jutro, Hrvatska, dok je emisija Nedjeljom u dvaisprovocirala 15 prigovora HRT-ovih gledatelja.

Zanimljiv je i zaključak izvješća za 2015. godinu, koji potpisuje HRT-ov Povjerenik za korisnike usluga Zvonko Šveb. Prema njegovom sudu, ukupan broj zaprimljenih prigovora ne može “poslužiti kao osnova za donošenje relevantnih zaključaka o kvaliteti programskih sadržaja i usluga, jer je riječ o premalenom uzorku”. Šveb također ističe da “pojedini sadržaji s kojima neki od korisnika usluga nisu bili zadovoljni, imaju stotine tisuća gledatelja i slušatelja, pa se u usporedbi s tom brojkom, statistički gledano, broj od nekoliko nezadovoljnika teško može korisno uspoređivati”.

Više podrške, nego prigovora

A broj prigovora nije se drastično povećao niti u izvješću za 2016. godinu, ujedno i jedinom od tri promatrana izvješća u kojem su opisane neke od zamjerki koje su gledatelji imali na račun emisije Hrvatska uživo. Tijekom prošle godine HRT je zbog Hrvatske uživo dobio ukupno 26 prigovora. Što je i dalje osjetno manje od 150 prigovora, koliko je pristiglo zbog perjanica HRT-ovog Informativnog programa, Dnevnika i Vijesti. Veći broj prigovora, ukupno 36, zaprimljeno je i zbog emisije Dobro jutro, Hrvatska, a tek nešto manji broj prigovora nego Hrvatska uživo, ukupno 22, imao je talk show Aleksandra Stankovića Nedjeljom u dva. Prigovori na račun Hrvatske uživo bili su upućeni prvenstveno zbog načina vođenja emisije, odnosno percipirane neobjektivnosti, ali i zbog sadržaja Facebook stranice ove emisije.

Kritiziran je i termin emitiranja Hrvatske uživo, ali ne zbog nezadovoljstva kvalitetom sadržaja, već upravo suprotno. HRT-ov Povjerenik za korisnike u svom izvješću navodi da su gledatelji bili nezadovoljni promjenom termina emitiranja Hrvatske uživo jer su smatrali da je rano poslijepodne “neprimjereno vrijeme za tako kvalitetnu emisiju”. A da je Hrvatska uživo kvalitetna emisija za koju mora ostati mjesta u eteru javne televizije smatra i gotovo 4500 potpisnika peticije “Želimo ostanak emisije Hrvatska uživo“. Peticija je pokrenuta u ponedjeljak 11. rujna, što znači da je Hrvatska uživo skupila više iskaza podrške u samo jednom danu, nego prigovora u čitave tri godine.

Autor: Petar Vidov