Iz medija

IDS-ov načelnik Gračišća Ivan Mijandrušić izgubio tužbu protiv novinarke iPressa

19.05.2017.
Link na članak

Na Općinskom sudu u Puli po sutkinji Tanji Prenc Kanis novinarka iPressa Mira Bošnjaković Memedović oslobođena je optužbe za klevetu, koju je protiv nje podnio IDS-ov načelnik Gračišća Ivan Mijandrušić.

Mijandrušić je smatrao da su u tekstu „Skorašnji umirovljenik Ivan Mijandrušić otplaćivat će mjesečno 2000 eura kredita" iznijete neistinite činjenične tvrdnje koje štete njegovoj časti i ugledu, što se, međutim, na sudu nije pokazalo točnim.

Nakon provedenog cjelokupnog dokaznog postupka sud je utvrdio da nema kaznenog djela klevete u postupanju optuženice, navodi se u za sada nepravomoćnoj presudi, uz obrazloženje po stavkama navoda iz teksta koje je Mijandrušić smatrao neistinitim i s namjerom klevetničkim. Činjenična tvrdnja da nije trebao dugo tražiti tko će mu dati kredit kojim će pokriti gradnju vile s bazenom u Mandalenčićima te da je kredit u visini od 205.000 eura ishodio kod Karlovačke banke, koja je ujedno i banka kod koje općina kojom upravlja ima poslovni račun nije neistinita, kao ni tvrdnja da mu zahtjev kredit od županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma nije odobren jer je nedostajala dokumentacija po pitanju oslobađanja od možebitnog sukoba interesa. Dio teksta u kojem se govori o vrijednosti zemljišta danog kao osiguranje kredita kod banke također nije utvrđen neistinitim, s obzirom na vrijednost zemljišta koju je sam tužitelj navodio u imovinskim karticama, dok se sama sumnja u mogućnost vraćanja kredita u slučaju odlaska u mirovinu, koju Mijandrušić vidi spornom ne potkrepljuje navodima iz teksta pa ni nema obilježja kaznenog djela, stoji u obrazloženju. Konačno, ni tvrdnja da je trudom tužitelja u općinsku prostornu dokumentaciju ušao kamenolom, betonara i asfaltna baza ne može se smatrati neistinitom, jer je potkrepljuju službeni općinski dokumenti.

Sud je tako prihvatio da je novinarka iPressa tekst napisala u sklopu svog novinarskog posla, a ne s namjerom da našteti časti i ugledu načelnika Gračišća, te potom ispitao može li se djelo podvesti pod teško sramoćenje, što je također odbačeno. „Kako je sud utvrdio da su inkriminirane činjenične tvrdnje istinite i da se one ne odnose na osobne ili obiteljske prilike privatnog tužitelja koji isključuju dokaz istine, a sud je utvrdio da predmetne činjenične tvrdnje nisu objavljene s namjerom da naškode časti ili ugledu privatnog tužitelja, već s namjerom da javnost bude informirana o tim činjenicama, a kako je privatni tužitelj javna osoba dužan je trpjeti da je kao dužnosnik i to načelnik Općine Gračišće izložen kritici javnosti, te da se o njegovim postupcima treba informirati javnost, odnosno građani jer na kraju krajeva upravo su ga građani izabrali za načelnika, pa cijeneći sve navedeno sud nije utvrdio postojanje kaznenog djela sramoćenja", kaže se u presudi.

Za gradnju vile još i pola milijuna kuna bespovratno

Sam Mijandrušić tužeći novinarku iPressa priložio je dokumente iz kojih su vidljive informacije koje nam nisu bile dostupne pri pisanju teksta, a koje daju dodatne zanimljive informacije o cijelom poslu. Tako smo vidjeli i sam Ugovor o kreditu između Karlovačke banke i Mijandrušića od 205.000 eura, koji sa strane banke potpisuje IDS-ovka Dorotea Pešić Bukovac, inače dugogodišnja predsjednica Gradskog vijeća grada Rijeke, a u Ugovoru su navedeni i platci-jamci za ovaj kredit, članovi njegove obitelji, što nam iz javno dostupnih podataka na internetu nije bilo dostupno kada smo objavili tuženi tekst.

Nadalje, vidjeli smo i da je limit za stambene kredite Karlovačke banke 200.000 eura, dok je Mijandrušić dobio 205.000 eura, a u svojem je iskazu na sudu i sam priznao da mu niti jedna druga banka osim Karlovačke banke nije htjela dati kredit.

U međuvremenu se također ispostavilo da u Mandalenčićima nije riječ o obiteljskoj kući s bazenom Ivana Mijandrušića, već o ekskluzivnoj vili od 280 m2 sa tri spavaće sobe, četiri kupaonice, unutarnjim jacuzzijem i grijanim bazenom od 40 m2 namijenjenoj turističkom iznajmljivanju gostima dubljeg džepa. Da bi si dodatno olakšao izgradnju ove vile, uz navedeni kredit kod Karlovačke banke, za što je u hipoteku dao dvije urbanizirane ledine kupljene u bescijenje, Mijandrušić 2012. osniva svoj OPG Ivan Mijandrušić i to svega tri tjedna prije nego što se preko konzultantske tvrtke Adria-Bonus iz Poreča, čiji je direktor bivši IDS-ov župan Stevo Žufić, prijavio za bespovratna sredstva preko IPARD predpristupnog programa Europske unije, što je i realizirano u svibnju 2014. godine, kada je OPG-u Ivan Mijandrušić Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za izgradnju ove ekskluzivne vile dodijelila 559.125 kuna bespovratnih EU sredstava (od čega četvrtinu plaćaju porezni obveznici Republike Hrvatske).

Treba li reći da niti jedan drugi Gračišćan osim njezinog načelnika nije dobio niti kune bespovratnih sredstava iz ovog programa IPARD-a? Samo građevinski radovi na ovoj ekskluzivnoj vili koštali su prvotno 2,4 milijuna kuna, dok se kasnijim izmjenama u izgradnji ova cijena još i povećala, dovršena je u godinu dana i iznajmljuje se pod imenom „Mala Halu" od srpnja 2016. godine.

Ovo je ujedno i prva od jedanaest vila koje se prema prostornoj dokumentaciji Općine Gračišće mogu graditi na Mijandrušićevom zemljištu.

Tužio i povjerenicu za informiranje

Načelnik općine Gračišće, inače, prilično se često osjeća oklevetanim jer je u posljednje tri godine, uz novinarku iPressa tužio i sumještanina Brunu Baldea, što je pravomoćno izgubio, sumještanina Zvonimira Štrucelja i stranku Zeleni savez za duševne boli, gdje se tužbe naknadno odrekao kao i Damira Kajina za duševne boli, gdje je postupak još u tijeku. K tome je Općina Gračišće pod njegovim vodstvom šest puta tužila povjerenicu za informiranje Republike Hrvatske Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske nastojeći da ne dostavi ispis svih kontnih kartica općine Gračišće za razdoblje od 2009. do 2014. godine, što je tražio općinski vijećnik, a iz kojih bi se vidjeli točni iznosi općinskih rashoda. (iPress)