Iz medija

Hrvoje Zovko: Tražimo povlačenje svih HRT-ovih tužbi protiv novinara

11.02.2019.
Link na članak

Predsjednik HND-a govori  o hipertrofiji tužbi protiv novinara i medija, nakon okruglog stola o toj temi: - Očekujemo da Vrhovni sud od sudova nadležnih za medijske sporove zatraži izravnu primjenu stajališta Europskog suda za ljudska prava o zaštiti slobode govora, iznesena u presudi u slučaju zadarskog Narodnog lista protiv Hrvatske-.

 

Imate li dojam da je vlast zainteresirana za poboljšanje zakona i sudske prakse koja pokazuje eklatantno nerazumijevanje funkcije medija?

Što se tiče ministarstava pravosuđa i kulture, glasnogovornici, koji su došli na naš okrugli stol, nisu ti koji kreiraju politiku. Ministar Bošnjaković nazvao je i ispričao se obvezama, dok nas je ministrica kulture očito izbjegla, kao i Općinski građanski sud u Zagrebu, pred kojim se vodi većina sporova. I to je poruka. Sudac Vrhovnog suda Ranko Marijan i županijska sutkinja Sanja Katušić Jergović dolaskom su pokazali da im je stalo do dijaloga. Očekujemo da Vrhovni sud od sudova nadležnih za medijske sporove zatraži izravnu primjenu stajališta Europskog suda za ljudska prava o zaštiti slobode govora, iznesena u presudi u slučaju zadarskog Narodnog lista protiv Hrvatske.

Tko je najodgovorniji za ovakvo stanje, zbog kojeg Hrvatsku prozivaju kao najgoru u Europi po utjecaju politike na rad javnih medijskih servisa?

Vlast iz 2012. je izmjenom Zakona o HRT-u omogućila saborskoj većini da bira ravnatelja HRT-a, a aktualna vlast na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem tolerira i odobrava upravi HRT-a iživljavanje tužbama nad vlastitim novinarima, novinarima drugih redakcija, medijima i HND-om. Stvarno je stanje možda najbolje podcrtao govor Ricarda Gutierreza, glavnog tajnika Europske federacije novinara, koji je iznio poražavajuće podatke o stanju medija u RH u odnosu na ostale europske zemlje. Posebno je naglasio kako u EU, ali i cijelom svijetu, nije poznato da je neki javni servis koji plaćaju građani tužio strukovnu udrugu. HND traži bezuvjetno povlačenje svih tužbi prema medijima i HND-u i njegovim predstavnicima te ispriku vodstva HRT-a.

Više možete vidjeti ovdje.