Iz medija

Hrvoje Zovko: Neće nas ušutkati

17.06.2024.
Link na članak

Tumačenje domoljublja po DP-u je samo izgovor za obračun sa svima koji im nisu po volji. HND je apsolutno uz Novosti i ako se bilo što dogodi našim kolegicama i kolegama, za to smatramo odgovornima vodstvo DP-a, kaže predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. 

Kakav je odnos nove vladajuće koalicije prema medijima u Hrvatskoj? I općenito prema novinarima?

Odnos nove vladajuće koalicije prema medijima je takav da našim kolegicama i kolegama svakodnevno crtaju mete na čelu. Ali, nažalost to sve skupa nije ništa novo. Osam godina vlasti HDZ-a, neovisno o tome tko su mu bili koalicijski partneri, svelo se na pokušaje potpunog zarobljavanja medija i ušutkavanje onih "neposlušnih" koji za vladajuće predstavljaju "osovinu zla", što je zastrašujuća činjenica. Što se tiče nedavnog nastupa novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, on se uklopio u onaj najviših političkih predstavnika, a taj je grub i otresit.

Domovinski pokret prijeti gašenjem Novosti i planira suzbiti "nedomoljubno" ponašanje u drugim medijima?

Predstavnici DP-a uz podršku svojih medija otvoreno šire mržnju prema Novostima proglašavajući ih državnim neprijateljima, a najviše ih boli to što ih naši kolege iz Novosti iz broja u broj razotkrivaju. Tumačenje domoljublja po DP-u je samo izgovor za obračun sa svima koji im nisu po volji. HND je apsolutno uz Novosti i ako se bilo što dogodi našim kolegicama i kolegama, za to smatramo odgovornima vodstvo DP-a. Ne znam otkuda pravo onima koji šuruju, primjerice, s talijanskim, mađarskim desničarima ili onim iz Srbije da bilo koga prozivaju. Kako to da im ne smetaju oni koji bi komadali hrvatski teritorij ili koji Hrvatsku smatraju genocidnom tvorevinom?

Njima smetaju Novosti, jer valjda po DP-u naše kolegice i kolege iz Novosti trebaju biti u getu i ne smiju se baviti "našim hrvatskim pitanjima". Pogledajte ponašanje gospodina Bartulice, na primjer. Umjesto da odgovori na konkretna pitanja, on redom optužuje naše kolegice i kolege, od Ilka Ćimića, Maje Sever, Andreja Dimitrijevića, pa sve do Novosti za kampanju protiv njega i za medijsko zlostavljanje njegove obitelji, što je notorna neistina. On i njemu slični svojim izjavama potpiruju mržnju prema našim kolegicama i kolegama i za HND je to nedopustivo i za svaku osudu.

Cijeli intervju možete pročitati na portalnovosti.com.