Iz medija

HRVOJE ZOVKO, HND: U TRI I POL GODINE BIO SAM 52 PUTA NA SUDU, UČINAK SLAPP TUŽBI NA NOVINARSTVO JE ZASTRAŠUJUĆI, A KORPORATIVNI UTJECAJ NA MEDIJE JE POPUT RAKA

04.11.2023.
Link na članak

poslovni savjetnik

Novinarstvo u Hrvatskoj je pred sve težim izazovima. Kao jedan od mehanizama kontrole demokratičnosti i poštenja demokratskog društva, institucija i korporacija jako je osjetljiv na uplitanje moćnika. Pogotovo u vrijeme kada zbog velike konkurencije jako ovisi o financijskim sredstvima, odnosno marketingu koji je u većini slučajeva preuzeo primat unutar medijskih redakcija. Posljedice tog otpora osjetio je znatno na svojoj koži i trenutni predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko kojeg je njegov poslodavac, Hrvatska radio televizija (HRT), tužio više puta.

Sve to negativno utječe na integritet novinarske profesije budući da i novinari moraju od nečeg živjeti jer ako se ne slome pod zahtjevima vlasnika zna se što slijedi. Kakvo je stanje tek u privatnim medijima, kad se otpor samovolji nadređenih teško plaća i u javnim medijima, može se tek nagađati. Posljedice tog otpora osjetio je znatno na svojoj koži i trenutni predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko kojeg je njegov poslodavac, Hrvatska radio televizija (HRT), tužio više puta. Medijska izdanja Business Media Group-e, Udruga.hr i Poslovni savjetnik željeli su provjeriti stanje pravne borbe predsjednika HND-a, a i podsjetiti čitateljstvo na kontroverzan novi vladin prijedlog zakona o medijima, koji bi prema struci - mogao dodatno pogoršati nezahvalnu situaciju.

Kao novinar sam također pratio prvu tužbu protiv vas, ali sam se izgubio u brojkama idućih koje su uslijedile. Možete li podsjetiti koliko ih je bilo? 

Uh, ima li neko lakše pitanje za uvod? Pa ovako, s rujnom 2022. skor je glasio 7:0 za mene i moju odvjetnicu Vanju Jurić protiv HRT-a. Dakle, u tri i pol godine, znači od ožujka 2019. do rujna 2022.. bio sam ukupno 52 puta na sudu. To je moj izračun svih ročišta koje smo imali. A tu je bilo više predmeta. Dobio sam dva puta nezakonite otkaze, prvi u rujnu 2018. pa sam nakon toga tužio HRT zbog nezakonitog otkaza i dobio najprije nepravomoćno na općinskom sudu u Zagrebu, a onda i pravomoćno na županijskom sudu u Rijeci. Vraćen sam na posao krajem kolovoza 2020., ali vrlo brzo sam početkom 2021. opet dobio nezakoniti otkaz i ponovo sam tužio i dobio HRT na sudu. Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zagrebu otkaz je proglašen nezakonitim, a optužbe protiv mene kao i u prvom slučaju neistinite. Vraćen sam na posao i sada radim u dokumentarnom programu.

 

Cijeli intervju možete pročitati na poslovni-savjetnik.com.