Iz medija

Hrvatski filozof o slučaju Assange: “Ovo je grozna vijest za budućnost novinarstva”

02.07.2024.
Link na članak

Hrvatski filozof Srećko Horvat gostovao je u N1 studiju kod Domagoja Novokmeta gdje je komentirao puštanje na slobodu najpoznatijeg svjetskog zviždača, Juliana Assangea, poznatijeg po Wikileaksu. Horvat kaže da je to velik događaj za Assangea koji je konačno stekao slobodu nakon 14 godina progona. “Prvo je bio u kućnom pritvoru, potom sedam godina u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu i onda još pet godina u zatvoru gdje je bio u nekoj vrsti samnice. On 14 godina nije vidio Sunce, a zbog toga što je radio ono što rade novinari i urednici”, rekao je.

“Ovo je grozna vijest za budućnost novinarstva. Ne zbog nagodbe koju je Assange sklopio sa SAD-om, nego zbog kriminalizacije novinarstva koja se dogodila prije. Nije on u nagodbi priznao krivnju nego je upozorio SAD da postoji kontradikcija između prvog amandmana SAD-a i zakona o špijunaži prema kojem je trebao završiti 175 godina u zatvoru. Taj zakon seže iz 1917. godine kada se vodio Prvi svjetski rat, i taj bi se zakon i u budućnosti mogao koristiti”, dodao je.

Assange je australski državljanin i Horvat kaže da su u početku vlasti u toj zemlji bile “u krevetu sa SAD-om”, ali da su zadnjih nekoliko godina radili na diplomatskom planu da se on oslobodi.

“Mislim da je ovdje svima jasno o čemu se ovdje radi, a to je da je čovjek nedužan bio 5 godina u zatvoru, 14 godina u progonstvu, zbog razotkrivanja američkih ratnih zločina”, naveo je Horvat.

 

Više možete pročitati na n1info.hr.