Iz medija

Hrvatska – europski prvak po tužbama protiv novinara

10.11.2021.
Link na članak

Zakonski i tužbeni pritisak na slobodu medijskog izražavanja u Hrvatskoj doseže svoje nove vrhunce. Vlasti su počele obraćati pozornost na taj problem, ali još uvijek bez istinskog efekta. Nije dugo trebalo čekati da nedavna negativna ocjena tajnika Europske federacije novinara (EFJ) Ricarda Gutiérreza o stanju medijskih sloboda u Hrvatskoj dobije novu potvrdu. Davorki Blažević, urednici neovisnog portala Tris iz Šibenika, tamošnji Općinski sud odrezao je prošli tjedan kaznu od 75 tisuća kuna – ili otprilike 10 tisuća eura – zbog toga što je komentirala jednu presudu sutkinje Vrhovnog suda RH Senke Klarić Baranović.

Štoviše, tu je kaznu Općinski sud zapravo ponovio nakon poništenja prvotnog rješenja na Županijskom sudu, ali bez iznošenja novih dokaza protiv novinarke. Mediji su zatim gotovo unisono kritički reagirali na ovaj slučaj, premda valja primijetiti da se problem nipošto ne sastoji tek u jednom sudskom procesu. Gutiérrez je svoj osvrt zasnovao na danas već uvriježenoj praksi, naime, o kojoj i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) govori javno godinama, očito bez mnogo efekta.

Prvaci EU-a po broju SLAPP-tužbi

Posrijedi su ponajprije tzv. SLAPP-tužbe, odnosno takvi predmeti koje političari, tajkuni ili druge utjecajne javne osobe – pa nerijetko i sami suci – koriste kao sredstvo zastrašivanja i ometanja novinara i medija u njihovu radu. Tajnik EFJ-a stoga je doslovce ogorčeno zaključio da je Hrvatska postala „šampion Europske unije po SLAPP-tužbama“, izražavajući svoju zaprepaštenost i negodovanje zbog sve goreg razvoja situacije nakon njegovog prethodnog posjeta Zagrebu.

Takvih i drugih sličnih, aktivnih tužbi, danas ima preko 900, a nije zgoreg napomenuti da se donedavno po njima isticao najveći hrvatski medij, Hrvatska radiotelevizija. I to, nažalost, u ulozi tužitelja vlastitih novinara, njih preko 30, od kojih je jedan bio i aktualni predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. On je u razgovoru za DW konstatirao da su SLAPP-tužbe i u RH postale novi model napada na novinare i medije, dok ujedno predstavljaju i širi, europski problem.

 

Cijeli tekst možete pročitati na dw.com/hr.