Iz medija

HRT ukinuo 'Montirani proces' i neće ga više snimati

16.03.2016.
Link na članak

Vodstvo HRT-a smatra kako je sadržaj emisije neprimjeren emitiranju na Hrvatskoj radioteleviziji.

Nakon samo šest emitiranih epizoda, HRT je večeras ukinuo satiričnu emisiju "Montirani proces".

– HRT je na svom programskog kolegiju donijelo odluku da se u nedjelju 20. ožujka neće emitirati emisija "Montirani proces", a neće se nastaviti ni snimanje preostalih nekoliko nastavaka predviđenih potpisanim ugovorom. Programsko vodstvo HRT-a svoju odluku temelji na činjenici da se u jednome dijelu scenarija spominje sadržaj koji je neprimjeren emitiranju na HTV-u i potpuno je u suprotnosti s misijom, vrijednostima i načelima HRT-a  te smatra da je zloupotrebljena tema satirične emisije za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti. Programsko vodstvo HRT-a svoju je odluku donijelo u skladu sa Zakonom o HRT-u i Ugovorom između HRT-a i Vlade te je uvjereno da bi svaki javni medijski servis u svijetu takav sadržaj ocijenio neprimjerenim i uvredljivim te ga odbacio - stoji u priopćenju s HRT-a koje je novinarima poslano večeras u 19.20.

O tome da ih se naprasno miče iz programa HTV-a ekipa "Montiranog procesa" doznala je od novinara koji prate HRT i to upravo u trenutku dok su snimali iduću epizodu koja se trebala emitirati u nedjelju.

– Kako smo tu informaciju doznali od vas novinara najprije nas je sve to malo šokiralo, ali kada smo čuli razlog ukidanja dobro nas je to nasmijalo. Jer, za sve su nas mogli optužiti, ali ne i za ovo što navode.U proteklih četiri-pet godina mi smo branili prava raznih manjina tako što smo ismijavali ksenofobne i fašističke stavove, a ovo sad je kao da Thompson nekoga optužuje da je fašist - kazao nam je večeras glavni i odgovorni urednik satiričnog portala News Bar te autor, redatelj i glumac "Montiranog procesa" Vlado Lucić dodavši da sa snimanjem nove epizode neće stati, nastavljaju unatoč prisavskoj odluci jer je oni, pojasnio je, još uvijek ni od koga službeno nisu dobili.

– Želimo tu epizodu napraviti najbolje što možemo. Gdje ćemo je onda emitirati, ako već na HTV-u to ne daju, zasad ne znamo. Vidjet ćemo. No, mi nećemo stati i nećemo šutjeti - poručio je Lucić dodavši da će sutra vjerojatno organizirati i konferenciju za medije na kojoj će reći još štošta. Sve ga ovo ipak ne čudi previše uzme li se u obzir što se sve ovih dana na HRT-u događalo. štoviše, ovako su nešto i očekivali. Naime, proteklih su dana pismenim putem komunicirali s novom v.d. glavnom urednicom Prvog programa HTV-a Ružicom Renić jer je ona imala neke primjedbe na scenarij, ali su te primjedbe, prema Lucićevim riječima, ostale nedorečene i nedefinirane jer nova šefica HTV1 nikada nije precizno iznijela u čemu to ona zapravo vidi problem. Ovome samo možemo dodati da su "zvijezde" skečeva dosadašnjih emisija "Montiranog procesa" bili političari, posebno oni koji čine vladajuću koaliciju.

Inače, Lucić je na svom Facebook profilu u svom stilu napisao da u slobodno vrijeme raspiruje mržnju na nacionalnoj osnovi i da očekuje ponude u inbox.