Iz medija

HRT u punom sjaju: od Novokmetove smjene do izbacivanja Rade Borić iz 'Petog dana'

15.06.2017.
Link na članak

Lijepo nam se zadnjih dana proslavila javna televizija. Renato Kunić smijenio je urednika 'Otvorenog' zbog prigovora USKOK-a, Slobodan Prosperov Novak iskoristio je još jedan komentatorski nastup u 'Pola ure kulture' da se obračuna s neistomišljenicima - ovaj put s Viktorom Ivančićem, a sada izgleda da Rada Borić više neće smjeti sudjelovati u 'Petom danu'.

Javna televizija s Prisavlja ovih nam dana opet briljira. Netko tko je u Republiku Hrvatsku upravo doputovao iz udaljene jurte u Mongoliji, tek je izašao s podmornice u Sjevernom moru ili doletio s Jupitera mogao bi na temelju prethodne rečenice možda zaključiti da je riječ o briljiranju s kvalitetom programa, ali avaj - svi mi koji čak i samo usputno dolazimo u dodir s tom javnom ustanovom znamo da tomu nije tako. HRT već godinama mnogo više pozornosti plijeni svojim egzotičnim kadrovskim pretumbavanjima, međusobnim koljažama i spregama s politikom negoli što to čini svojim programom. No čak im se i u tom kontekstu mora priznati da im je ovaj tjedan bio posebno plodonosan.

Prvo i prvo, dogodila se ta divota s Domagojem Novokmetom, USKOK-om i Renatom Kunićem. Novokmet u 'Otvoreno' koje je govorilo o korupciji u sportu i u kojem se u više navrata spominjala USKOK-ova istraga - nije pozvao predstavnike USKOK-a. USKOK je Domagoju Novokmetu zbog toga uputio pismo u kojem je takav novinarski postupak nazvao neprofesionalnim, nekorektnim i nedopustivim. Ravnatelj programa HRT-a, Renato Kunić nakon tog je pisma momentalno smijenio Domagoja Novokmeta s mjesta urednika i voditelja 'Otvorenog'.

Drugo, sinoć je u emisiji 'Pola ure kulture' Slobodan Prosperov Novak imao svoj komentatorski štiklec, u kojem se osvrnuo na javna vrijeđanja i, kako je sam rekao, napade na Janicu Kostelić. Povezao je to odmah i s Bojanom Glavaševićem i njegovim 'performansom' u kojem je pozvao građane da ga dođu slobodno vrijeđati kod Kožarićeva 'Sunca' u Bogovićevoj, ali i usput izveo krasnu komentatorsku piruetu u kojoj je na sve to dodao Viktora Ivančića i 'skupinu splitskih pisaca', kojima je pak u grande finalu spočitnuo da pridonose huliganstvu i da im smeta pobjednički hrvatski mentalitet.

Treće, kako nam je javila sama panelistica, Rada Borić, čini se, više neće moći sudjelovati u 'Petom danu'. Pravna služba HRT-a, naime, procijenila je da u emisiji više ne bi smjela sudjelovati zato što je izabrana u Gradsku skupštinu grada Zagreba. Ne zna se, doduše, je li pravna služba HRT-a istu procjenu donijela i glede još nekih izabranih gradskih vijećnika ili, na primjer, ravnatelja javnih ustanova, ali zna se da je emisija 'Mali noćni razgovori' u ponedjeljak emitirana s uobičajenim sastavom.

Običnom pučaninu te gledatelju programa Hrvatske televizije koji bi u ta tri događaja pokušao pronaći neku dosljednost u postupanju, principu, pravilu - vrlo bi lako mogao zakuhati mozak. Ne zato što je običan pučanin glup, čak i ne zbog toga što ga izvana prže ljetne vrućine, nego zbog toga što su svi ti postupci i događaji, jezikom normalnog gledatelja rečeno, totalno van pameti. 

Evo, na primjer, u slučaju smjene Domagoja Novokmeta odmah se, onako, na prvu loptu, postavljaju tri pitanja. Prvo - je li to što Novokmet nije pozvao predstavnike USKOK-a u emisiju baš ono, superiška profesionalno u novinarskom smislu? Nije. No evo odmah i drugog pitanja - je li to uvažavanje druge strane baš ono, uvijek profesionalni standard 'Otvorenog'? Hmmm... Čovjek si onda mora postaviti i treće pitanje - je li utjerivanje tog standarda, poznatog još i kao načela audiatur et altera pars ('neka se čuje i druga strana') u nadležnosti USKOK-a? Normalno da nije, čak će se i USKOK vjerojatno s time složiti jer oni u svojem pismu nigdje NISU napisali: 'Kuniću, odmah VAN s tim Novokmetom ili čuvaj gaće!', ali jedno je teorija, a drugo praksa - a u praksi je USKOK poslao pismo i Kunić je hop-cup, odmah smijenio Novokmeta. Pa ti sad vidi kako to izgleda. I ne samo izgleda, nego kako očigledno funkcionira. Zar je Kuniću zbilja bio potreban USKOK da ga uputi na činjenicu da u 'Otvorenom' nije bilo predstavnika USKOK-a? Da nije bilo USKOK-a, on to ne bi ni primijetio?

No vratimo se malo na one visoke standarde profesionalnosti koji su navodno suština i bit cijele priče oko Novokmeta, 'Otvorenog' i Kunića. Vratimo se na to plemenito načelo o drugoj strani, na ono: 'nemojmo razgovarati o nekome koga nema da bi se mogao obraniti' ili već nekako drugačije iznijeti svoju stranu priče. Jer zbog toga se USKOK, kako piše u njihovu pismu, pobunio protiv 'Otvorenog' o korupciji u sportu i zbog toga je Kunić smijenio Novokmeta. Nije njima do nadmudrivanja oko toga tko je tu urednik, a tko trenira strogoću - bože sačuvaj - njima je do standarda profesionalnosti na javnoj televiziji. Hajdemo onda malo o tim standardima.

Na Hrvatskoj televiziji već se godinama emitira emisija 'Pola ure kulture'. Legendarna je to emisija, pravi brend, Branka Kamenski nezamjenjiva je majka tog dugovječnog bisera i prvoborkinja kulturnih sadržaja na javnoj dalekovidnici. U toj istoj emisiji već mjesecima (možda se to čak već može brojati u godinama, nisam, iskreno rečeno, brojala) svoj komentatorski kutak ima Slobodan Prosperov Novak. Ugledni profesor, intelektualac, predavao je na gomili domaćih i svjetskih uglednih sveučilišta, ali u toj se emisiji (a bogami povremeno i u tom famoznom 'Otvorenom') vrlo često bavi nečime što bi anglosaksonska braća nazvala izrazom character assassination. Točnije, u svojem se komentatorskom prilogu u sklopu te emisije, navodno govoreći o raznim kulturnim fenomenima, poprilično brutalno obračunava s neistomišljenicima. Evo, primjerice, sinoć. Govorio je o verbalnim napadima na Janicu Kostelić, što se, usput budi rečeno, samo u najširem mogućem smislu može nazvati temom za 'Pola ure kulture'. No onda je, samo u jednom kratkom skoku - preko Bojana Glavaševića - došao do toga da je Viktora Ivančića i 'skupinu splitskih pisaca' prozvao da podržavaju huligansku kulturu i optužio ih da su mrzitelji pobjedničkog mentaliteta u Hrvata.

Autor: Zrinka Pavlić