Iz medija

HRT šefu isplatio 85 tisuća kuna zbog diskriminacije po političkoj osnovi

06.07.2017.
Link na članak

HRT je prošle godine jednom svom zaposleniku, temeljem izvansudske nagodbe za naknadu štete zbog povrede ugleda i časti te diskriminacije po političkoj osnovi, isplatio 85 tisuća kuna, a da pritom glavna rasprava u tom radnom sporu nije ni dovršena. Stoji to u godišnjem izvještaju o radu Nadzornog odbora (NO) HRT-a koji je s Prisavlja poslan u Sabor.

Kako je dio izvještaja označen kao poslovna tajna HRT-a, izvori tportala s Markova trga ne otkrivaju o kome se radi i koji je ravnatelj potpisao nagodbu, već samo dodaju da je riječ o visokopozicioniranoj osobi još uvijek zaposlenoj na Prisavlju. U 2016. godini HRT je, podsjetimo, promijenio tri ravnatelja; Gorana Radmana i v.d.-e Sinišu Kovačića i Blagu Markotu.

Osim što je na Markov trg stigao spomenuti izvještaj, zastupnicima je poslan zaključak sa u srijedu održane sjednice NO-a HRT-a, na kojoj su odbili dati suglasnost na izmjene i dopune Pravilnika o plaćama i drugim materijalnim pravima radnika HRT-a, kako je to zatražilo novo rukovodstvo kuće.

Također su odbili dati suglasnost na Odluku o plaćama glavnog tajnika i pomoćnika ravnatelja HRT-a, koji su na ta mjesta trebali biti postavljeni prema novoj sistematizaciji na plaće između 14 i 16 tisuća kuna neto, a i izdali su upozorenje Kazimiru Bačiću, glavnom ravnatelju HRT-a, u kojem ga podsjećaju da je dužan, prema zakonu, članovima NO-a HRT-a omogućiti pregledavanje i ispitivanje poslovnih knjiga, dokumentacije HRT-a, blagajne i drugih stvari.

Upozorenje je izdano nakon što je sastavljena službena zabilješka NO-a o nedostavljanju podataka na njihov zahtjev, čime je, navodi se, Bačić protuzakonito onemogućio provedbu nadzornih aktivnosti.

Uz spomenuti radni spor s početka teksta, u godišnjem izvještaju o radu NO je istaknuo javnosti poznate, ali i neke nepoznate detalje o radu HRT-a.

'U nekoliko navrata u potpunosti se mijenjala urednička struktura HRT-a, uključujući gotovo kompletan postav glavnih urednika radijskih i televizijskih programskih kanala HRT-a.

U razdoblju od 1. listopada do 11. studenog 2016. godine HRT je poslovao bez zakonskog zastupnika i odgovorne osobe, odnosno nije imao glavnog ravnatelja HRT-a. Televizijski i radijski program emitirao se bez unaprijed utvrđene programske sheme, a satnice pojedinih emisija mijenjale su se sa svakom promjenom uredničke strukture HRT-a (…)

Nabava audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača tijekom 2016. obavljala se netransparentno, bez jasno definiranih kriterija vrednovanja projekata, a ugovori s pojedinim neovisnim producentima sklapali su se i prije isteka roka za predaju prijava na javni poziv (…)', stoji u izvješću.

 

Autor: Vedran Brkulj