Iz medija

HRT mu je dao dva nezakonita otkaza, a on ih je šest puta potukao na sudu i ne planira stati: 'To im nije ćaćino, to je i naša televizija'

09.06.2022.
Link na članak

Početkom jeseni bit će pune četiri godine da javna radio-televizija vodi nesmiljeni križarski rat protiv svog novinara i predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka. Priča djeluje više nego nadrealno – Zovko je u rujnu 2018. dobio otkaz zbog svađe s nadređenom urednicom. Sud ga je vratio na posao, da bi mu HRT lani opet dao otkaz zbog navodnog maltretiranja novinarke koje je počelo još 2017. godine. Ovog tjedna se, međutim, Zovko opet vraća na posao na Prisavlje – i taj drugi otkaz koji je javni informativni servis dao predsjedniku novinarske strukovne udruge – sud je proglasio nezakonitim.

No, to je tek početak. U posljednje četiri godine HRT je Zovka tužio i zbog navodnog otuđenja opreme te zbog narušavanja ugleda i časti kuće jer je izjavljivao kako u programu HRT-a postoji cenzura. U dosadašnjim sudskim duelima sa svojim bivšim, a evo opet i sadašnjim poslodavcem, Zovko vodi – 6:0. Sve je dobio.

Cenzura, mito, korupcija

Više nego nadrealno, jel’ da? Ima još. Glavni ravnatelj HRT-a u vrijeme početka Zovkovog progona, Kazimir Bačić, odletio je s funkcije nakon što je proveo prošlo ljeto u Remetincu pod sumnjom za sudjelovanje u korupcijskoj aferi u kojoj je navodno nosio torbe pune novca namijenjenog podmićivanju pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Bačić, očito, time nije narušio ugled i čast kuće jer se, po povratku iz pritvora, glatko vratio na radno mjesto u tehnici HRT-a.

I još. Novi glavni ravnatelj HRT-a kojeg je odabrala HDZ-ova većina u Saboru, Robert Šveb, je odlučio povući tužbe koje je Bačić podnio protiv drugih novinara i medijskih kuća koji su objavljivali priloge u kojima se spominjala cenzura na HRT-u. Ali, ne i protiv Zovka. Koji je, eto, od ovog tjedna opet, voljom suda, zaposlenik Prisavlja.

Kao Real Madrid. Bolje, zapravo

“6:0, takav skor nema ni Real Madrid”, šalio se na početku razgovora za Telegram Zovko (vođenog prije njegovog novog povratka na HRT). No, ipak mu nije svejedno, ni lako, što se i može osjetiti iz ogorčenja s kojim priča o ovom bizarnom progonu koji i dalje traje. Kad smo razgovarali nakon njegovog prvog otkaza, u listopadu 2018. godine, djelovao je zgroženo i zabrinuto. Sad djeluje umornije, ali i još odlučnije nego tad kad je objašnjavao da su se namjerili na krivog, da je “tvrda imotska stina” i da je u školi u koju je išao 899 đaka navijalo za Hajduk, a on jedini za Dinamo.

 

Više možete pročitati na telegram.hr.