Iz medija

Hoće li doći do smanjenja pristojbe HRT-a ili je MOST odustao od tog uvjeta? Grmoja: Za komentar toga morat ćete pričekati kraj pregovora s HDZ-om

30.09.2016.
Link na članak

Još za vrijeme kampanje vodile su se polemike oko smanjenja pristojbe HRT-a s 80 na 65 kuna, što se nakon izbora pokazao kao jedan od sedam Mostovih uvjeta pri pregovorima za sastavljanje Vlade s HDZ-om. Nakon što je Europska unija radiotelevizija (EBU) uputila oštro pismo čelnicima HDZ-a i Mosta Andreju Plenkoviću i Boži Petrovu, u kojem je izrazila duboku zabrinutost zbog „potkopavanja“ HRT-a kao javnog servisa najavom smanjivanja iznosa RTV pristojbe, provjerili smo u kojoj su fazi pregovori Mosta za postizbornu koaliciju s HDZ-om, a koji se tiču Mostova uvjeta smanjenja pristojbe. 

Glasnogovornika Mosta, Nikolu Grmoju, upitali smo je li Most odustao od smanjenja pristojbe te kako komentiraju  mogućnost ukidanja HRT-ova dopisništva u Metkoviću, ali kako se još pregovara o svemu, konkretan odgovor nismo dobili.

"Za komentar toga ćete morati pričekati kraj pregovora s HDZ-om. Nažalost, ne komentiramo tijek pregovora", kazao je Grmoja.

S druge strane, glasnogovornik HDZ-a, Ivan Jabuka, uobičajeno, nije odgovorio do zaključenja članka na naše pozive.

Još za vrijeme kampanje Most je izražavao nezadovoljstvo radom HRT-a i najavljivali su već tada smanjenje RTV pristojbe. Da je njihova najava bila ozbiljna, pokazali su to prije izbora, kada su pripredstavljanju sedam uvjeta za suradnju s potencijalnim partnerima, uvrstili upravo izmjenu Zakona o HRT-u i pristojbu od maksimalno 65 kuna. Prvi koji je negativno reagirao na navedeni Mostov uvjet o smanjenju pristojbe je v.d. glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) Siniša Kovačić, koji je 15. rujna apelirao na članove Programskog vijeća HRT-a, ali i na cjelokupnu hrvatsku javnost da se pristojba za javnu televiziju ne smanji na 65 kuna. Kovačić je kazao da to ne bi bilo dobro, ne samo zbog zaposlenika HRT-a i onih koji proizvode program već i zbog brojnih obveza koje se financiraju iz RTV pristojbe. Nakon drugog kruga pregovora HDZ-a i Mosta, 19. rujna ove godine, Plenković je istaknuo kako „sustavno pristupaju HRT-u, jer smatraju da se on mora restrukturirati, a da pitanje pretplate je u nadležnosti NO-a HRT-a i vezana je za sporazum s Vladom, te da to nisu stvari koje se mogu donositi temeljem dogovora dviju političkih stranaka“. Zatim su se 20. rujna oko Mostovog zahtjeva pobunili HAVC, ZAMP i HDS, upozorivši da bi „moguće smanjenje radio-televizijske pristojbe sa 80 na 65 kuna ostavilo HRT bez više od 227 milijuna kuna planiranih prihoda godišnje i dovelo do ukidanja brojnih televizijskih i radijskih programa, ali i uništavanja domaće kulturne i kreativne industrije“. Isti dan uslijedila je poruka s javnog servisa da ukoliko se smanji pretplata, ukidaju se dopisništva, uključujući i ono u Metkoviću, izbornoj bazi vodstva Mosta i predsjednika te stranke Bože Petrova. Dan nakon, 21. rujna, čelništvo HRT-a potvrdilo je da će novi službeni prijedlog o visini mjesečne radiotelevizijske pristojbe, koja trenutno iznosi 80 kuna, do kraja godine uputiti Nadzornom odboru HRT-a koji ga treba potvrditi nakon čega suglasnost o iznosu nove pristojbe treba dati i Agencija za elektroničke medije. Oglasili su se i Sindikati HRT-a, koji su 23. rujna kazali da o pristojbi ne bi trebale odlučivati dvije političke stranke, niti bi to smio biti postizborni uvjet. 

O smanjenju pristojbe upitali smo člana Nadzornog odbora HRT-a, Miroslava Grgića.

"Inzistiramo da se napravi analiza i da se tek temeljem toga odluči o pristojbi. Napravit ćemo to na koncu godine, moje mišljenje je da bi pristojba trebala biti niža s obzirom na neracionalnost poslovanja", istaknuo je Grgić.

Kao što je rekao Grmoja, o tome hoće li doći do smanjenja pristojbe, mora se pričekati kraj pregovora s HDZ-om, no tu svoju riječ imaju i Nadzorni odbor HRT-a i Agencija za elektroničke medije. Ako se Sabor ubrzo ne konstituira, od sutra 1. listopada, neće biti vodstva HRT-a i moglo bi doći do krize upravljanja jer Kovačić je imenovan do 1. listopada, preciznije do danas, 30. rujna do 23:59 sati i nakon toga Vlada više neće moći novom uredbom izvršiti imenovanje. U svakom slučaju, politika se mora odmaknuti od HRT-a.

Autorica: Ana Gavranić