Iz medija

HND protiv namjere tehničke Vlade da produlji v.d. čelništva HRT-a; HNiP: HND bi samo kadrovirao na Prisavlju i to s kadrovima po njihovom ukusu

27.07.2016.
Link na članak

Još 15. srpnja o.g. godine tehnička Vlada je na prijedlog Ministarstva kulture putem e-savjetovanja otvorila mogućnost kojom bi na još 6 mjeseci mogao biti produžen mandat v.d. glavnom ravnatelju HRT-a, Siniši Kovačiću.

Naime, radi se o prijedlogu Uredbe o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, a koji se točno tiče dijela Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji i izmjene u članku 19.a stavku i 4. riječi, u kojem se „šest mjeseci“ zamjenjuju riječima „godinu dana“. Polemike o navedenom vodile su se ovih dana, a na predloženu mogućnost reagirao je HND i njegov ogranak na HTV-u, koji su u priopćenju objavljenom 21. srpnja odbacili mogućnost koju je na prijedlog Ministarstva kulture otvorila Vlada RH, a kojom se želi na još 6 mjeseci, kako su istaknuli, osigurati v.d mandat glavnom ravnatelju HRT-a Siniši Kovačiću. Kao argument za takvo stajalište naveli su smjene koje je njegovo v.d. ravnateljstvo provelo u rekordnom roku. Radi se o smjeni gotovo osamdeset novinara, urednika, rukovoditelja i voditelja programskih i poslovnih jedinica, inženjera, pravnika i snimatelja. Na njihova su mjesta, kako su naveli u priopćenju predsjednik HND-a, Saša Leković i predsjednica Ogranka HND-a na HRT-u, Sanja Mikleušević Pavić, “bez jasnih kriterija, mahom postavljeni članovi i simpatizeri HNiP-a, udruge čiji je prvi predsjednik uoči preuzimanja v. d. funkcije na HRT-u bio upravo Siniša Kovačić”. 

Kako neslužbeno doznajemo, koliko tzv. „prisavska metla“ opako radi, Dražen Miočić v.d. ravnatelja programa HRT-a, prijavio je upravo zbog navedenog priopćenja Sanju Mikleušević Pavić Etičkom povjerenstvu HRT-a, no informacija nam još nije služeno potvrđena.

Nadalje, HND je u priopćenju naglasio da bi produljenje “mandata takvom v. d. ravnateljstvu bio krajnje upitan i nerazuman potez, posebice imajući u vidu da će takvo programski vidljivo pristrano vodstvo voditi HRT u trenutku izvanrednih izbora te nositi izradu novih shema i proizvodnih planova za 2017. godinu. U važećem Zakonu o HRT-u postoji rješenje za takve situacije. Na njega se odlukom sa svoje sjednice održane 18.7.2016. pozvao i Nadzorni odbor HRT-a koji je donio odluku o pokretanju postupka pred Trgovačkim sudom u Zagrebu radi postavljanja privremenog upravitelja HRT-a”.

Na naš upit upućen HRT-u o cjelokupnoj situaciji odgovorili su nam putem već objavljenog odgovora vodstva na priopćenje HND-a, u kojem su istaknuli da

"vodstvo Hrvatske radiotelevizije (HRT) smatra kako je Ogranak Hrvatskoga novinarskog društva na Hrvatskoj televiziji priopćenjem, u kojemu odbacuje mogućnost da se na prijedlog Ministarstva kulture Republike Hrvatske putem e-savjetovanja – koje je pokrenula Vlada Republike Hrvatske – na još šest mjeseci produži mandat sadašnjemu vršitelju dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniši Kovačiću, izišao iz okvira svoje nadležnosti kao strukovne udruge.Vodstvo Hrvatske radiotelevizije također izražava zabrinutost zbog neistina koje pri zagovaranju svojih stavova učestalo iznosi Ogranak Hrvatskoga novinarskog društva na Hrvatskoj televiziji. Tako se u njihovu današnjemu priopćenju, među ostalim, kaže kako je „v. d. ravnateljstvo smijenilo gotovo osamdeset novinara, urednika, rukovoditelja i voditelja programskih i poslovnih jedinica, inženjera, pravnika i snimatelja.”.Riječ je o neistinama jer je tijekom proteklih mjeseci jedan dio rukovoditelja razriješen na vlastiti zahtjev, jedan je dio vlastitom voljom nastavio karijeru izvan Hrvatske radiotelevizije, dok je jedan dio razriješen zbog neizvršavanja odredaba iz Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske, istaknuli su iz RJ Komunikacije javnog servisa."

Zanimljivo je da je odgovor vodstva  HRT-a na priopćenje HND-a, u potpisu upravo RJ komunikacija HRT-a, koji u istom tumače zakon i mišljenja Vlade, te se pritom ponašaju kao glasnogovornici Vlade, a ne pozivaju se na legitimnu odluku Nadzornog odbora. RJ Komunikacije trebala bi svojim pripovijedanjem štiti interese HRT-a kao kuće i njenih tijela, a ne interese nekoga drugoga.

Na naš dodatni upit zašto se nisu pozvali na priopćenje Nadzornog odbora HRT-a, nismo dobili odgovor do zaključenja članka. Također, i gospodin Kovačić, jedan od aktera cijele priče, kojeg smo pitali o svemu, oglušio se na naše upite.

Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u, kratko se u telefonskom razgovoru za Fairpress osvrnula na odgovor vodstva HRT-a, a koji su istaknuli da su u priopćenju iznesene neistine.

"Sve što je izneseno u priopćenju HND-a je činjenično točno. Argument iz tog priopćenja da su razrješenja provedena na vlastite zahtjeve, s obzirom na to što se vidi na ekranu, neka sami gledatelji o tome prosude. Što se tiče prekoračenja ovlasti, da je HND priopćenjem izišao iz okvira svoje nadležnosti kao strukovne udruge, mogu samo reći da je RJ Komunikacije ovakvim pripovijedanjem prešla svoje ovlasti."

Miroslav Grgić, jedan od članova Nadzornog odbora HRT-a istaknuo je kako su oni kao Nadzorni odbor u ovom slučaju postupili prema Zakonu, naglasivši nam dijelove iz priopćenja Nadzornog odbora u potpisu predsjednika, zamjenice predsjednika i ostalih članova.

"Obzirom da je člankom 88. stavkom 2. Ustava određeno da uredbe Vlade donesene temeljem zakonske ovlasti ne mogu djelovati unatrag (retroaktivno), takvom uredbom se ne bi mogla mijenjati Odluka o imenovanju vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a koju je Hrvatski sabor donio 4. ožujka 2016., a tom odlukom je vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a imenovan na rok od šest mjeseci sukladno članku 19a. stavku 4. Zakona o HRT-u koji je vrijedio u vrijeme donošenja predmetne odluke Hrvatskoga sabora. Samim time, sadašnjem vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, 5. rujna 2016. ističe rok na koji je imenovan odlukom Hrvatskoga sabora, neovisno o tome donese li Vlada predloženu uredbu ili ne. Ako Vlada želi da se Uredba o izmjeni Zakona o HRT-u, kada stupi na snagu, primijeni na sadašnjeg vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, tada bi trebala donijeti još jednu uredbu kojom će ga imenovati na dodatni rok. Bez obzira na sve, obje uredbe prestale bi vrijediti 30. rujna 2016., po sili Ustava Republike Hrvatske. Očito je da Vlada zbog odredbe članka 88. stavka 2. i 3. Ustava Republike Hrvatske, ne može uredbama donesenim temeljem zakonske ovlasti riješiti pitanje tzv. „krize upravljanja u HRT-u“ iz razloga što nakon 30. rujna 2016. niti jedna od tih uredbi neće vrijediti, a toga bi dana prestala i dužnost vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a po sili Ustava."

Republike Hrvatske, kada bi kojim slučajem Vlada odlučila novom uredbom imenovati vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a. Zbog kratkoće vremena u kojem bi takva uredba bila primjenljiva (25 dana, op.a.), njeno donošenje ne bi opravdalo svrhu zbog koje je Hrvatski sabor rečenim Zakonom dao ovlast Vladi za donošenje uredbi temeljem zakonskih ovlasti, niti bi riješilo problem upravljanja HRT-om nakon 30. rujna 2016.

HNiP: HND je postao politički poligon; HND: S HNiP-ovim lažima već odavno nema smisla polemizirati

Kako je u cijelu priču uključen HND, obratili smo se i drugoj strani, Hrvatskim novinarima i publicistima (HNiP-u). Kao predsjednica HNiP-a, Katja Kušecosvrnula se na priopćenje HND-a, istaknuvši da su adrese koje su pozvane da dadu odgovor na pitanje tko će voditi javni servis HRT u tom razdoblju Ministarstvo kulture, odnosno Vlada  Republike Hrvatske.

"Priopćenje s kojim je u javnost izišao ogranak HND-a na HTV-u, a  koji potpisuje  i zaposlenica HTV-a Sanja Mikleušević, zajedno sa Sašom Lekovićem još je jedna u nizu potvrda  kako se HND  umjesto profesionalnim i strukovnim temama bavi političkim aktivizmom, pri čemu ne preže  od klevetanja matične kuće HRT-a u kojoj gđa Mikleušević zarađuje ne malu plaću. Koja će zakonska rješenja  biti primjenjena  u  ovom slučaju  zakonske nedorečenosti glede vođenja HRT-a  u periodu dok se ne provedu izbori i formira Sabor, pitanje  je za državne institucije ,a ne udruge  pa makar one i nominalno  bile  novinarske. HND već duže vrijeme nije novinarska udruga, te su  je upravo iz tih razloga  napustili mnogobrojni novinari među kojima i brojni   s HRT-a. Zloupotrebljavajući istinu i stavljajući se u službu  najčešće političkih interesa, HND je postao politički poligon  s kojeg se udara na sve strane ne libeći se koristiti netočne podatke poput onog u posljednjem priopćenju o padu gledanosti HRT-a ili  smjenama koje podebljavaju netočnim  i izmišljenim brojkama. Nisu  se dijelili otkazi, smjenjivale su se mandatne funkcije, svi rade. Ali istina HND ne zanima. Njih  ne zanima  ni profesionalni status novinara  u drugim medijskim kućama, što bi  profesionalnu udrugu trebalo. Oni bi samo kadrovirali na Prisavlju i to s kadrovima  po njihovom  ukusu, zaboravljajući pritom profesionalne kriterije i standarde.  A da bi došli u tu poziciju ne biraju sredstva. Deviza im je uvijek ista: oblati, okleveći  i odmah sebe  ponudi kao rješenje. Sve to ,kao i monopolna istinu koji su  u HND-u htjeli imati bili su razlozi koji su doveli do osnutka  novinarske udruge HNiP. Vratiti novinarskoj profesiji dostojanstvo i  neovisnost, sveto pravilo druge strane, s istinom ma koliko neugodna bila izlaziti u javnost  – osnova je na kojoj djeluje HNiP. Ako su to bili  i standardi  kojima su se rukovodila tijela i institucije  koje su izabrale sadašnjeg v.d. ravnatelja  HRT-a onda smo  na dobrom putu da novinarstvu kao profesiji vratimo nekoć davno izgubljeno dostojanstvo i  moć. Moć koja se nazivala  – i  sedmom silom."

U ime HND-a na sve navedeno nadovezao se i predsjednik istog, Saša Leković. Kazao je da HND nema što dodati svojim priopćenjima u vezi situacije na HRT-u, uključujući i posljednje oko pokušaja “tehničke” Vlade da se produlji mandat v.d. uprave HRT-a na čelu sa Sinišom Kovačićem te da su sve optužbe koje je Katja Kušec izrekla na račun HND-a zapravo savršen opis parapolitičke organizacije HNiP.

"HND može stajati iza svojih priopćenja i svih ostalih poteza jer su temeljeni na činjenicama te su u skladu sa Etičkim kodeksom hrvatskih novinara i Statutom HND-a kao nepolitičke i nevladine udruge medijskih profesionalaca. To je lako provjeriti a javnu podršku su nam dale i sve relevantne međunarodne novinarske organizacije te organizacije koje se sustavno bave zaštitom slobode javnog izražavanja. HNiP je, nasuprot tome, utemeljen na laži i zbog političkih, a ne profesionalnih ciljeva što je vidljivo iz svakog priopćenja i poteza HNiP-ovaca koji su za svoj politički aktivizam nagrađeni vodećim mjestima na HRT-u, kazao jen Leković. Sa HNiP-ovim lažima već odavno nema smisla polemizirati, ali kako ne prestaju sramotiti novinarsku profesiju ovom prigodom ću još jednom upozoriti samo na nekoliko laži koje je Katja Kušec ponovila u ovoj posljednjoj izjavi."

1. “Njih (HND – op. SL) ne zanima  ni profesionalni status novinara  u drugim medijskim kućama, što bi  profesionalnu udrugu trebalo.” Kolika je to laž lako je provjeriti već čitajući priopćenje HND-a objavljena na našoj web stranici.  A kako HNiP “brine” o profesionalnom statusu novinara, uključujući i one na HRT-u kojima su upravo HNiP-ovci v.d. šefovi, također je vidljivo i iz HNiP-ovih priopćenja i izponašanja HNiP-ovaca na funkcijama na HRT-u.

2. “HND već duže vrijeme nije novinarska udruga, te su je upravo iz tih razloga napustili mnogobrojni novinari među kojima i brojni  s HRT-a.” U proteklih godinu dana, unatoč svih pokušaja destabiliziranja HND-a, u čemu HNiP igra nemalu ulogu (uključujući i skandalozni javni poziv članovima HND-a na puč) prvi puta u posljednjih nekoliko godina se dogodilo da je veći broj novinara ušao u HND nego što je iz njega izašao. Upravo ovoga mjeseca priključilo nam se još desetak kolegica i kolega. To je lako provjeriti u službenim dokumentima o članstvu koji se objavljuju i u listu “Novinar”. HND je u posljednjih godinu dana razdoblju napustilo dvadesetak novinara (od oko 2400 članova) od čega su većina upravo oni HRT-ovci koji su potom osnovali HNiP, pisali su i pišu političke pamflete u korist aktualne vlasti te su dobili pozicije na HRT-u sa kojih uništavaju javni medijski servis i iživljavaju se nad kolegama. Zanimljivo je da su svi oni istupili iz HND-a gotovo istovremeno (nakon izborne skupštine HND-a, kada im je bilo jasno da politički “desant” iznutra na HND neće uspjeti). Također, nikada nisu ponudili niti jedan dokaz za tvrdnje kako je razlog njihova istupanja neprofesionalnost i politizacija HND-a, iako sam ih to, kao novi predsjednik HND-a, sve ponaosob zamolio. O tome, naravno, kao i svemu drugome što tvrdim, postoji pisani trag, istaknuo jeLeković.

Ostaje nam čekati kakav će biti ishod iz ove situacije o mogućnosti produljenja mandata v.d. glavnog ravnatelja HRT-a, Siniše Kovačića te tko i što zapravo stoji iza takve odluke. Pokazat će se je li ovo samo pokušaj da se zadrži sadašnji kadar i čelništvo HRT-a ili je u pitanju pak, kako su istaknuli – zabrinutost, jer su ovakvim potezom htjeli osigurati nesmetani rad javnog servisa. 

Autorica: Ana Gavranić