Iz medija

HND će se znati ponašati u skladu s prijetnjama

15.02.2016.
Link na članak

Način na koji se (na stranačkim skupovima i društvenim mrežama) najavljuje smjenu glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana i 'neophodne smjene' HND doživljava kao prijetnju pa će se u skladu s time i ponašati, kazao je tportalu predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković povodom niza napada na slobodu izražavanja i neovisnost medija u Hrvatskoj.

Zbog niza napada HND već obratio Međunarodnoj federaciji novinara, koja je uputila otvoreno pismo Predsjednici Republike, predsjednicima Sabora i Vlade te još nekoliko visokih državnih dužnosnika uključujući i Božu Petrova.

štoviše, HND se, ističe Leković, obratio i drugim međunarodnim novinarskim organizacijama te organizacijama za zaštitu ljudskih prava kao i hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu te drugim europarlamentarcima koji su pokazali interes za ovu temu.

 

'O prijetnjama ćemo obavijestiti sve međunarodne organizacije'

 

'Uz podsjećanje na poteze nove vlasti koje su već učinjeni na štetu slobode izražavanja i neovisnosti medija i novinara, u tim smo pismima jasno istaknuli da smo zabrinuti zbog trenda koji pokazuje kako su sljedeća meta javni servisi - HRT i Hina', upozorava Leković.

Da su, nažalost, bili u pravu, pokazuju i najnovije izjave šefa HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava, upozorava predsjednik HND-a te poručuje: 'Način na koji se (na stranačkim skupovima i društvenim mrežama) najavljuje smjenu glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana i 'neophodne smjene', HND doživljava kao prijetnju pa će se u skladu s time i ponašati'.

'O tim prijetnjama obavijestit ćemo ponovo sve međunarodne novinarske organizacije kao i Europsku udrugu javnih medija The European Broadcasting Union', upozorio je Leković, a valja podsjetiti da je i Hrvatsko novinarsko društvo zamolilo Predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović da objasni što je to točno učinio HND koji okuplja gotovo 2.500 profesionalnih novinara da je zaslužio biti napadan fašističkim metodama, kao i da objasni što je to HND učinio da se njegovom vodstvu, predsjedniku prije svega, prijeti protjerivanjem, ubojstvom maljem i kopanjem očiju? 

Naime, u pismu Grabar Kitarović u kojemu je izrazio zabrinutost zbog 'narastanja atmosfere netolerancije i poruka mržnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u našoj zemlji' predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac spomenuo je i slučaj napada na Hrvatsko novinarsko društvo i SNV u anonimnom pismu koje je nedavno ponuđeno Zagrepčanima.

 

Tko bi koga i zašto smjenjivao?

 

Grabar Kitarović je pak u odgovoru Pupovcu, podsjetimo, ustvrdila i kako među onima koji su žrtve javnih iskaza nesnošljivosti i mržnje 'ima i onih koji svojim javnim djelovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak izruguju Domovinski rat i, u osnovi, niječu stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako ozračje napetosti, isključivosti i netolerancije'.

 Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić ustvrdio je pak da Radman mora otići s funkcije ravnatelja HRT-a jer je, kako upozorava, nekompetentan i jer je prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa, ali ga je istovremeno optužio da je dopustio 'službama' drugih država da instruiraju i upravljaju dijelom zaposlenika i tako uređuju program kroz koji forsiraju političke spinove, podjele u društvu i blate Hrvatsku. Koje dokaze ima za optužbe koje iznosi u javnost tvrdeći da zaposlenicima HRT-a upravljaju strane službe, tportal je pitao Brkića i čeka njegov odgovor koji do zaključenja ovoga teksta nije stigao.

Da bi Radman trebao otići s mjesta ravnatelja HRT-a u subotu je u Konavlima rekao i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazavši da Radmanova smjena s čela HRT-a nije čistka u javnoj upravi. 'Nisam zadovoljan tim javnim servisom koji svi mi plaćamo. Ta televizija je u funkciji jedne stranke i u funkciji destrukcije političke suradnje Mosta i HDZ-a. Radman treba otići i ta struktura se mora početi ponašati profesionalno, objektivno, a ne navijački' poručio je Karamarko, koji je ranije bio izjavio i da se ne gleda Dnevnik, nego da se uzme knjigu, a ministar kulture Zlatko Hasanabegović raspustio je Povjerenstvo za neprofitne medije pri Ministarstvu kulture.