Iz medija

Hedl: Prije su nas tukli i prijetili nam, a sada nam nude novac

03.05.2020.
Link na članak

Mediji su do sada dobro pratili krizu, mada su u početku pandemije bili optuživani kako šire paniku, kaže u intervjuu za Al Jazeeru Drago Hedl, jedan od najpoznatijih istraživačkih novinara iz Hrvatske, dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada.

Premda mnoge svjetske organizacije upozoravaju da bi bez nezavisnih novinara i medija borba protiv pandemije korona virusa bila neuporedivo teža, a demokratija u svijetu bila značajno ugroženija, ovaj 3. maja - Svjetski dan slobode medija, mnogi novinari i mediji obilježavaju suočeni sa borbom za goli opstanak upravo zbog posljedica novog korona virusa. Na udaru su naročiti novine i magazini.

Hedl kaže da bi baš bilo zanimljivo vidjeti naklade printanih medija u vrijeme kada su zatvoreni najveći kupci novina i časopisa, a to su bez sumnje kafići, frizerski i kozmetički saloni. Vjeruje da je stanje otužno.

Prema nedavno objavljenom izvještaju Reportera bez granica, Bosna i Hercegovina i Hrvatska su, sa 58. odnosno 59. pozicijom najbolje rangirane zemlje u regiji na Indeksu slobode medija. Srbija je na 93. mjestu. Je li to objektivno stanje medijskih sloboda u regiji?

- Naši političari vjerojatno će reći kako je to odličan rezultat, eto u prvoj smo trećini 58. i 59. od 180 zemalja, što više, reći će kako je to sjajan rezultat jer smo značajno iznad ''zlatne sredine''. To što su nas po medijskim slobodama preskočili Madagaskar, Fidži, Tonga, Gvajana, Senegal, Papua Nova Gvineja, Bocvana, Burkina Faso… nije važno, jer eto, mi smo u prvoj trećini najslobodnijih. Mogao bih naravno, biti ironičan i na vlastitom primjeru reći kako je Hrvatska značajno uznapredovala kad je u pitanju odnos vlasti prema novinarima: prije su nam prijetili, tukli nas, nazivali izdajnicima i stranim plaćenicima, a sada nam nude novac. Eto, meni je jedan zastupnik u Hrvatskom saboru ponudio novac da ne objavim otkrića o poslovanju njegovih tvrtki i lopovluku koji se uz to veže. Nije li to divno? Vidjet ćemo što će reći sud (suđenje za pokušaj podmićivanja prekinuto je zbog pandemije), no on je i dalje u parlamentu, diže ruku kad se glasa o zakonima, a na srcu je drži kad god se svira himna. A kad smo već kod suda, u Hrvatskoj se u ovom trenutku, protiv novinara i nakladnika vodi oko tisuću sudskih postupaka.

Cijeli intervju možete pročitati na balkans.aljazeera.net