Iz medija

EVAKUIRANA ZGRADA HANZA MEDIJE ZBOG LAŽNE PRIJETNJE BOMBOM Zaposlenici se vratili na posao nakon što je policija 'pročešljala' cijelu zgradu

01.08.2019.
Link na članak

Zbog nove prijetnje bombom, ovoga puta u zgradi u zagrebačkoj Koranskoj ulici 2, evakuirani su svi zaposlenici Hanza Medije, ali i svih drugih tvrtki i institucija u toj zgradi.Dojava je došla nešto poslije 12.30 sati u odjel Osmrtnice Jutarnjeg lista, o čemu je odmah obaviještena policija, a do njezina dolaska svi su zaposlenici napustili zgradu.

Obavljen je protueksplozijski pregled koji je trajao oko dva sata i ustanovilo se nema eksplozivne naprave. Pretragu je policija obavila s njemačkom ovčarkom Mari starom četiri godine. Poziv je došao s broja jedne mobilne mreže.

Podsjećamo, u ponedjeljak oko podneva nepoznati muškarac nazvao je u odjel marketinga Slobodne Dalmacije i rekao da je u zgradi podmetnuta bomba i da će ona eksplodirati u roku od pola sata, a spomenuo je i da nedavni požar u skladištu nije bio slučajan. U ponedjeljak su također svi zaposlenici morali napustiti zgradu Slobodne Dalmacije. Policija je sa psom obavila protueksplozijski pregled i ustanovilo se da je dojava bila lažna, što nam je službeno potvrđeno i iz PU Zagrebačke. Međutim, intervencija je izazvala dvosatni prekid rada, angažiranje policajaca, službenika i psa za protueksplozijski pregled.

Muškarac koji je nazvao, u slučaju da bude otkriven, mogao bi biti kažnjen kaznom do tri godine zatvora. Naime, radi se o kaznenom djelu lažne uzbune iz članka 316. Kaznenog zakona, koji kaže da “tko lažno obavijesti policiju ili drugu javnu službu koja osigurava red ili pruža pomoć o događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”. Naime, za to je kazneno djelo prijavljen i muškarac koji je također u utorak u čak dva navrata nazvao zagrebačku policiju i dojavio da je u trgovačkom centru u središtu Zagreba postavljena eksplozivna naprava, zbog čega je centar nekoliko sati bio evakuiran. Prvo je nazvao u 13.50, a potom i sat kasnije. U srijedu ujutro već je bio priveden jer je zvao s mobitela i policija ga je brzo locirala i privela.

Kao i u slučaju dojave o eksplozivnoj napravi u Slobodnoj Dalmaciji u ponedjeljak i ovoga puta su Hrvatsko novinarsko društvo i njegov predsjednik Hrvoje Zovko oštro osudili ovaj čin.

- Hrvatsko novinarsko društvo i ja kao predsjednik osuđujemo ovakav oblik zastrašivanja medija i pozivamo nadležne institucije da otkriju počinitelje ovakvih nedjela. HND mjesecima upozorava u kojoj atmosferi straha i zastrašivanja rade novinari i mediji, a zabrinjava nas šutnja vodećih ljudi u državi povodom ovakvih događaja. A šutnja u ovom slučaju nije zlato. Zahtijevamo da nadležne institucije otkriju počinitelje i da se oni najoštrije sankcioniraju - rekao je Zovko za Jutarnji list.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.