Iz medija

Elon Musk je kupio Twitter. Što će se sad promijeniti?

26.04.2022.
Link na članak

Vlasnik Tesle Elon Musk postigao je dogovor s Twitterom uz obećanje da će smanjiti cenzuru na platformi. To je, naravno, pokrenulo lavinu pitanja oko toga što će takav pristup značiti za ovu društvenu mrežu. Organizacije za zaštitu ljudskih prava odmah su se zabrinule da izostanak ograničenja može dovesti do rasta govora mržnje. Mnogi korisnici Twittera pitaju se znači li to i da će se vratiti dosad suspendirani i zabranjeni profili.

Najpoznatija osoba koja je suspendirana s Twittera bio je Donald Trump, piše BBC.

Nakon što je vijest o novom vlasniku objavljena, organizacije za zaštitu ljudskih prava izrazile su zabrinutost zbog govora mržnje na Twitteru i moći koju će time dobiti Musk koji sam sebe opisuje kao “apsolutist slobode govora”.

Musk je vrlo glasno kritizirao politiku platforme da se sadržaj moderira, tvrdeći da Twitter mora biti autentična platforma za slobodu govora. U priopćenju nakon objave vijesti da je postignut dogovor o kupnji, Musk je slobodu govora opisao kao “podlogu funkcionalne demokracije”.

U objavi na Twitteru Amnesty International je napisao: “Zabrinuti smo zbog svakog koraka koji Twitter može poduzeti protiv politika i mehanizama stvorenih za zaštitu korisnika. Zadnje što nam treba je Twitter koji okreće glavu na nasilan i uvredljiv govor prema korisnicima, posebno onima koji su često mete govora mržnje, uključujući žene, transrodne osobe i druge.”

Cijeli tekst možete pročitati na N1.