Iz medija

EBU pisao Oreškoviću: HRT mora ostati neovisan javni servis

23.02.2016.
Link na članak

Zbog nedavnih političkih pritisaka i napada na HRT, pismom premijeru Tihomiru Oreškoviću  i predsjedniku Sabora Željku Reineru reagirala je Europska radiodifuzijska unija (EBU). Pismo donosimo u cijelosti.

Poštovani premijeru,

poštovani g. Oreškoviću,

 

pišem Vam kako bih izrazila našu zabrinutost zbog prijavljenih prijetnji uredničkoj i institucionalnoj neovisnosti javne hrvatske televizije HRT-a.

Europska radiodifuzijska unija (EBU) vodeća je svjetska udruga javnih medijskih servisa koja zastupa interese 73 organizacije iz 56 zemalja diljem svijeta. HRT je cijenjeni član EBU-a od 1993.

Prema našim spoznajama, nedavne reforme koje je provela aktualna uprava HRT-a postigle su znatan uspjeh, što je urodilo dosljednim povećanjem gledanosti i većim povjerenjem građanstva. Dapače, HRT je po razmjerno naprednom profesionalnom i tehnološkom statusu jedinstven u jugoistočnoj Europi i čest je slučaj da se EBU-ove članice iz te regije HRT-u obraćaju radi savjeta i zbog stručnosti.

Stoga smo osobito zabrinuti zbog informacija o povećanom političkom pritisku kojem je proteklih nekoliko tjedana izložena uprava HRT-a. Neovisnost o političkom i komercijalnom pritisku temeljno je počelo koje javni medijski servisi imaju u svojoj funkciji jamaca slobode izraza i medijskog pluralizma u skladu s člankom 10 Europske konvencije o ljudskim pravima koju je potvrdio Europski sud za ljudska prava (primjer: slučaj Manole), kao i mnogobrojni europski i međunarodni standardi (primjer: preporuka Vijeća Europe br. R (96) 10 o neovisnosti javnih medijskih servisa).

Na državnoj razini HRT je zakonski obvezan izaći ususret cjelokupnoj populaciji, pružati usluge svim razinama društva uključujući između ostaloga informiranje te promidžbu nacionalnog identiteta i vrijednosti, obrazovanje i socijalnu koheziju. Na taj način HRT – kao i svi javni medijski servisi – pripada samo građanima i samo pred njima snosi odgovornost. Ako je javnom medijskom servisu upućena kritika – iz bilo kojeg izvora – primjerena institucija za rješavanje pritužbe je samoregulacijski mehanizam televizijske kuće, a prema potrebi i nadzorno tijelo javnog medijskog servisa.

Javni medijski servisi u cijeloj Europi mogu se suočiti s izazovima u obrani svoje institucionalne i uredničke neovisnosti. Međutim, u zrelim demokracijama postoji razumijevanje ključne uloge koju javni medijski servis ima u društvu te njegove temeljne važnosti u osiguranju stabilnog okružja lišenog političkog pritiska.

Vjerujemo da će Vaša vlada poštovati ovo osnovno demokratsko načelo i zajamčiti nastavak institucionalne i uredničke neovisnosti javnog hrvatskog medijskog servisa u skladu s europskim zakonom.HRT treba ostati primjer televizijskim kućama u regiji.

S poštovanjem,

Ingrid Deltenre,

generalna direktorica