Iz medija

Društvo u mamićevskoj crnoj komediji

06.07.2015.
Link na članak

Komentirajući akciju državnih organa gonjenja u pogonu obitelji Mamić, HDZ se nije mogao suzdržati a da ne natukne kako nisu sigurni da »SDP-ova vlast« ne »zloupotrebljava represivni aparat« kako bi (insceniranjem slučaja Mamić) skrenula pozornost javnosti »s brojnih afera vladajuće koalicije«

Sanja Modrić
 Slučaj Mamić pokazao je u manje od 48 sati kakvih problema imamo s razumijevanjem civiliziranih društvenih pravila i kakva zbrka oko toga vlada čak i na mjestima gdje se očekuje besprijekorno poznavanje društvenog bontona.

Zdravko Mamić javlja se, recimo, uživo u popularnu političku emisiju javne televizije Otvoreno da bi prostački urlao i vrijeđao čelnike institucija ustavnog poretka poput kakvog kabadahije iz švercerskog podzemlja u žanru srpske crne komedije.

Dok u Zagrebu, s urednim nalogom Županijskog suda, traje policijski pretres carstva Mamićevih, voditelj javne televizije predaje Zdravku Mamiću na pladnju cijelu svoju emisiju da bi od nje napravio svoj bolesni šou.

Za javni HTV i nadležne urednike, očito totalno pogubljene u struci, uopće nije sporno da se dopusti osobi – čije je poslovanje pod istragom u vezi s utajama poreza i podmićivanjem poreznih referenata – da s njihovog ekrana glumata nevinu žrtvu, proglašava cijeli postupak političkim progonom i komunističkom inkvizicijom, da ministra unutarnjih poslova izaziva na dvoboj na detektoru laži i da premijera slobodno naziva »razbojnikom«.

Pa takvo što stvarno nećeš vidjeti ni u zadnjoj rupi od države da se na javnoj televiziji postavi govornica osumnjičeniku za teški kriminal, za kakav se guli deset godina zatvora, da se može derati na dojučerašnje državne dužnosnike, Josipovića i Jovanovića, i poručivati im da »operu svoja prljava komunistička usta« prije nego njega spomenu i jednom riječju.

No HTV, na žalost, nije jedini koji ovakvim tretmanom vijesti o pokretanju postupka protiv braće Mamić šalje javnosti niz pogrešnih i štetnih poruka među kojima je najgora ona da su institucije sistema bezvrijedna legla šljama koji ne zaslužuje ni trunku povjerenja građana.

S notornim Mamićem u glavnoj roli, HTV je u smrdljivu kloaku svrstao sve, od DORH-a, USKOK-a, policije i sudstva, do članova Vlade i (bivšeg) predsjednika države.
Tom se petparačkom, tabloidnom pogledu na stvari, na žalost, svesrdno pridružila i glavna opozicijska stranka

Komentirajući akciju državnih organa gonjenja u pogonu obitelji Mamić, HDZ se nije mogao suzdržati a da ne natukne kako nisu sigurni da »SDP-ova vlast« ne »zloupotrebljava represivni aparat« kako bi (insceniranjem slučaja Mamić) skrenula pozornost javnosti »s brojnih afera vladajuće koalicije«.

To je toliko bijedna i nedorasla reakcija da joj se čovjek ne može načuditi.

Od stranke koja želi dobiti naredne izbore i tako, u ovoj ili onoj mjeri, preuzeti utjecaj nad tim istim institucijama po kojima Mamić tako vulgarno i neobuzdano pljuje – očekivalo bi se da je u stanju izdići se iznad niskih strasti koje je sirenski vuku da nagazi Milanovićevu vlast kao svoga političkog takmaca i protivnika uvijek kad joj se pokaže i mali prst.

Pravilo ponašanja u ozbiljnoj stranci trebalo bi uvijek biti jasno distanciranje od kriminala i podrška nadležnim organima da se istina beskompromisno istraži do kraja, a pogotovo onda kad se pod lupom pravosuđa nađe razvikani član i financijer stranke, kao što je za HDZ Zdravko Mamić.

No, te zrele političke finoće i takta kod HDZ-a nema.

Nema je ni u činjenici da se Zoran Milanović spušta tako nisko da odgovara Mamiću, tipu na kakvog se jedan premijer ne treba osvrnuti ni jednim migom. No sve su to naše realnosti. Treba učiti još barem 50 godina.

Sanja Modrić