Iz medija

Dobronić: Samo zbog curenja informacija ne treba mijenjati ZKP

07.03.2023.
Link na članak

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić kazao je u utorak da curenje informacija iz istraga nije dobro ni dopušteno, no da se samo zbog toga ne treba mijenjati Zakon o kaznenom postupku (ZKP), što su ranije najavljivali iz vlade.

"Sigurno nije dobro da cure informacije i nikako nije normalno da su novinari prisutni u trenutku kada policija nekog privodi u subotu ujutro, to je vrijeđanje dostojanstva tih ljudi... No, samo zbog tog problema ne treba odmah mijenjati ZKP”, rekao je Dobronić na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe na kojoj je podnio izvješća o stanju sudbene vlasti za 2020. i 2021.

Kaže da treba provjeriti praksu, tko to radi, gdje informacije cure i zaoštriti disciplinu. Ističe da je ZKP temeljni zakon i treba biti stabilan najmanje pet do deset godina, umjesto da ga se mijenja svakih godinu dana.

"Nije problem toliko u prenošenju informacija nego načinu kako se prenose", odgovorio je na pitanje Krunoslava Katičića (HDZ) o presumpciji nevinosti u okolnostima medijskih objava o pojedinim postupcima.

"Ako im netko pokloni informaciju, njihovo je pravo da to objave, samo moraju to raditi na način da se ne prejudicira krivnja i ne prikazuje tu osobu kao unaprijed osuđenu", poručio je.

Na upit Mišela Jakšića (SDP) o informaciji da se istrage sele iz tužiteljstva u policiju Dobronić je kazao da to ne dolazi u obzir. "Položaj DORH-a je definiran Ustavom. Ppitanje je mogu li im se oduzeti ovlasti i sad policija sudjeluje u istražnim radnjama”, rekao je.

Cijeli tekst možete pročitati na hina.hr.