Iz medija

Croatia full of uhljebs: Kako je britanski bloger naljutio Hrvatsku turističku zajednicu i zaradio dvije tužbe od 100 000 kuna

14.04.2021.
Link na članak

Zanimljiv cirkus se događa oko Hrvatske turističke zajednice. Organizacija koja ubire stotine milijuna kuna turističkog nameta obrušila se na jednog blogera volonterskog promotora hrvatskog turizma, Engleza s hrvatskom adresom Paula Bradburya. Od njega sudskim putem žele utjerati 100 tisuća kuna odštete zbog jedne šale u kojoj se HTZ uopće ne spominje i zbog kritika na račun HTZ-a koje je rekao u jednom intervjuu.

Doduše Bradbury i inače ne štedi HTZ koju naziva Kraljevstvom slučajnog turizma jer tvrdi da bi isti broj gostiju u Hrvatsku došao i da se Turistička zajednica ukine.

Međutim, tužiti blogera zbog kritike i šale je toliko bizarno da je morala reagirati čak i ministrica Nikolina Brnjac koja je od direktora HTZ-a Kristjana Staničiča tražila objašnjenje takve ludosti. 

Njegova odvjetnica Vanja Jurić smatra da su tužbe i u pravnom i u činjeničnom smislu u potpunosti neosnovane. "Mislim da ćemo to bez većih problema dokazati u postupku. Oba slučaja radi se o informacijama koje su zapravo potpuno benigne koje nisu objekto podobne nekome nanijeti štetu. Meni je i poprilično nejasno radi čega su podnesene i tko ih je takvo nešto savjetovao".

Paul David Raymond Bradbury, rodom iz Manchestera u Hrvatskoj živi već 18 godina. Vodi turistički portal na engleskom jeziku Total Croatia News. I pritom je totalno izludio Hrvatsku turističku zajednicu koja ga tuži i traži 100 tisuća kuna odštete. Sve zbog satiričnog memea - Croatia full of uhljebs, ali i kritika koje je na njihov račun iznio za portal Index.

Paul, osnivač i urednik portala Total Croatia News komentira to ovako: "Uspio sam 52 godine bez tužbe i sad se osjećam 100% Hrvatom, tako da hvala. Zapravo sam jako sretan".

Turistička zajednica tužila ga je jer je lani napisao kolumnu u kojoj kaže da se Hrvatska hvali da je korona free a turisti o tome nemaju pojma jer se objavljuju krive informacije. Nisu ga tužili jer ih je svojedobno nazvao Kraljevstvom slučajnog turizma, kao ni zato jer tvrdi da bi isti broj gostiju u Hrvatsku došao i da se Turistička zajednica jednostavno ukine. Pisao je o tome da imamo 319 turističkih zajednica, ali na mailove turista nitko ne odgovara.

"Jako puno turističkih tema je za domaću publiku. Ono što ljudi vide izvan Hrvatske, o čemu nitko ovdje ne izvještava, nešto je posve drukčije. Zato što imam drukčiju perspektivu kao stranac i vidim kako se izvještava i kako to izgleda vani. Velika je razlika i kad to istaknem onda sam ja problem", rekao je.

Više možete pročitati i pogledati na rtl.hr