Iz medija

Britanci na nogama Borba za zaštitu javne riječi nakon najava velikih restrikcija Cameronove vlade Intelektualna elita za slobodu BBC-ja

16.07.2015.
Link na članak

Ne dirajte BBC - sukus je poruke iz otvorenog pisma premijeru Davidu Camronu koje su, uz ostala slavna imena, potpisali David Attenborough i J.K. Rowling

Bez obzira na veliku tradiciju demokracije, borba za slobodu javne riječi ne prestaje jer se vlast, kakve god boje bila, rado ovije oko objektivnosti informiranja kao bršljan oko stabla. Tako je i u ovoj eri globalizma u Velikoj Britaniji, pa je u borbu ustala tamošnja elita. "Bršljan" je premijer David Cameron, a "stablo" je svjetski slavna TV institucija BBC, jedan od britanskih zaštitnih znakova našeg doba. Slavne osobe su pristupile "sječi nametnika" otvorenim pismom premijeru u kojem je sukus poruke "ne dirajte BBC".

Piše: I. Duvnjak

Ne dirajte BBC - sukus je poruke iz otvorenog pisma premijeru Davidu Camronu koje su, uz ostala slavna imena, potpisali David Attenborough i J.K. Rowling

Bez obzira na veliku tradiciju demokracije, borba za slobodu javne riječi ne prestaje jer se vlast, kakve god boje bila, rado ovija oko objektivnosti informiranja kao bršljan oko stabla. Tako je i u ovoj eri globalizma u Velikoj Britaniji, pa je u borbu ustala tamošnja elita. "Bršljan" je premijer David Cameron, a "stablo" je svjetski slavna TV institucija BBC, jedan od britanskih zaštitnih znakova našeg doba. Slavne osobe su pristupile "sječi nametnika" otvorenim pismom premijeru u kojem je sukus poruke "ne dirajte BBC".

U tom "ujedinjenom frontu" od dvadesetak nezadovoljnika postupcima predsjednika Vlade je niz imena poznatih nadaleko, kao što je poznati interpretator legendarnog Jamesa Bonda Daniel Craig, uz kojeg se potpisala i njegova supruga, glumica Rachel Weisz. T su i drugi znani glumci, poput Judy Dench i Stephena Fryja. Na popisu onih što žele očuvati neovisnost BBC-ja je i sir David Attenborough, jedan od najslavnijih svjetskih prirodoslovaca, za kojim je čak šest desetljeća blistave TV karijere, a tu je i autorica svjetski razvikanog junaka Harryja Pottera, književnica Joanne K. Rowling.

U ovom ping-pongu bez reketa prvi je udarac zadao sam Cameron još tijekom izborne kampanje u kojoj su se razni članovi njegove Konzervativne stranke žalili na pretjerane simpatije novinare javne TV političkim stavovima ljevije orijentacije. "Posliej izbora će stisnuti slavinu", javljao je televizijski novinar Nick Robinson o Cameronovim stavovima.

Premijer je od tada izgleda s riječi prešao na djela. Najprije je bilo najavljeno eliminiranje Boarda javne TV, u biti Upravnog vijeća BBC-ja. Prema namjerama Vlade, kontrola rada BBC-ja bi trebala prijeći na neki organ izvan kuće. Nakon toga se pojavila vijest o smanjenju proračuna BBC-ja za nekih 150 milijuna funti. Osim toga, Treći program, koji prate mladi, očito više simpatizeri onih lijeve strane političke pozornice , bio bi emitiran samo online. Na listi spomenutih novih mjera je najava o plaćanju određene pretplate za one starije od 75 godina, koju je do sada plaćalo Ministarstvo rada.


Piše: I. Duvnjak